НАЧАЛО Други

2022 в крипто: Най-важните събития за годината

31.12.2022 7:17 14 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2022 в крипто: Най-важните събития за годината

2022 г. може да се окаже една от най-интересните в историята на криптовалутите, както може би и една от най-тежките.

Тъй като наближаваме края на годината нека разгледаме кои са най-важните новини в крипто пространството, на които станахме свидетели през последните 12 месеца.

Биткойн падна под $20,000

На 10-ти ноември 2021 г. цената на Биткойн (BTC) достигна своя исторически връх от $69,000.

Малко над половин година по-късно флагманската криптовалута падна под $20,000 за първи път от 2020 г.

Инвеститорите разглеждат цената от $20,000 като ключово психологическо ниво за Биткойн, което сигнализира нещо значимо за посоката на водещата криптовалута, именно поради факта, че това е върха на предишния бичи пазар. Това е така, защото след изключителното си представяне токенът се покачи драстично до около $20,000 през 2017 г., което беше рекордна стойност тогава. На следващата година обаче, активът се срина до под $4,000.

Сривът на Terra (UST) и LUNA

TerraUSD (UST) е алгоритмична стабилна монета, чиято стойност винаги трябваше да бъде $1, но през май нещата поеха неочакван обрат и цената се срина, което доведе до масова паника на крипто пазарите.

Стабилните монети се обвързват със стойността доказан резервен актив, като злато или емитирана от правителството валута, предлайки на криптоинвеститорите по-сигурно място за съхранение на паричните им средства във времена на несигурност.

За разлика от по-голямата част от стабилните монети, UST всъщност не беше обезпечен с активи, деноминирани в щатски долари, а вместо това използваше алгоритъм, който поддържаше стойността на стабилната монета като копаеше и продаваше малки количества от сестринския ѝ токен LUNA, ако UST даваше признаци на волатилност.

На 7 май от протокола Anchor бяха изтеглени UST на стойност над $2 милиарда. На същия ден $85 милиона бяха продадени чрез ключов пул за ликвидност на UST в Curve Finance и стабилната монета започна своето обезценяване спрямо щатския долар. Вследствие на това повече инвеститори продадоха UST, което доведе до наводняване на пазара с LUNA, което срина криптовалутата от историческия ѝ връх от близо $120 до нула. В същото време алгоритмичната стабилна монета се търгуваше под $0.10.

В рамките на една седмица инвеститорите претърпяха реализирани загуби в размер на $20.5 милиарда.

Месеци по-късно криптоиндустрията все още се възстановява от последиците.

Издирването на До Куон

Южнокорейският основате на сриналата се стабилна монета TerraUSD (UST), До Куон, е обект на разследване от прокурори в родината си за нарушаване на законите за капиталовите пазари.

terra

Въпреки че бе издадена международна заповед за арест от Интерпол (червена бюлетина), разработчика не изглежда притеснен от опитите да бъде заловен, като често публикува туитове и дори се е появява в интервюта. Въпреки всички опити на властите, той все още е на свобода. По последни данни той се намира в Сърбия, след като е пътувал от Южна Корея до Сингапур и Дубай.

Хакът на Ronin

Макар че Axie Infinity беше най-голямата блокчейн игра в криптосферата, нейната основна мрежа Ronin се оказа в основата на най-големия хак в историята на пространството. Мрежата загуби криптовалута на стойност $625 милиона, след като хакер пое контрол върху пет от деветте ѝ валидатора. Така той успя да изтегли USDC на стойност $25.5 милиона и 173,600 ETH.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Представлява ли риск акумулацията на MicroStrategy?


Няколко месеца по-късно бе установено, че пробивът на сигурността е бил причинен от старши инженер в Sky Mavis – компанията зад Axie Infinity – който е бил подведен да кандидатства за фалшива работа. След няколко интервюта на инженера е изпратено предложение под формата на PDF документ, който съдържа шпионски софтуер, който им осигурил нужния контрол.

В крайна сметка хакерът беше идентифициран като севернокорейската хакерска група Lazarus.

Престъплението е извършено на 23 март, но е забелязано едва на 29 март, когато потребител съобщава, че не може да изтегли 5,000 ETH. Вследствие на атаката разработчиците на Axie Infinity събраха 150 милиона, за да възстановят средствата на засегнатите потребители.

Войната в Украйна и помощта на крипто инвеститорите

По-рано тази година видяхме как една държава се възползва от глобалния обхват, който криптовалутите предлагат, за да набере финансиране. В първите дни на руската инвазия Украйна поиска дарения в Биткойн, Етериум и стабилната монета USDT. Общо страната получи близо $100 милиона в крипто дарения от физически лица от цял свят.

По време на периода на даренията Украйна заяви, че възнамерява да направи airdrop за дарителите. Това доведе до бързо нарастване на даренията от страна на тези, които спекулираха с потенциалната стойност на токените, които предполагаемо щяха да им бъдат раздадени. Въпреки това страната отмени планирания airdrop, като вместо това обяви плановете си да продава NFT.

Продажбата на NFT беше провал. В крайна сметка те донесоха само около $1.2 милиона, което е малка част от по-широките им крипто дарения.

Сливането

Макар че през 2022 г. криптовалутите се определяха от алчността и корпоративния провал, все пак видяхме множество постижения по отношение на развитието на технологията.

Дългоочакваното преминаване на Етериум от доказателство за работа (PoW) към доказателство за залог (PoS) премина безпроблемно и отбеляза един от най-важните моменти в историята на блокчейна. Мрежата се сбогува с миньорите и посрещна нов набор от валидатори, които да управляват мрежата вместо тях. Сега въздействието върху околната среда е сведено до минимум с тази нова актуализация, като консумацията на енергия е намалена с над 99%.

Токеномиката на Етериум също претърпя голяма промяна. След Сливането мрежата има много по-нисък процент на инфлация, като изплаща по-малко токени на валидаторите, отколкото на миньорите. В същото време тя продължава да изгаря токени, когато много хора я използват. На практика темпът на инфлация на мрежата е близък до нулата, а понякога може да бъде и отрицателен – когато предлагането всъщност намалява.

Хард форкът Vasil

Дългоочакваният ъпгрейд на Cardano – Vasil – най-накрая беше пуснат в действие на 22 септември. Хард форкът има за цел да помогне за подобряване на мащабируемостта на екосистемата и на общия капацитет на транзакциите, както и да развие капацитета на Cardano за разработване на децентрализирани приложения (dApps).

Актуализацията носи името на изтъкнатия член на общността на Cardano, който почина през 2021 г., Васил Дъбов. Ъпгрейдът подобри пропускателната способност на транзакциите, ефективността и скоростта на потвърждаване в рамките на екосистемата.

Сривът на Three Arrows Capital (3AC)

След сривът на Terra, крипто хедж фондът Three Arrows Capital (3AC), чиято пазарна оценка по едно време достигна над $560 милиона, пострада значително. 3AC беше инвестирал значителни средства в няколко проблемни крипто проекта, включително в играта Axie Infinity, която загуби $625 милиона. Фондът бе инвестиран и в централизираната борса за криптовалути BlockFi, която уволни стотици служители в средата на юни.

Напливът от искания за затваряне на позициите от страна на кредиторите на 3AC изискваше изплащане, но фирмата не разполагаше със средства, за да отговори на исканията. Освен това много от контрагентите на компанията не можаха да отговорят на очакванията на своите инвеститори, много от които бяха инвеститори на дребно, на които беше обещана 20% годишна възвръщаемост.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Предстои ли тежък старт на 2023 година?


В крайна сметка крипто хедж фондът се срина, след като взе заеми от над 20 институции, а основателите не изпълниха задълженията си по плащанията.

Одобрението на MiCA

Регламентът за пазарите на криптоактиви (Markets in Crypto-Assets, MiCA) бе предложен през 2020 г. като знаков лицензионен закон на Европейската комисия (ЕК), който се фокусира върху поддържането на финансовата стабилност и защитата на инвеститорите, като същевременно насърчава по-широката трансформация в сектора на криптоактивите в страните от Европейския съюз (ЕС).

Преговорите определиха, че MiCA ще контролира всички крипто активи, които не са регулирани от съществуващото законодателство за финансовите услуги, а Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) ще трябва да определи насоките за това какво ще се счита за крипто актив, подлежащ на новата регулация.

На 10 октомври 2022 г. Комитетът по икономически и парични въпроси на ЕК гласува с огромно мнозинство (28 гласа “за” срещу 1 “против”) за одобряване на първия в историята подобен регламент. Националните правителства на страните от блока вече бяха подписали MiCA. Очаква се регламентът да влезе в сила през 2024 г.

Когато влезе в сила, законът ще позволи на доставчиците на дигитални портфейли и други крипто услуги да продават продуктите си в целия блок на ЕС, ако се регистрират при националните органи и отговарят на минималните гаранции за защита на инвеститорите и поддържане на финансова стабилност.

Сривът на Celsius

През юни криптозаемодателят Celsius каза, че ще замрази всички тегления на клиенти, като заяви, че е изправен пред проблеми, причинени от “екстремни пазарни условия”. След сривът на Luna се оказа, че компанията има голяма дупка във финансите си, за която главният изпълнителен директор зане от 2021 г.

Все още не е ясно как точно се е случило това, но става ясно, че Celsius е имала безброй високорискови стратегии за отпускане на заеми, примесени с готовност да разпределения на средствата на клиенти в експериментални DeFi платформи, като Badger Finance.

През юли Celsius подаде молба за защита от фалит по глава 11. Съдебните документи показаха, че в баланса на компанията има дупка от $1.2 милиарда. Това включваше дори $600 милиона от собствените ѝ CEL токени като активи, въпреки че това беше много повече от пазарната капитализация на токена по това време, което предполага, че тези токени няма да могат да бъдат продадени за нещо близко до тази сума. Стойността на криптовалутата на Celsius се срина със 70% само за няколко часа и спадна още повече през следващите дни.

Илон Мъск купува Twitter

След месеци на колебания, съдебни дела, словесни обвинения и почти пропуснат съдебен процес Илон Мъск стана официален собственик на Twitter.

Технологичният мултимилиардер придоби социалната мрежа за $44 милиарда. Веднага след пристигането си, Мъск започна своята ‘чистка’ като уволни голяма част от служители и ръководители, поставяйки ултиматуми на оставащите.

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, потвърди, че е инвеститор в колосалната сделка.

Хакът на Wormhole

Протоколът Wormhole позволява на потребителите да заключват своите ETH и да получават обвързан актив, наречен Wormhole ETH (wETH), в мрежата на Solana.

На 2 февруари Wormhole попадна в ръцете на хакер, който подмени определени подписи за сигурност на протокола и успя да отмъкне 120,000 wETH на стойност $325 милиона. Хакерът размени незаконно изсечените wETH за реални ETH в мрежата Етериум, като по този начин източи всички активи, държани в Wormhole.

Инцидентът спря операциите на “блокчейна моста” и за известно време изглеждаше, че краят на Wormhole е близо. Възстановяването на загубите щеше да бъде невероятно предизвикателство, но за изненада на всички, няколко дни след хака Wormhole заяви, че е заменил всички откраднати ETH и е отворил отново.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 6 неуспешни крипто прогнози за 2022 г.


Jump Crypto, фирма за търговия и рисков капитал, която инкубира Wormhole, потвърди, че е попълнила откраднатите 120,000 ETH от собствените си средства, за да помогне за поддържането на моста.

Сривът на FTX

Това, което започна със статия на CoinDesk, хвърляща светлина върху баланса на Alameda Research, скоро се превърна в разправия в Twitter с бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, който обвини конкурент (Binance) в разпространяване на неверни слухове. По това време Чанпен Джао рапродаваше родния токен FTT на FTX от своята платформа и показваше загриженост за здравето на борсата. В отговор Банман-Фрийд се опита да успокои клиентите, че FTX е “добре”.

Клиентите не бяха убедени в това. През първия уикенд на ноември потребителите на борсата изтеглиха около $6 милиарда, като ги изтеглиха на други борси или в собствените си портфейли за съхранение. По време на тегленето все още имаше много спекулации и несигурност относно състоянието на борсата, като много хора изтеглиха парите си просто за сигурност. Но едва когато тегленията бяха спрени, ситуацията изглеждаше наистина тежка.

На 8 ноември FTX призна, че играта е приключила, и заяви, че иска да бъде придобита от Binance – което доведе до опустошителен срив в цената на FTT.

Няколко дни по-късно тя подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

Арестът на Сам Банкман-Фрийд

На 12 декември властите на Бахамските острови арестуваха Сам Банкман-Фрийд – изпадналия в немилост основател на FTX – заради обвинения в шест случая на измама, пране на пари и нарушаване на законите за финансиране на предизборни кампании.

Банкман-Фрийд преди това беше смятан за един от най-уважаваните изпълнителни директори в крипто сектора. Той обеща да работи с регулаторните органи, дари милиони за предизборната кампания на президента Джо Байдън и веднъж беше сравнен с Люк Скайуокър от автора на “Big Short” Майкъл Люис.

Арестът му беляза края на едномесечно изпадане в немилост, при което крипто империята на бившия милиардер зрелищно се срина.

Скандализираният основател на FTX бе пуснат под гаранция в размер на $250 милиона.

Крахът на Voyager Digital

През юли известната фирма за инвестиции в криптовалути Voyager Digital подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като крипто хедж фондът 3AC не изплати заем в размер на $650 милиона. 3AC получи значителен заем от Voyager без никакво обезпечение. Когато 3AC не изпълни всичките си задължения и собствениците му напуснаха, Voyager загуби значителна сума пари на клиентите си.

Търговията, тегленията и депозитите бяха преустановени, когато Voyager съобщи, че 3AC няма да изплати заема си. През юни Сам Банкман-Фрийд, милиардер и главен изпълнителен директор на търговските фирми FTX и Alameda Research, предостави на Voyager кредитна линия на стойност $500 милиона, за да им помогне да преодолеят пазарния срив.

На 5 юли 2022 г. Voyager Digital Holdings подаде молба за обявяване в несъстоятелност в Южния окръг на Ню Йорк. Според Voyager Digital корпорацията дължи между 1 и 10 милиарда долара на своите над 100,000 инвеститори. Въпреки дълговете си обаче компанията смята, че разполага с активи на стойност между 1 и 10 милиарда долара. Те също така гарантират, че са налице достатъчно средства за изплащане на необезпечените кредитори на компанията.

В съдебно заявление от септември Voyager Digital разкри, че ще продаде на търг останалите си активи.

Загубите на Multicoin

Дългогодишният хедж и венчър фонд с фокус върху криптовалутите – Multicoin – загуби 51% за около две седмици през ноември.

Отчасти рязкото понижение беше подхранвано от това, че значителна част от активите ѝ се съхраняваха на FTX – включително парични средства, спот активи и неуредени деривати. Макар че търговците на фирмата успяха да си върнат прилична част от тази обща сума, щетите бяха значителни.

Резултатите на Multicoin бяха рязко отклонение от обичайно солидните резултати на фирмата през годините, тъй като с течение на времето мениджърът на активи се превърна във все по-привлекателна дестинация за някои от най-големите инвеститори в криптовалути да инвестират своите средства.

BlockFi обяви фалит

BlockFi, друга борса за криптовалути, подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11 на 28 ноември. С активи и пасиви на стойност милиарди долари, фирмата имаше над 100,000 кредитори. Освен това те имаха дълг от $275,000,000 към американското дъщерно дружество на Сам Банкман-Фрийд – FTX US. Заявлението показва, че най-големият клиент има салдо от $28 милиона.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Най-лошо представилите се криптовалути за 2022 г.


По-рано тази година BlockFi се съгласи да приеме кредитен пакет от FTX на стойност до $400 милиона, за да му помогне да преодолее кризата на ликвидността, причинена от експозицията на борсата към сриналата се стабилна монета TerraUSD. В резултат на тези опасения BlockFi беше зависима от резултатите на борсата за криптовалути FTX, което се оказа сериозен проблем.

Проблемите на DCG

Digital Currency Group (DCG) е гигант в индустрията, притежаващ Grayscale, Genesis и популярната крипто медия CoinDesk, като същевременно има инвестиции в цялото пространство. Въпреки своя мащаб, компанията също усети ефекта от срива на Luna, фалита на FTX и редица други събития, които разтърсиха криптосферата.

Genesis е основната причина за притесненията на DCG. Компанията отпусна $2.3 милиарда на Three Arrows Capital, което я остави с недостиг от над $1 милиард. DCG пое това задължение, за да помогне за защитата на дружеството. Но Genesis понесе допълнителен удар, когато FTX се срина, тъй като борсата държеше $175 милиона в активи на DCG. Сега компанията е в тежко състояние и на ръба на фалита.

Grayscale е основният печеливш инструмент на DCG, който носи огромни приходи от годишната такса от 2%, а нейният флагманки продукт – Биткойн тръста GBTC се грижи за активи на стойност $10.6 милиарда. Стойността на GBTC обаче спадна далеч под базовата цена на Биткойн.

DCG се опита да помогне, като заяви, че ще изкупи акции на стойност до $1 милиарда. Ходът се оказа безрезултатен и отстъпката от цената падна до 50% – което причини главоболия на всички притежатели на GBTC, включително и на DCG.

Доказателство за резерви

Сривът на платформи като FTX породи скептицизъм към централизираните попечители. Компаниите, които все още предоставят услугите си, се нуждаят от начин да си върнат доверието и да избегнат масовия отлив на потребители. Концепцията за доказателство за резерви (PoR) се наложи като популярен инструмент за тази цел.

Доказателството за резерви е начин да се осигури публична прозрачност на крипто резервите на борси чрез проверима одиторска практика. Методът използва криптографски доказателства и проверка на собствеността на публичните адреси на портфейлите в комбинация с периодични одити от трети страни. Така може да се удостовери публично, че дадена централизирана платформа притежава достатъчно активи, съответстващи на депозитите на потребителите.

Дорси активира Биткойн плащанията с Lightning Network в CashApp

През 2022 г. Джак Дорси продължи подкрепата си за Биткойн и неговото най-популярно решение за мащабиране – Lightning Network, като добави поддръжка за плащания чрез LN в своето популярно приложение за peer-to-peer плащания CashApp.

Поради огромния мащаб на CashApp, това незабавно се превърна в едно от най-важните събития за приемане в историята на Биткойн. CashApp обслужва 50 милиона активни потребители месечно.

За да подпомогне популяризирането на старта, CashApp обеща безплатни транзакции в Lightning Network. Професионалният баскетболист Клей Томпсън предложи да раздаде $1 милион в BTC чрез CashApp.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood ще издаде собствена кредитна карта

Във вторник Robinhood Markets пусна нова кредитна карта, с която цели да разшири присъствието си на пазара на лични финанси и да увеличи броя на абонаментите за премиум ниво.

28.03.2024 20:30 1 мин. четене

БРИКС: Доларът се е сринал с 25% от 2020 година насам

Съединените щати преживяват значителни геополитически вълнения и се борят с инфлационния натиск. Ескалацията на лихвените проценти доведе до неустойчив икономически модел, изострен от усилията за дедоларизация в рамките на страните от БРИКС, което доведе до забележимо обезценяване на щатския долар през последните четири години.

28.03.2024 20:00 2 мин. четене

Как рецесията в Германия влияе на икономиките в Европейския съюз

Рецесията в Германия оказва силно влияние върху европейската икономика поради ключовата й роля в Европейския съюз (ЕС) и значимите й търговски отношения.

28.03.2024 17:00 2 мин. четене

KuCoin ли ще е следващият FTX?

Министерството на правосъдието на САЩ наскоро повдигна обвинения срещу KuCoin, глобална борса за криптовалути, и двамата ѝ основатели Чун Ган (известен като Майкъл) и Ке Танг (известен като Ерик).

28.03.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.