НАЧАЛО Други

Притесненията около Биткойн тръстът на Grayscale не стихват

декември 28, 2022 16:57 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Притесненията около Биткойн тръстът на Grayscale не стихват

Инвеститорите в Биткойн тръста на Grayscale (GBTC) се притесняват, че продуктът от затворен тип на компанията ще навреди на клиентите, тъй като отстъпката между GBTC и нетната стойност на Биткойн притежанията на Grayscale се увеличава до около 46%.

Инвеститорите призоваха мениджъра на дигитални активи да предложи по-ниски административни такси и да позволи на клиентите да изкупуват обратно дяловете на GBTC.

Grayscale се сблъсква с оплаквания

Инвестиционната компания Fir Tree Capital Management и мениджърът на крипто инвестиционен фонд 3iQ се присъединиха към нарастващия брой инвеститори, които твърдят, че Grayscale трябва да действа бързо, за да подпомогне възстановяване на доверието на инвеститорите в криптовалути. 

По-рано този месец 3iQ предложи на Grayscale да отправи предложение за преобразуване на акциите на GBTC в инструмент, който позволява обратно изкупуване по нетната стойност на Биткойн. От страна на фирмата все още няма отговор.

Понастоящем само инвестиционната компания може да премахва или създава акции на GBTC чрез периодични обратни изкупувания, а от началото на 2022 г. дяловете са спаднали с около 75%.

Fir Tree също така поиска от Канцлерския съд на щата Делауеър да разследва предполагаемото лошо управление на средствата на клиентите от страна на Grayscale. 

Основан през 2013 г., Биткойн тръстът на Grayscale има активи под управление на стойност $10.8 милиона. Инвестициите във фонда нараснаха от $100 милиона на $1 милиард между септември 2016 г. и октомври 2017 г., възползвайки се от бичия пазар през 2017 г.

Хедж фонд отхвърля аргумента за борсово търгуваният фонд (ETF)

Според Fir Tree, Grayscale е изправенa пред минимални правни пречки за промяна на статута на своя фонд, за да възстанови дисбаланса между търсенето и предлагането. Възстановяването на този дисбаланс би намалило настоящата отстъпка между GBTC и стойността на базовите активи на Grayscale в BTC.

Освен това Fir Tree предположи, че нежеланието на компанията е мотивирано от потенциална загуба на печалба, ако на инвеститорите бъде разрешено да изкупят обратно акциите на GBTC. Grayscale начислява административна такса от 2% за управлението на своя тръст.

Мениджърът на активи също така твърди, че единственият законен начин за въвеждане на обратното изкупуване би бил да се преобразува GBTC в борсово търгуван фонд. ETF би проследявал директно цената на Биткойн и би намалил отстъпката (ценовата разлика), като предложил повече свобода на инвеститорите при обратното изкупуване на дялове. 

По-рано този месец главният изпълнителен директор Майкъл Зоненшайн заяви, че компанията може да отправи предложение за 20% от акциите на GBTC в обращение, за да помогне за връщането на капитала на инвеститорите. По-късно компанията за управление на активи отхвърли идеята за “текуща програма за обратно изкупуване” след жалбата на Fir Tree. 

Директорът на Фондация Лайткойн (LTC) Алън Остин заяви, че офертата от 20% е недостатъчна, за да помогне на повечето инвеститори. Вместо това той каза, че Grayscale трябва да направи по-голямо предложение, ако заявлението за ETF не бъде одобрено до определена дата.

Други коментираха, че Grayscale трябва да обмисли възможността да се откаже от годишната си административна такса.

Потенциалната несъстоятелност на Genesis притеснява инвеститорите

В допълнение към притесненията на инвеститорите, сестринската компания на Grayscale, Genesis Trading наскоро спря тегленията от клиенти и отпускането на заеми от своето звено за крипто кредитиране Genesis Global Capital. Тези преустановявания се случиха, тъй като компанията претърпя каскаден ефект от срива на FTX. Както Genesis, така и Grayscale попадат под шапката на Digital Currency Group (DCG).

Въпреки че Genesis отрича твърденията за неплатежоспособност, Биткойн евангелистът Дейвид Бейли предположи, че главният изпълнителен директор на DCG, Бари Силбърт може да постави таксите на Grayscale като обезпечение за спасяването на Genesis. Подобно споразумение би намалило шансовете за преобразуване на GBTC в борсово търгуван фонд.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене

Робърт Кийосаки предупреждава за системна инфлация в САЩ

Авторът на бестселъра за лични финанси “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отправи предупреждение за състоянието на инфлацията в САЩ, критикувайки властите, че не представят точно ситуацията.

март 20, 2023 20:00 2 мин. четене

Salesforce и Polygon въвеждат програма за лоялност, базирана на NFT

Salesforce, водещата Customer relationship management (CRM) платформа в света, обедини усилията си с Polygon, блокчейн от втори слой, за да разработи система за възнаграждения, базирана на NFT.

март 20, 2023 17:00 2 мин. четене