НАЧАЛО Блокчейн

Българинът, който остави своя отпечатък в проекта Cardano

август 17, 2022 16:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Българинът, който остави своя отпечатък в проекта Cardano

Предстоящият хард форк на Cardano е една от най-нашумелите теми в крипто пространството в последно време.

Тази актуализация бележи преломен момент за блокчейна, която ще подобри производителността на мрежата.

Интересното обаче при това надграждане е, че то носи името на български програмист, който се превръща в близък приятел на основателя на Cardano и IOHK (компанията за разработки зад блокчейна) Чарлз Хоскинсън.

Кой е Васил Дъбов?

Васил Дъбов е един от ветераните на ИТ сектора в България. Роденият в Поморие програмист завършва известната навремето Пловдивската мъжка гимназия (позната сега като Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“). По-късно той продължава образованието си в Софийският университет със специалност компютърни науки и математика.

Той е създател на иновативна практика за засаждане на дървета гинко билоба (включително и други). През живота си Дъбов е засадил над 10,000 дървета.

От 2005 г. той става сертифициран практик по невро-лингвистично програмиране (НЛП), консултант по личностно и корпоративно развитие.

Дъбов е блокчейн ентусиаст от 2016 г. като системно проучва блокчейн проектите от „трето поколение“. Той проявява особен интерес към проекта на Cardano още в зародиша на екосистемата.

Работи като блокчейн консултант и съветник от 2017 г., работейки като главен блокчейн съветник за R&D компанията Quanterall.

Той съосновава и става председател на „Европейска блокчейн федерация“, създадена през 2018 в Пловдив – градът, в който за първи път се среща с Чарлз Хоскинсън.

Но Дъбов е бил повече от предприемач и повече от математик, той е бил истински семеен човек. Имайки любящо и многобройно семейство, той се стремял да осигури най-добрия живот и възможности за семейството си, за да им позволи да постигнат наистина по-голям успех, отколкото той някога би могъл.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Кога да очакваме хард форкът на Cardano?


Дъбов не само е бил любящ семеен човек, но и човек на природата. Той обичал природата почти толкова, колкото и семейството си, като целта му била да възстанови майката природа, като засажда дървета по целия свят.

Върху тази любов акцентира именно Хоскинсън, който споделя за невероятната страст, която се виждала в българския математик, що се отнася до опазване на околната среда.

(Чарлз Хоскинсън отдава почит на Васил Дъбов)

Ролята на Дъбов в Cardano

Малко след като навлиза в пространството, българинът започва да посещава редица крипто и блокчейн събития. На едно от тях той се запознава именно със създателят на Cardano и двамата усещат, че идеите и вижданията им за бъдещето до голяма степен се припокриват.

Заради огромните си усилия за развитието и поддръжката на общността на Cardano от самото начало Васил Дъбов ще бъде завинаги увековечен в блокчейна чрез предстоящия хард форк, който тематично бе именуван след него.

За огромно съжаление на 3-ти декември 2021 г. Васил Дъбов умира на 67-годишна възраст.

Както обаче вече отбелязахме, споменът за Дъбов ще остане в сърцата на общността на Cardano, както и в историята на българската ИТ общност.

Неговите приноси ще служат като основа за проекта и бъдещите му имплементации.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Един отговор на “Българинът, който остави своя отпечатък в проекта Cardano”
  1. Имах честта да го познавам лично преди около 25 години и името му е Васил Дъбов. Коригирайте навсякъде в статията.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

Очаква ни най-големия срив от десетилетия – Р. Кийосаки

Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат татко, беден татко“ предупреждава за голям финансов срив, който според него ще се отрази на Биткойн (BTC) и благородните метали.

септември 27, 2022 20:07 1 мин. четене

Редица американски щати съдят Nexo за нерегистрирано предлагане на ценни книжа

В понеделник щатските регулатори на ценни книжа в Калифорния и няколко други щата предприеха действия срещу Nexo Group, компанията майка на крипто заемодателя Nexo, като нарекоха продукта на компанията Earn Interest Product нерегистрирана ценна книга.

септември 27, 2022 17:40 1 мин. четене

Борсата FTX спечели търга за активите на Voyager Digital

Voyager Digital съобщи, че с оферта от около $1.4 милиарда на FTX спечели търга за активите на фалиралата компания.

септември 27, 2022 15:33 1 мин. четене

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

септември 27, 2022 9:00 0 мин. четене