XRP

XRP XRP

Ранк 6
Ранк 6
XRP цена в USD:

$0.414046

Пазарна капитализация
$21,035,030,347.757
50,803,611,248 XRP
24ч Обем
$705,574,860
1,704,097,894XRP
Крипто в циркулация
50,803,611,248 XRP
Макс : 99989140193

Какво е XRP

XRP е криптовалута, която се управлява от XRP Ledger – блокчейн, разработен от Джед МакКейлъб, Артър Брито и Дейвид Шварц.

Ripple е система за брутен сетълмент в реално време (RTGS), която е специализирана мрежа за парични преводи, обмен на валута и парични преводи. Пусната през 2012 г., тя е създадена от базираната в САЩ технологична компания Ripple Labs Inc. и е валидирана от независими сървъри.

История на Ripple

Джед МакКейлъб, американски програмист и предприемач, първоначално замисля идеята за Ripple през 2011 г. като година по-късно ѝ дава името OpenCoin. Преди това той създава Mt. Gox – компания, с визията да бъде борса за карти на прословутата игра ‘Magic: The Gathering’, която се превръща във влиятелна и прочута борса за Биткойн.

XRP, нейната криптовалута, беше пусната на пазара през същата година, като 80 милиарда токена бяха предоставени на компанията, а 20 милиарда – на нейните съоснователи. Целта на XRP беше да служи като междинен механизъм за обмен между две валути или мрежи. През септември 2013 г. OpenCoin се превръща в Ripple Labs.

Ripple се описва като глобална мрежа за разплащания и причислява към клиентите си големи банки и финансови услуги.

До 2018 г. повече от 100 банки са се включили в използването на Ripple, макар че повечето от тях използват възможностите за обмен на съобщения на инфраструктурата, а не самата криптовалута XRP.

През 2020 г., като част от съдебното производство срещу Ripple, Комисията по ценни книжа и борси (SEC) класифицира XRP като ценна книга, а не като стока и твърди, че ръководството на Ripple е позволило продажбата на нерегистрирани ценни книжа.

Структура на Ripple

За разлика от други форми на криптовалута като Биткойн и Етериум, Ripple не се състои от блокчейн, а от т.нар. „хеш дърво“. XRP не може да се добива, тъй като има ограничен брой монети: 100 милиарда.

Ripple работи като блокчейн, защото за обработката на дадена трансакция се използват множество нодове (възли). Процесът на плащане включва изпращане на транзакция от някого, информация, която получава единна стойност и се изпраща в споделена публична база данни, валидиращи сървъри или нодове, които споделят информацията, и – ако отделни сървъри докладват за съвпадение – транзакцията се оторизира и обработва.

Причината, поради която системата не е подобна на Биткойн, е, че тя не включва доказателство за работа (чрез което миньор в блокчейна на Биткойн попълва сложно уравнение, за да покаже работата, преди блокът да бъде приет във веригата). За разлика от нея, моделът на Ripple се основава на консенсус. След като се постигне консенсус, транзакцията се изчиства. Поради тази причина мрежата на Ripple може да обработва 1,500 трансакции в секунда, докато Биткойн може да обработва между три и шест такива транзакции.

Освен това Ripple не е точно децентрализирана по начина, по който е децентрализираната мрежата на Етериум, например. Разработчиците имат известен контрол върху механизъм, който защитава системата от злонамерени оператори, но това също така означава, че Ripple може технически да контролира кои сървъри се приемат в мрежата (което го прави централен орган). Ето защо някои дори биха казали, че XRP не е истинска или стандартна криптовалута.

Предимства на Ripple

  • Бърз сетълмент. Потвържденията на транзакциите са изключително бързи. Обикновено те отнемат четири до пет секунди в сравнение с дните, които могат да отнемат на банките за извършване на банков превод, или минутите или евентуално часовете, които са необходими за потвърждаване на транzакциите с Биткойн.
  • Много ниски такси. Разходите за извършване на транзакция в мрежата на Ripple са само 0.00001 XRP, което е буквално незначителна сума.
  • Универсална мрежа за обмен. Мрежата на Ripple не само обработва транзакции с XRP. Но тя може да се използва и за други фиатни валути и криптовалути.
  • Използва се от големи финансови институции. Големите предприятия също могат да използват Ripple като платформа за транзакции. Santander и Bank of America са няколко от тях, които използват тази мрежа, което показва, че тя вече има по-голямо институционално пазарно одобрение от повечето криптовалути.

Недостатъци на Ripple

  • Донякъде централизирана. Една от причините, поради които криптовалутите станаха популярни, е, че те са децентрализирани, като отнемат контрола от големите банки и правителства. Системата на Ripple може да бъде донякъде централизирана поради списъка си с валидатори по подразбиране, който противоречи на тази философия.
  • Голямо предварително добито предлагане на XRP. Въпреки че по-голямата част от предлагането на XRP, които не са в обращение, се съхраняват в ескроу, възможно е в неподходящо време да се въведат големи количества, което може да повлияе на стойността на XRP.
  • Действия на Комисията по ценните книжа и борсите срещу XRP. През декември 2020 г. Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заведе дело срещу Ripple, като заяви, че тъй като може да реши кога да пусне XRP, компанията е трябвало да регистрира токена като ценна книга. Финтех фирмата отхвърли обвинението.

Как да купя XRP?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като XRP е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате XRP, както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата. 

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя XRP?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

XRP можете да закупите и от нашите спонсори – kriptomat.io!

XRP Новини

XRP: Ще се върне ли цената над $0.50?

Стойността на XRP сега се насочва към нови върхове, възползвайки се от продължаващото рали на криптопазара и пренебрегвайки всякаква несигурност около регулаторните перспективи.

януари 24, 2023 19:59 2 мин. четене

Делото на SEC срещу Ripple ще повлияе на бъдещето на криптовалутите в САЩ

Адвокатът на Ripple Labs предупреждава, че решението по делото на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) срещу компанията ще окаже голямо влияние върху бъдещето на криптовалутите в САЩ.

януари 20, 2023 8:01 2 мин. четене

Повратен момент за крипто регулациите през 2023-та? – Б. Гарлинхаус

Главният изпълнителен директор на базираната на блокчейн мрежа за трансгранични разплащания Ripple очаква тази година в САЩ да настъпят положителни промени в крипторегулирането.

януари 6, 2023 21:02 2 мин. четене

Китовете местят големи количества от този алткойн

XRP е сред любимите дигитални активи на китовете по време на крипто зимата. Цената на актива е спаднала с 12% през последните 30 дни. Това ценово движение обаче мотивира големите играчи на пазара да местят повече токени.

януари 6, 2023 18:43 2 мин. четене