НАЧАЛО Регулации

Европа: Една крачка по-близо до интегрирането на MiCA

октомври 11, 2022 11:43 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа: Една крачка по-близо до интегрирането на MiCA

Европейските законодатели гласуваха с огромно мнозинство в подкрепа на законопроекта за пазарите на крипто активи (MiCA), с който ще се въведат разпоредби за надзор, защита на потребителите и екологични гаранции за крипто активите.

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент (комисия ECON) потвърди с 28 гласа срещу 1 предварителното споразумение за новата правна рамка за крипто активите.

Преговорите определиха, че MiCA ще контролира всички крипто активи, които не са регулирани от съществуващото законодателство за финансовите услуги, а Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) ще трябва да определи насоките за това какво ще се счита за крипто актив, подлежащ на новата регулация.

Класификацията на NFT ще бъде определена от ЕОЦКП. Всяко NFT, коeто се предлага на фиксирана цена, включително колекционерски предмети под формата на дигиталнo изкуство, дрехи в игри и билети за кино, няма да попада в обхвата на MiCA – за разлика от незаменимите токени, които служат като финансови инструменти.

Стефан Бергер, член на Европейския парламент (ЕП), заяви в изявление, че MiCA ще определи глобалния стандарт за регулиране на крипто активите.

„MiCA е европейски успех. Ние сме първият континент, който има регламент за крипто активите“, каза Бергер в изявлението си. „MiCA ще осигури хармонизиран пазар, ще осигури правна сигурност за емитентите на крипто активи, ще гарантира равни условия за доставчиците на услуги и ще осигури високи стандарти за защита на потребителите“.

Следващите стъпки за това споразумение ще бъдат да получи одобрение от Комитета по икономически и парични въпроси, последвано от пленарно гласуване и одобрение от Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Скоро след гласуването на MiCA законодателите на ЕС постигнаха и временно споразумение по Регламента за прехвърляне на средства (TFR), насочен към проследяване и блокиране на подозрителни транзакции.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС наложи крипто забрана на Русия


Ернест Уртасун, съдокладчик за ECON, заяви, че този регламент ще гарантира, че адресите, на които са наложени санкции, могат да проследяват напълно крипто активите и да предотвратяват прането на пари и измамите.

„С този регламент се въвежда едно от най-амбициозните [правила] при прехвърляне на крипто активи в света“, заяви Уртасун. „Надяваме се, че други юрисдикции ще последват амбициозния и строг подход, който съзаконодателите договориха днес.“

Не всички обаче са доволни от TFR. През март главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг написа в Twitter, че законопроектът ще изисква от борсите да докладват на властите за всички крипто транзакции над 1,000 евро – дори ако няма индикации за подозрителна дейност.

„Това подкопава цялата работа на ЕС да бъде световен лидер в областта на законодателството и политиката за защита на личните данни“, написа Армстронг в Twitter. „То също така непропорционално наказва притежателите на криптовалути и ерозира техните индивидуални права по дълбоко обезпокоителен начин. Това е лоша политика.“

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт.

януари 27, 2023 22:00 1 мин. четене

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

януари 25, 2023 17:31 3 мин. четене