НАЧАЛО Регулации

Европа: Една крачка по-близо до интегрирането на MiCA

11.10.2022 11:43 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа: Една крачка по-близо до интегрирането на MiCA

Европейските законодатели гласуваха с огромно мнозинство в подкрепа на законопроекта за пазарите на крипто активи (MiCA), с който ще се въведат разпоредби за надзор, защита на потребителите и екологични гаранции за крипто активите.

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент (комисия ECON) потвърди с 28 гласа срещу 1 предварителното споразумение за новата правна рамка за крипто активите.

Преговорите определиха, че MiCA ще контролира всички крипто активи, които не са регулирани от съществуващото законодателство за финансовите услуги, а Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) ще трябва да определи насоките за това какво ще се счита за крипто актив, подлежащ на новата регулация.

Класификацията на NFT ще бъде определена от ЕОЦКП. Всяко NFT, коeто се предлага на фиксирана цена, включително колекционерски предмети под формата на дигиталнo изкуство, дрехи в игри и билети за кино, няма да попада в обхвата на MiCA – за разлика от незаменимите токени, които служат като финансови инструменти.

Стефан Бергер, член на Европейския парламент (ЕП), заяви в изявление, че MiCA ще определи глобалния стандарт за регулиране на крипто активите.

“MiCA е европейски успех. Ние сме първият континент, който има регламент за крипто активите”, каза Бергер в изявлението си. “MiCA ще осигури хармонизиран пазар, ще осигури правна сигурност за емитентите на крипто активи, ще гарантира равни условия за доставчиците на услуги и ще осигури високи стандарти за защита на потребителите”.

Следващите стъпки за това споразумение ще бъдат да получи одобрение от Комитета по икономически и парични въпроси, последвано от пленарно гласуване и одобрение от Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Скоро след гласуването на MiCA законодателите на ЕС постигнаха и временно споразумение по Регламента за прехвърляне на средства (TFR), насочен към проследяване и блокиране на подозрителни транзакции.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС наложи крипто забрана на Русия


Ернест Уртасун, съдокладчик за ECON, заяви, че този регламент ще гарантира, че адресите, на които са наложени санкции, могат да проследяват напълно крипто активите и да предотвратяват прането на пари и измамите.

“С този регламент се въвежда едно от най-амбициозните [правила] при прехвърляне на крипто активи в света”, заяви Уртасун. “Надяваме се, че други юрисдикции ще последват амбициозния и строг подход, който съзаконодателите договориха днес.”

Не всички обаче са доволни от TFR. През март главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг написа в Twitter, че законопроектът ще изисква от борсите да докладват на властите за всички крипто транзакции над 1,000 евро – дори ако няма индикации за подозрителна дейност.

“Това подкопава цялата работа на ЕС да бъде световен лидер в областта на законодателството и политиката за защита на личните данни”, написа Армстронг в Twitter. “То също така непропорционално наказва притежателите на криптовалути и ерозира техните индивидуални права по дълбоко обезпокоителен начин. Това е лоша политика.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.