Tether

Tether USDT

Ранк 3
Ранк 3
Tether цена в USD:

$1

Пазарна капитализация
$114,433,666,247.23
114,419,695,894 USDT
24ч Обем
$54,711,018,241
54,704,338,981USDT
Крипто в циркулация
114,419,695,893.83 USDT
Макс : 117072162580.32

Какво е Tether

Tether (USDT) е стабилна монета (вид криптовалута), обвързана с щатския долар и подкрепена на “100% от резервите на Tether”, според уебсайта на компанията. Тези твърдения често биват подлагани на съмнения от крипто общността.

Tether е собственост на iFinex, регистрираната в Хонконг компания, която притежава и крипто борсата BitFinex.

Tether стартира като RealCoin през юли 2014 г., а през ноември 2014 г. е ребрандирана на Tether. Тя започна да се търгува през февруари 2015 г. под символа USDT.

Как работи Tether?

Когато потребителят депозира фиатна валута в резерва на Tether, продавайки фиат, за да купи USDT, Tether издава съответната дигитална сума в токени. След това USDT могат да бъдат изпращани, съхранявани или обменяни.

Ако даден потребител депозира $100 в резерва на Tether, той ще получи 100 токена Tether при паритет от 1:1 с щатския долар. USDT се унищожават и изтеглят от обращение, когато потребителите обменят токените за фиатна валута.

Tether се прехвърля през блокчейн като много други дигитални валути.

Tether е интегрирана в няколко блокчейна, което ѝ е помогнало да стане широко достъпна. Ето блокчейн мрежите, които понастоящем поддържат Tether:

 • Биткойн
 • Етериум
 • Tron
 • EOS
 • LIQUID
 • Algorand
 • Биткойн Кеш
 • Solana

Стабилни монети

Tether принадлежи към категорията на т.нар. “стабилни монети”, които имат за цел да поддържат цената на своите монети фиксирана, най-често като я обвързват с цената на традиционна валута като щатския долар. (Tether също така издава токени, обвързани с еврото, офшорния китайски юан и златото, но нито един от тях не е нищо повече от една малка част от пазарната капитализация на токените USDT, обвързани с щатския долар).

Тази обвързаност с традиционните валути гарантира, че стабилните монети не се влият от волатилността на крипто пазарите, както е и случая с по-спекулативните дигитални активи като Биткойн.

Tether ежедневно актуализира разбивка на резервите си на своя уебсайт. Към 12 май 2022 г. Tether съобщава, че държи 83.74% от резервите си в парични средства, парични еквиваленти, краткосрочни депозити и търговски ценни книжа, 4.61% в корпоративни облигации, 5.27% в обезпечени заеми за несвързани лица и 6.38% в други инвестиции, включително дигитални токени.

Стабилната стойност насърчава използването на стабилните монети като средство за обмен, подобно на конвенционалните пари.

Нерегламентирана дейност

През 2019 г. главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе дело срещу iFinex с твърдението, че борсата за криптовалути Bitfinex не е успяла да си осигури надеждни фиатни банкови отношения, поради което е поверила $1 милиарда на панамската фирма за обработка на плащания Crypto Capital Corp и е покрила загуби в размер на $850 милиона, липсващи от средата на 2018 г.

Предполагаемо средствата са били смесени с корпоративни и клиентски депозити и се твърди, че никога не е бил подписван договор с Crypto Capital. Обвинението предполага, че Crypto Capital Corp е загубила или откраднала парите, а ръководителите на Bitfinex и Tether Limited не са успели да възстановят въпросните $850 милиона. iFinex, Bitfinex и Tether Limited, предполагаемо са използвали Tether, за да прикрият недостига.

Tether се нарича стабилна монета или стейбълкойн, тъй като първоначално е проектиран така, че винаги да струва $1.00, поддържайки резерви от $1.00 за всеки издаден USDT.

На 30 април 2019 г., адвокатът на Tether Limited заяви, че всеки USDT е подкрепен само с $0.74 в парични еквиваленти. Въпреки всички критики, насочени към актива, Tether претендира, че е прозрачна откъм резервите си.

С USDT на теория можете да преминете в монета, която има стабилна стойност като щатския долар – дори когато сте на борса, която не се занимава с фиатни валути. Много борси също предлагат USDT като търговска двойка, като по този начин ви позволяват да купувате други криптовалути с токен, който действа като щатския долар. Това е много полезно (особено когато цената на Биткойн е толкова волатилна).

След дълги съдебни битки, iFinex успешно обори твърденията за откраднатите средства и прикриването им.

Bitfinex заяви, че е изплатила изцяло заемите с лихвите на Tether Limited до 5 февруари 2021 г. и уреди правния спор с прокуратурата на Ню Йорк като заплати $18.5 милиона.

Как да купя USDT?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като USDT е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентикация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате USDT, както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата. 

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя USDT?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Tether Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tether и Bitfinex са изправени пред обвинения в пазарна манипулация

В резултат на важни правни промени Tether и Bitfinex са въвлечени в колективен иск с твърдения за манипулиране на пазара и антитръстови нарушения.

16.07.2024 22:00 1мин. четене

Tether замрази почти 30 милиона USDT – eто защо

Tether замрази 29.62 млн. токена USDT, свързани с престъпни дейности, в които е замесена Huione Group от Камбоджа.

15.07.2024 7:30 2мин. четене

Филипинските граждани ще могат да плащат осигуровките си с крипто

Tether, емитентът на USDT, въведе нова възможност за филипинските граждани да плащат вноските си за социално осигуряване с криптовалута.

02.07.2024 7:00 1мин. четене