Етериум

Етериум ETH

Ранк 2
Ранк 2
Етериум цена в USD:

$3,489.029

Пазарна капитализация
$419,207,135,908.59
120,150,090 ETH
24ч Обем
$15,484,292,246
4,437,995ETH
Крипто в циркулация
120,150,089.711 ETH
Макс : 120150089.71059

Какво е Етериум

Eтериум е платформа с отворен код, която позволява на разработчиците да създават и имплементират децентрализирани приложения като смарт договори и други сложни правни и финансови приложения. Същото име носи и криптовалутата с втората най-голяма пазарна капитализация, като дори много хора смятат, че в даден момент ще задмине и Биткойн.

През 2013г., съоснователят на Bitcoin Magazine, Виталик Бутерин, споделя бялата книга на Етериум. В описанието на проекта се твърди, че Биткойн се нуждае от скриптов език за разработване на приложения. Но когато не успява да постигне нужното съгласие, той предложи разработването на нова платформа с по-общ скриптов език. За проекта Етериум, Бутерин каза:

Наистина съм благодарен, че имам възможността да работя в такава интересна и интердисциплинарна област на индустрията, където мога да взаимодействам с криптографи, математици и икономисти, знаменитости в техните области. Искам да подпомогна за изграждането на софтуер и инструменти, които вече засягат десетки хиляди хора по света, и да работя ежеседмично по напреднали проблеми в компютърните науки, икономиката и философията.

Кратка хронология

 • Ноември 2013 г.: Виталик Бутерин публикува бялата книга на Етериум.
 • Януари 2014 г.: Развитието на платформата Етериум беше обявено публично. Оригиналният екип за разработка на Етериум се състоеше от Виталик Бутерин, Михай Алисие, Антъни ди Лорио и Чарлз Хоскинсън.
 • Август 2014 г.: Етериум приключва своето ICO и набира $18.4 милиона.
 • Mай 2015 г.: Излиза тестовата мрежа на Етериум – Olympic (Етериум 0.9)
 • 30 юли 2015 г.: Пуснат е първият етап от развитието на Етериум – „Frontier“.
 • 14 март 2016 г .: Homestead, първата „стабилна“ версия на Етериум, излезе на блок 1,150,000.
 • Юни 2016 г.: Хакът на DAO се случи и етери на стойност $50 милиона, което е 15% от общото предлагане по това време, изчезнаха.
 • 25 октомври 2016 г.: Хард форк на Етериум – появява се Етериум Класик (ETC).
 • 16 октомври 2017 г.: Етериум претърпя актуализацията Byzantium.
 • 28 февруари 2019 г.: Етериум претърпя актуализацията Constantinople.
 • 08 декември 2019 г.: Етериум претърпя актуализацията Istanbul
 • 02 януари 2020 г.: Етериум претърпя актуализацията Muir Glacier
 • 14 октомври 2020 г.: Етериум пуска договорът за стейкинг
 • 01 декември 2020 г.: Генезис на Beacon Chain
 • 15 април 2021 г.: Етериум претърпя актуализацията Berlin
 • 05 август 2021 г.: Етериум претърпя актуализацията London
 • 27 октомври 2021 г.: Етериум претърпя актуализацията Altair
 • 09 декември 2021 г.: Етериум претърпя актуализацията Arrow Glacier
 • 30 юни 2022 г.: Етериум претърпя актуализацията Gray Glacier

Как работи Етериум

Етериум е базиран на консенсусният протокол механизъм за доказателство за залог (PoS) след миграцията си през 2022 г. от доказателство за работа (PoW). PoS е блокчейн технология, която позволява по-високи нива на мащабируемост и сигурност на транзакциите. За разлика от традиционната PoW система, където се осъществява процеса на копаене, чрез който се добавят нови блокове към веригата, PoS изисква от миньорите да предоставят част от монетите си като обезпечение за потвърждаване на транзакциите в мрежата.

Когато работят с мрежа, базирана на PoS, миньорите депозират (стейкват) монетите си като обезпечение. Валидатори отговарят за създаването на консенсус в блокчейна, като проверяват всяка нова партида транзакции, преди да бъдат добавени в публичната счетоводна книга. Те също така получават възнаграждения, когато успешно валидират блокове, и могат да понесат санкции, ако не успеят да го направят.

Още от ранните дни на проекта Етериум планираше да премине от PoW алгоритъма към PoS, като основната идея беше да се решат проблемите на мрежата със скоростта на транзакциите и ефективността на разходите.

Eтериум дава възможност на разработчиците да създават децентрализирани приложения. Децентрализираното приложение, или dApp, служи за определена цел на потребителите. Биткойн например е dApp, който предоставя на своите потребители система за електронни парични средства, която позволява онлайн плащания с актива. Тъй като децентрализираните приложения са съставени от код, който работи в блокчейн мрежа, те не се контролират от никой индивид или централна власт.

Всякакви услуги, които са централизирани, могат да бъдат децентрализирани с помощта на Етериум. Помислете за всички посреднически услуги, които съществуват в стотици различни индустрии. От услуги, като заеми предоставени от банките, до посреднически услуги, които рядко се предлагат от повечето хора, като регистри за собственост, системи за гласуване, спазване на регулаторните норми и много други.

Разликата между Биткойн и Етериум

Подобен ли е Етериум на Биткойн? Отговорът е и да, и не.

Подобно на Биткойн, Етериум е разпространена обществена блокчейн мрежа. Въпреки че има някои значителни технически разлики между двете, най-важното отличие, което трябва да се отбележи е предназначението и възможностите, произтичащи от тях. Биткойн предлага едно конкретно приложение на блокчейн технологията, електронна парична система, която позволява онлайн плащания с Биткойн – peer-to-peer (P2P).

Докато блокчейнът на Биткойн се използва за проследяване на собствеността върху дигиталната валута, блокчейна на Етериум се фокусира върху изпълнението на програмния код на всяко децентрализирано приложение.

При Етериум, вместо да се занимават с добив на BTC, копачите работят, за да спечелят етери (ETH), вид криптовалута, която захранва мрежата. Отвъд търгуемата криптовалута, етера се използва и от разработчиците на приложения за заплащане на такси за транзакции и услуги в мрежата.

За включване на транзакции в техния блок, копачите плащат т.нар. такса газ. Всяко изпълнение на смарт договора изисква да се изпрати определено количество газ заедно с него, за да накара копачите да го пуснат в блокчейна.

Въпреки че всички блокчейн мрежи имат способността да обработват код, повечето са сериозно ограничени. Етериум е различен. Вместо да дава набор от ограничени операции, този блокчейн позволява на разработчиците да създават каквото си поискат. Това означава, че те могат да създават хиляди различни приложения, които надминават всичко, което сме виждали преди.

Какво представлява газа в мрежата на Етериум?

На теория газът е единица за измерване на изчислителната работа на транзакциите или смарт договори, изпълнявани от миньорите за тяхна собствена сметка, за да се поддържа мрежата на Етериум работеща.

Това е таксата или стойността на ценообразуването, необходима за успешното извършване на трансакция или изпълнение на договор в блокчейн платформата Етериум. Остойностена в малки части от криптовалутата етер (ETH), обикновено наричана gwei, а понякога и nanoeth, газта се използва за разпределяне на ресурсите на Етериум Виртуална Машина (EVM), така че децентрализираните приложения, като например смарт договори, да могат да се самоизпълняват по сигурен, но децентрализиран начин.

Точната цена на газа се определя от търсенето и предлагането между миньорите на мрежата, които могат да откажат да обработят трансакция, ако цената на газа не отговаря на техния праг и потребителите на мрежата, които търсят изчислителна мощност.

Какво представлява смарт договора?

Етериум работи със смарт (интелигентни) договори. Смарт договорът е компютърен код, който определя насоките на даден договор и след това гарантира, че участващите страни изпълняват договора в съответствие с тези условия.

Блокчейн технологията позволява на две страни да инициират и изпълняват смарт договор помежду си, без да използват традиционна трета страна-посредник. Смарт договорите са прозрачни и непроменяеми, което прави невъзможно едната страна да промени по-късно условията на договора в своя полза.

Повечето хора мислят за договорите в юридически смисъл. Смарт договорите могат да включват съдебни въпроси, но често не го правят. Те са просто редове от код, които изпълняват дадена функция.

Можете да мислите за интелигентния договор като за специализиран вид бизнес софтуер. Разработчиците създават смарт договори, за да изпълняват своите приложения. Тъй като тези приложения се изпълняват в децентрализирана мрежа, те се наричат децентрализирани приложения или dApps.

Какво е Етериум Виртуална Машина (EVM)?

Виртуалните машини са машини, които се опитват да достигнат по-високо ниво на абстракция от обичайната ви операционна система или ОС. За разлика от Windows или iOS, виртуалните машини се създават върху обичайните операционни системи, за да могат да функционират подобно на физическа изчислителна машина.

С други думи, виртуалните машини се доближават до изчислителната мощ на физическите машини, като използват виртуална архитектура. Те могат да работят на много различни видове операционни системи и хардуер, което ги прави идеален двигател за децентрализирана екосистема.

EVM позволява на разработчиците да създават смарт договори на език за програмиране, наречен Solidity. Популярно приложение на смарт договорите е да управляват генерирането и обмена на токени. Много приложения и протоколи използват токени, за да възнаграждават потребителите за действия, които са важни за неговата цел. Без EVM нищо от това не би било възможно.

Сливането

Сливането описва събитието, при което Етериум преминава от консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW) към доказателство за залог (PoS).

Първоначално Етериум стартира отделна верига Beacon Chain на 1 декември 2020 г. Тя работеше паралелно с основната мрежа на Етериум.

На 6 септември 2022 г. общността на Етериум пусна актуализация Bellatrix, за да започне процесът наречен “Сливането”. С този първи ъпгрейд общността реши да смени PoW веригата с тази, която е базирана на PoS, при достигане на определена стойност на Общата терминална трудност или Total Terminal Difficulty (TTD) в оригиналния блокчейн на Етериум.

Самото Сливане обаче не решава проблема с високите цени на таксите за газ – то само поставя началото на набор от подобрения, които в крайна сметка ще намалят разходите. Тези подобрения бяха известни като Етериум 2.0, но тази терминология беше изоставена в началото на 2022 г.

Как да купя Етериум?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Етериум е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Етериум (ETH), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата. 

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя Етериум?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Етериум можете да закупите и от нашите спонсори – kriptomat.io!

Етериум Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Стана ясна датата за одобрение на спот Етериум ETF според анализатор на Bloomberg

След известно време на чакане, датата за окончателното одобрение на заявленията за спот Етериум ETF предполагаемо стана ясна.

15.06.2024 0:37 1 мин. четене

Крипто порфейлът MetaMask ще предлага стейкинг на Етериум

MetaMask, разработена от ConsenSys, наскоро стартира нова услуга за стейкинг на Етериум, която позволява на потребителите да залагат всякакви количества ETH.

13.06.2024 12:00 2 мин. четене

Рекордни тегления на Етериум от Coinbase – какво означава това?

На 12 юни Coinbase регистрира огромни изходящи потоци на Етериум в размер на над 300,000 ETH.

12.06.2024 22:00 2 мин. четене

Ще успеят ли спот Етериум ETF да постигнат същия успех като този на Биткойн ETF?

След като даде зелена светлина за спот Биткойн ETF през януари, SEC разреши стартирането на спот Етериум ETF, макар и да не е ясно когат ще започнат да се търгуват.

11.06.2024 16:00 1 мин. четене