Биткойн

Биткойн BTC

Ранк 1
Ранк 1
Биткойн цена в USD:

$62,023.541

Пазарна капитализация
$1,221,040,390,274.9
19,686,725 BTC
24ч Обем
$44,118,595,854
711,320BTC
Крипто в циркулация
19,686,725 BTC
Макс : 19686725

Какво е Биткойн

Биткойн е вид дигитални пари, който може да бъде съхраняван, обменян и използван за разплащания. 

Това, което прави Биткойн различен от националните валути като еврото, щатския долар или японската йена, се крие в децентрализираната му структура и модела, на който оперира.

При централизираните “фиатни пари” валутата се емитира от централни банки, а гражданите трябва да използват парите на своята държава. С изключение на парите в брой, транзакциите се извършват чрез посредници като банки и платежни процесори.

За разлика от традиционните валути, Биткойн не се емитира от централна банка, нито се подкрепя от правителство. В резултат на това темповете на инфлация, паричната политика и показателите за икономически растеж, които по принцип влияят върху стойността на валутите, не оказват също толкова силно и директно влияние върху най-голямата криптовалута. 

Биткойн е валута, даваща право на избор, която се контролира от “консенсуса” или волята на мнозинството от нейните потребители. Активът има разрастваща се мрежа от хора, които доброволно се съгласяват с правилата (протокола) на Биткойн, които са вид монетарна политика. 

Те използват децентрализираната инфраструктура, за да извършват транзакции на принципа “peer-to-peer” (без посредници) и да съхраняват стойност независимо от което и да е правителство, компания или финансова институция. 

Не е необходимо да се иска разрешение за използване на Биткойн и рискът от цензура е до голяма степен елиминиран, като цензурата е в противоречие с етоса на децентрализация на криптовалутата.

Какво прави Биткойн ценен?

Биткойн често бива сравняван със златото, тъй като има много сходни характеристики. 

И двата актива имат ограничено предлагане. Винаги ще има само 21 милиона BTC. 

Лесно се дели. Можете да разделите един Биткойн на 100 милиона части. Той е траен. Огромна глобално разпределена мрежа от независимо управлявани компютри проследява собствеността върху BTC. 

Криптовалутата е оскъдна и не може да бъде фалшифицирана. Единственият начин, по който някой би могъл да създаде фалшив Биткойн, е като извърши т.нар. двойно харчене. Това се отнася до ситуация, при която потребителят “харчи” или прехвърля един и същ Биткойн в две или повече отделни настройки, като на практика създава дублиран запис.

Как работи Биткойн?

Транзакциите с валутата се проверяват от мрежовите възли чрез криптография и се записват в разпределена публична счетоводна книга, наречена блокчейн. 

Блокчейнът е свързан масив от данни, съставен от единици, наречени блокове. Те съдържат информация за всяка транзакция, включваща детайли като купувач и продавач, час и дата, обща стойност и уникален идентификационен код за всеки трансфер. 

Записите са свързани в хронологична последователност, като образуват цифрова верига от блокове. Когато даден блок бъде качен в блокчейна, той става достъпен за всеки, който го разглежда, като по този начин действа като публичен запис на Биткойн транзакциите. 

Блокчейнът е децентрализиран, което означава, че няма едно лице или обект, който го контролира. Веригата не е собственост на никого, но всеки може да допринася към нея. Когато различни лица успешно внесат промени в нея, всяко копие се актуализира.

Въпреки че идеята всеки да може да редактира блокчейн може да изглежда опасна, именно тя прави Биткойн надежден и сигурен. За да бъде включен във веригата на Биткойн, блокът на дадена транзакция трябва да бъде потвърден от мнозинството миньори в мрежата. 

Според алгоритмите се генерират нови BTC монети, които се предоставят на потребители, които решават предварително зададени математически задачи. 

Решаването на тези задачи (познато като копаене или добив) се състои от познаване на число – хеш, който представлява 64-цифрено шестнадесетично число, което е по-малко или равно на целевия хеш. 

Този процес е значим, тъй като помага за проверката и сигурността на историята на транзакциите в мрежата на Биткойн. Всеки, който иска да допринесе нови транзакции в мрежата, трябва първо да се включи в осигуряването ѝ чрез добив, което изисква изчислителна мощност. В резултат на това за един нападател би било трудно и много скъпо дори да опита да причини каквато и да е вреда на мрежата.

Как точно работят транзакциите?

Въпреки че е възможно да се работи с монети поотделно, извършването на отделна транзакция за всяка прехвърлена частица от BTC би било неудобно. Транзакциите имат много входове и изходи, които позволяват разделяне и обединяване на стойността. 

Обикновено има или един вход от предишна по-значителна транзакция, или множество входове, комбиниращи по-малки суми, с най-много два изхода: един за плащането и един за връщане на потенциално ресто на изпращача.

Сега си представете, че Марио желае да изпрати на Ана 1 BTC. Той постига това, като подписва съобщение, съдържащо специфична за транзакцията информация, със своя частен ключ. 

Но какво са входове? 

Входните данни съдържат подробности за биткойна, доставен преди това на адреса на Марио. Да речем, че Марио е получил 0.6 BTC от Мария и още толкова от Георги. Сега, за да се предаде 1 BTC на Ана, може да има два входа: един вход за 0.6 BTC от Мария и един вход за 0.6 BTC от Георги.

Ами изходи?

Първият изход е 1.2 BTC към публичния адрес на Ана (два пъти по 0.6). Вторият изход е 0.2 Биткойн като ресто към Марио.

В този случай Марио ще излъчи планираната транзакция в мрежата на Биткойн чрез софтуера на портфейла си. Входните данни (т.е. адресите, от които Марио е получил преди това биткойна, който твърди, че притежава) се проверяват от участниците, които извършват добива (осигуряването/копаенето) в мрежата, известни като “миньори”.

Миньорите също така създават блок чрез комбиниране на списък от допълнителни транзакции, излъчени в мрежата по същото време. Всеки миньор, който е изпълнил доказателство за работа, или PoW, може да предложи нов блок, който да бъде добавен към веригата или “свързан” с нея, като се позове на предишния блок. След това мрежата бива информирана за пускането на новия блок. 

Другите участници в мрежата (възли) ще го предадат, ако се съгласят, че е валиден блок т.е. транзакциите, които съдържа, отговарят на всички изисквания на протокола и адекватно се свързват с предишния блок. 

Друг миньор след това ще надгради блока, като се позове на него в следащия блок. Следващият миньор ще е “проверил” всички транзакции, които са били добавени към последния блок. Броят на потвържденията за транзакцията на Марио от горния пример нараства с добавянето на блокове към веригата.

Анонимен ли е Биткойн?

Биткойн често бива наричан “анонимен”, тъй като може да се изпраща и получава, без да се разкрива лична информация. Въпреки това постигането на разумна анонимност с BTC може да бъде трудно, а пълната анонимност може да се окаже непостижима. 

В мрежата на Биткойн, всеки участник има псевдоним – той е адресът, на който получавате Биткойн. Всяка транзакция, която включва адреса, се записва в блокчейна по всяко време. Всяка транзакция ще бъде свързана с вас, ако адресът ви някога бъде свързан с вашата самоличност. Поради това Биткойн е по-скоро псевдонимен, отколкото анонимен.

Създаването на Биткойн

На 31 октомври 2008 г. индивид (или група хора), подвизаващ се под псевдонима “Сатоши Накамото” публикува документ, озаглавен Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, което е “бялата книга” на криптовалутата.

Бялата книга на Биткойн е преведена на български език през 2018 г. от Стоян Пепеланов и Пламен Петров. Можете да прочетете и изтеглите файла тук.

Бялата книга е доклад, който дава информация на читателите за даден въпрос и представя потенциално решение или философия на писателя. 

В бялата книга на Биткойн подробно се описва концепция за “peer-to-peer система за електронни пари” – глобална финансова инфраструктура, основана на криптографски доказателства вместо на доверие. 

Целта на документа е да предостави цялостно разбиране за флагманската криптовалута, като дава контекст за неговото създаване, ключови събития в историята му, начина му на функциониране, описания на уникалните му свойства и насоки за участие в тази нова финансова парадигма. 

Когато Сатоши разкри предложението си за Биткойн, то привлече интереса на много нишова онлайн общност от криптографи и компютърни специалисти, голяма част от които са били ангажирани с подобни проекти и инициативи. 

Целта на псевдонимния създател на Биткойн беше да изгради финансова инфраструктура с минимално ниво на доверие, която да може да се запази години напред. 

Вместо да изгради чисто ново решение, той използва предишни изследвания в областта на разпределените системи, финансовата криптография, мрежовата сигурност и други. 

След като Сатоши изпраща своето предложение за нова система за цифрови пари, проектът стана обект на дискусия сред онлайн група от криптографи и компютърни специалисти. Сатоши написа голяма част от кодовата база на Биткойн преди публикуването на бялата книга, но я отвори за публично разглеждане. 

От самото начало Биткойн беше софтуерен проект с отворен код, изграден и поддържан от общност от разработчици и ентусиасти. На 8 ноември 2008 г. BTC е регистриран в платформата за разработване на софтуер с отворен код SourceForge. 

На 3 януари 2009 г. първият блок, наричан генезисния блок, на Биткойн бе изкопан от Сатоши в рамките на седем дни. В тази първоначална транзакция, наричана още “coinbase”, Сатоши включи заглавие от списание Times. 

The Times 03/януари 2009 г. Канцлерът е на ръба на второ спасяване на банките

Това съобщение беше ясен сигнал за намеренията на Биткойн. Докато светът преживяваше най-голямата финансова криза след Голямата депресия, се роди нова визия за парична система, отделена от държавата.

На 12 януари 2009 г. между Сатоши и известният софтуерен разработчик Хал Фини в блок 170 се извърши първата транзакция след създаването на Биткойн. Твърди се също, че Фини е първият човек, който добил BTC заедно със Сатоши след стартирането на мрежата.

На 26 април 2011 г. Сатоши напусна проекта, който дотогава е бил ръководен предимно от него/нея. Ръководството на разработката поема Гавин Андресен и общността, подкрепяща проекти с отворен код. 

Анонимността на изобретателя е била в основата на успеха и устойчивостта на проекта.

В следващите години правоприлагащите органи се ангажираха с разследването на неправомерното използване на криптовалутите. Ако Сатоши беше идентифициран, създателят на алтернативната парична система можеше да получи присъда, не по-различна от тази на Рос Улбрихт – основателя на онлайн пазара Silk Road. 

Оттеглянето на Сатоши от проекта беше от съществено значение, за да може Биткойн да остане верен на своята основа като децентрализирана, устойчива финансова система, която свежда до минимум доверието, от което се нуждае, за да функционира.

Биткойн и инфлацията

Биткойн е създаден, за да имитира стабилния темп на инфлация на златото. Макар че общото определение за дефлация може да подсказва, че Биткойн е дефлационен, тъй като покупателната му способност се увеличава с течение на времето. 

Дефлацията се отнася до намаляване на паричното предлагане. Това не е просто намаляване на цените, макар че често се определя по този начин. Дефлацията е парично явление, което предизвиква такова понижение на цените. По тази логика Биткойн не може да бъде дефлационен, защото предлагането му няма да намалее. Напротив, предлагането му непрекъснато ще се увеличава, докато не достигне маскимума от 21 милиона монети. По текущи прогнози се очаква това вероятно да се случи някъде през 2140 г.

Когато бъде достигната тази горна граница, Биткойн няма да бъде нито инфлационен, нито дефлационен. Вместо това той ще стане дезинфлационен, както е програмиран да бъде. Целта е да се постигне постоянна парична база и непроменящо се предлагане.

Подобно на златото, Биткойн е инфлационен, тъй като се добива все повече от него. Въпреки това, като се има предвид, че добивът на нови монети автоматично се намалява с 50% на всеки четири години, темповете на инфлация в крайна сметка също ще намалеят.

Докато стойността на актива продължава да се повишава спрямо фиатните валути, типичните за Биткойн годишни темпове на инфлация обикновено не са проблем. Важно е да подчертаем, че това не важи за всички криптовалути. 

Фиксираното предлагане на Биткойн го прави добър хедж срещу инфлацията. Когато предлагането на даден актив е фиксирано и ограничено, това означава, че нови монети не могат да влязат в обращение – по този начин се елиминира рискът от инфлация. 

Подобно на златото, Биткойн не принадлежи на нито едно лице, икономика или валута. Той е международен клас активи, който отразява глобалното търсене. BTC е по-добър вариант от акциите, защото не се налага да се справя с многобройните икономически и политически рискове, свързани с фондовите пазари.

Подобно на златото, Биткойн е оскъден и сигурен, но има предимство пред метала, тъй като е по-преносим, децентрализиран и прехвърляем. 

Поради децентрализирания си характер всеки може да съхранява Биткойн. Златото, от друга страна, не може да се похвали с това качество, тъй като неговото предлагане се контролира от суверенни държави.

Биткойн се роди след финансовата криза от 2007-2008 г. В отговор на широко разпространените банкови фалити Сатоши Накамото създаде криптовалутата, за да предостави на обществото актив, който не се нуждае от трети страни или централни органи. Резултатът беше криптовалута, независима от нито едно юридическо лице или суверенна държава. 

Тъй като Биткойн е и диверсифициран по своята същност, той може да служи като актив, устойчив на рецесия. Докато щатският долар е зависим от предимствата и ограниченията на американската икономика – като БВП, цени на износ, монетарна политика и търсене на валута – Биткойн не е ограничен от загубите или печалбите на нито една държава.

Основното предназначение на BTC е да съхранява стойност и точно затова се очаква той да се представи по-добре от други криптовалути, като Етериум, когато настъпи рецесия.

Как да купя Биткойн?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Биткойн е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Биткойн (BTC), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата. 

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Биткойн?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Биткойн можете да закупите и от нашите спонсори – kriptomat.io!

Биткойн Новини

Цената на Биткойн вероятно ще спадне след халвинга – JPMorgan

Според неотдавнашен изследователски доклад на JPMorgan предстоящото намаляване на възнаграждението от добив на Биткойн наполовина се очаква да има негативно отражение върху пазара на криптовалути.

19.04.2024 6:00 2 мин. четене

Новите Биткойн китове държат почти 10% от предлагането

Докладите сочат, че значителен брой наскоро създадени Биткойн китове вече притежават значително количество BTC, възлизащо на около 9% от общото предлагане на монети.

18.04.2024 8:00 2 мин. четене

Биткойн халвингът може да е добра новина за майнинг сектора – ето защо

Предстоящото халвинг събитие на Биткойн е на път да катализира преход към по-екологично устойчива екосистема за добив на BTC, тъй като миньорите се стремят да смекчат очакваното намаляване на рентабилността, като използват по-екологични източници на енергия.

17.04.2024 22:00 2 мин. четене

Икономистът Питър Шиф нападна пазара на Биткойн ETF

Привърженикът на златото Питър Шиф изрази съмнения относно прогнозите на анализаторите за целева цена от $100,000 за Биткойн (BTC) през настоящата бича фаза.

17.04.2024 16:00 2 мин. четене