Биткойн

Биткойн BTC

Ранк 1
Ранк 1
Биткойн цена в USD:

$24,384.034

Пазарна капитализация
$466,219,675,763.57
19,119,875 BTC
24ч Обем
$27,236,514,897
1,116,982BTC
Крипто в циркулация
19,119,875 BTC
Макс : 19119875

Какво е Биткойн

Системата на Биткойн (BTC) позволява плащанията да се изпращат между потребители, без да преминават през централен орган, като например банките. Създава се и се държи по електронен път. Биткойн не се отпечатва като долар или евро – той се произвежда от компютри по целия свят, използвайки безплатен софтуер.

 

Биткойн е първият пример за това, което днес наричаме криптовалути, нов клас активи, който споделя някои характеристики с традиционните валути.

 

Кой е създателят на Биткойн?

 

Разработчик на софтуер, подвизаващ се под псевдоним, наричащ се Сатоши Накамото. Той предложи идеята за Биткойн през 2008 г. като електронна система за разплащане, базирана на математическо доказателство.

 

Идеята беше да се създаде средство за размяна, независимо от централни органи, което да се прехвърля по електронен път по сигурен, проверим и неизменен начин.

 

До ден днешен никой не знае кой всъщност е Сатоши Накамото.

 

По какво се различава Биткойн от традиционните валути?

 

Биткойн може да се използва за плащане на неща по електронен път, ако и двете страни имат желание. В този смисъл това е като конвенционалните валути – долари, евро, йени и други – които също се търгуват цифрово.

 

Но BTC се различава от фиатните цифрови валути по няколко важни начина:

 

1 – Децентрализация

 

Най-важната характеристика на Биткойн е, че той е децентрализиран. Нито една институция не контролира мрежата на криптовалутата. Поддържа се от група доброволни кодери и се управлява от отворена мрежа от специализирани компютри, разпространени по целия свят. Това привлича хора и групи, които не са почитатели на контрола, който банките или държавните институции имат над парите.

 

Биткойн решава „проблема с двойното харчене“ на електронните валути (копиране и повторното използване на електронни валути) чрез гениална комбинация от криптография и икономически стимули.

 

При електронните фиатни валути тази функция се изпълнява от банките, което им дава контрол върху традиционната система. При Биткойн целостта на транзакциите се поддържа от разпределена и отворена мрежа, която е ничия собственост.

 

2 – Ограничено предлагане

 

Фиатните валути разполагат с неограничено предлагане – централните банки могат да издават колкото искат и могат да се опитват да манипулират стойността на валутата спрямо другите. Притежателите на валутата (и особено гражданите с малко алтернативи) поемат разходите за подобни своеволия.

 

От друга страна, при Биткойн предлагането е строго контролирано от алгоритъм. Малък брой нови „монети“ биват създавани, като този процес ще продължава с намаляваща скорост, докато не бъдат „изкопани“ 21 милиона.

 

Това прави Биткойн по-привлекателен като актив – на теория, ако търсенето расте и предлагането остава същото, стойността му би трябвало да се увеличи.

 

3 – Анонимност

 

Докато изпращачите на традиционните електронни разплащания обикновено са идентифицирани (с цел – законосъобразност), потребителите на Биткойн на теория работят в полу-анонимност.

 

Тъй като няма централен „валидатор„, потребителите не се нуждаят от идентификация при изпращане на BTC към друг потребител. Когато е подадена заявка за транзакция, протоколът проверява всички предишни транзакции, за да потвърди, че подателят има необходимите средства, както и правомощието да ги изпраща. Не е необходимо системата да знае неговата самоличност.

 

На практика всеки потребител се идентифицира по адреса на портфейла си. По този начин транзакциите могат да бъдат проследени. Също така органите на реда са разработили методи за идентифициране на потребителите, ако е необходимо.

 

Освен това, повечето борси са задължени по закон да извършват проверки за идентичност на своите клиенти, преди да им бъде позволено да купуват или продават Биткойн, създавайки друг начин, по който използването на BTC може да бъде проследено.

 

Тъй като мрежата е прозрачна, всяка транзакция е видима за всички.

 

Това прави Биткойн слаба алтернатива за престъпници, терористи или лица, търсещи да перат пари.

 

4 – Неизменяемост

 

Транзакциите с Биткойн не могат да бъдат възстановени, за разлика от електронните транзакции с фиатни валути. Това е така, защото няма централен орган, който да казва „добре, върнете парите„. Ако транзакция е записана в мрежата, е невъзможно да се модифицира.

 

Въпреки че това може да смути някои хора, това означава, че всяка транзакция в мрежата не може да бъде подправена.

 

5 – Делимост

 

Най-малката единица на Биткойн се нарича сатоши. Това е сто милионна част от една монета (0.00000001). Това може да даде възможност за микротранзакции, които традиционните електронни пари не могат.

Биткойн можете да закупите от лесната за употреба платформа – kriptomat.io!

 

Биткойн Цена в Реално Време

Биткойн Новини

Питър Шиф: Биткойн напът да се срине под $10,000

В неотдавнашно интервю за Kitco прословутият защитник на златото Питър Шиф прогнозира, че цената на Биткойн (BTC) все още може да падне под нивото от $10,000 поради принудителни продажби.

август 12, 2022 12:30 1 мин. четене

BlackRock стартира частен Биткойн (BTC) тръст

BlackRock – най-големият мениджър на активи в света, стартира частен тръст за Биткойн за институционални клиенти в САЩ, според публикация блог на своя уебсайт.

август 12, 2022 10:22 1 мин. четене

Кати Ууд споделя какво може да изстреля Биткойн

Кати Ууд – основателят на ARK Invest – смята, че навлизането на BlackRock в крипто може да има значителен ефект върху цената на Биткойн.

август 10, 2022 23:05 1 мин. четене

Биткойн изглежда е достигнал дъно, твърди Уил Клементе

Aнализаторът Уил Клементе сподели, че поръчките за покупка на Биткойн на крипто борсата Coinbase напомнят за дъното на BTC през март 2020 г.

август 10, 2022 18:45 1 мин. четене
Популярни Новини