Криптовалути по Пазарна Капитализация (Топ 100)

# Криптовалута Пазарна Капитализация Цена 24H Обем Промяна (24 часа)

Като някой каже криптовалута повечето хора директно асоцират термина с Биткойн. Да, BTC е първата криптовалута, но тя е една част от цялото.

Вероятно сте чели за някои от най-популярните видове алтернативи като Лайткойн и Етериум. Докато Биткойн все още се определя като флагманската криптовалута, на пазара се появиха много нови проекти, които целят да променят традиционната финансова система.

Като цяло криптовалутите стават все по-разпознаваема форма на разплащане, наред с други функции. Въпреки това всеки, който реши да се впусне в пространството и да си купи крипто, е редно да се запознае отблизо с това какво представляват криптовалутите, какви са рисковете при използването им и как да защитим инвестицията си.

Нека започнем с пояснение на термина “криптовалута”.

Какво е криптовалута? 

В своят същност това е дигитална форма на валута, която е създадена с помощта на алгоритми за криптиране – с други думи криптовалутите функционират едновременно като валута и като виртуална счетоводна система. 

Определяща характеристика на криптовалутите е, че обикновено не се емитират от централен орган, което ги прави теоретично неподатливи на правителствена намеса или манипулация.

Това е peer-to-peer система, която позволява на всеки и навсякъде да изпраща и получава плащания. Вместо да бъдат физически пари, които се носят и разменят в реалния свят, плащанията с криптовалута съществуват единствено като дигитални записи в онлайн база данни, описващи конкретни транзакции. Когато превеждате средства в криптовалута, транзакциите се записват в публична счетоводна книга. Криптовалутата се съхранява в дигитални портфейли.

История на криптовалутите

1983: Първите електронни пари

Американският криптограф Дейвид Чаум замисля вид криптографски електронни пари, наречени ecash, които по-късно, през 1995 г., прилага чрез Digicash – ранна форма на криптографски електронни плащания. 

Digicash изискваше потребителски софтуер, за да се изтеглят банкноти от банка и да се посочат конкретни криптирани ключове, преди да могат да бъдат изпратени на получател. Това позволяваше дигиталната валута да не може да бъде проследена от трета страна.

1998: Появата на “b-money”

Компютърният инженер Уей Дай описва “b-money” – анонимна, разпределена електронна парична система, а малко след това Ник Сабо описва “bit gold”. Подобно на Биткойн и другите криптовалути, които ще го последват, bit gold (да не се бърка с борсата BitGold, която е базирана на злато) е описан като електронна валутна система, която изисква от потребителите да изпълнят функция за доказателство за работа като решенията се съставят и публикуват по криптографски път.

2009: Генезис на Биткойн

През януари 2009 г. псевдонимния разработчик Сатоши Накамото създава Биткойн. Той използва криптографската хешираща функция SHA-256, в своя консенсусен механизъм за доказателство за работа.

2011: Генезис на първия алткойн

През април 2011 г. е създаден “Namecoin” като опит за формиране на децентрализиран DNS. През октомври 2011 г. беше пуснат Лайткойн, който използваше scrypt като хешираща функция вместо SHA-256. Създаденият през август 2012 г. Peercoin използва хибриден модел на доказателство за работа (PoW) и доказателство за залог (PoS).

2010: Първият голям “скок”

Първият голям скок на Биткойн се случва през лятото на 2010 г. Цената се повиши от части от цента през пролетта до $0.09 през юли. Много малко хора, с изключение на много нишови технологични експерти и финансови ентусиасти, знаеха достатъчно за Биткойн, че да купят валутата. Към октомври 2010 г. цената беше около $0.10. 

2011: Биткойн пробива $1

През април 2011 г. BTC за първи път проби нивото от $1, навлизайки в първия си мини “бичи цикъл”. През следващите три месеца тя поскъпва с около 3,000% и до юни 2011 г. достига връхна точка между $29 и $32 (в зависимост от източника). Към ноември 2011 г. цената отново достига дъно от $2. 

2013: Биткойн пробива над $1,000 преди отново да спадне

Биткойн започва 2013 г. с цена от малко над $13. През първото тримесечие на годината той се повиши до диапазона от $30, след което бързо ускори ръста си през последната седмица на март. Към 1 април Биткойн пробива над $100. Онлайн форумите в Reddit се превърнаха в средище на любопитни ентусиасти и технологични специалисти, които се чудеха защо този нов клас активи – несвързан с никаква физическа стока – всъщност може да има стойност.

През ноември 2013 г. Биткойн проби $1,000 – а през декември цената му спадна драстично до около $530.

2013: Генезис на Етериум

През ноември 2013 г. Виталик Бутерин публикува бяла книга, в която обяснява концепцията на Етериум.

След първоначалната работа на Бутерин други големи умове се включиха в различни функции, за да помогнат за осъществяването на проекта. За съоснователи на Етериум се смятат Виталик Бутерин, Гавин Ууд, Чарлз Хоскинсън, Амир Четрит, Антъни Ди Лорио, Джефри Уилке, Джоузеф Любин и Михай Алиси. 

Етериум придобива известност в началото на 2014 г., когато Бутерин изнася концепцията за блокчейн проекта в публичното пространство на конференция за Биткойн в Маями, Флорида. 

По-късно същата година проектът набира капитал чрез първично предлагане на монети (ICO) като продава ETH на стойност милиони долари в замяна на средства, които да използва за развитието на проекта. Между 22 юли и 2 септември 2014 г. в рамките на продажбата на активи са продадени ETH на стойност над $18 милиона, платени в Биткойн. 

2014: Срив след хака на Mt. Gox

Дългата крипто зима през 2014 г. се свързва с хака на крипто борсата Mt. Gox, която в началото на февруари 2014 г. спря всички тегления на BTC. След това платформата преустанови цялата си търговия и в крайна сметка подаде молба за обявяване в несъстоятелност в Токио и в Съединените щати.

Общите настроения около Биткойн бяха предимно негативни до август 2015 г., когато започна дългосрочно обръщане на тенденцията. На фона на силния бичи пазар Биткойн в крайна сметка се върна към ценова граница от $1,000 през януари 2017 г.

2015: Етериум започва да се търгува като валута

Въпреки че ETH монетите можеха да бъдат закупени през 2014 г., блокчейнът на Етериум всъщност не заработи до 30 юли 2015 г., което означава, че купувачите на ETH трябваше да изчакат стартирането на блокчейна, преди да могат да преместят или използват своите ETH.

През януари 2015 г. Биткойн достигна дъно от около $170.

2017: Първият сериозен бичи пазар

След възстановяването до $1,000 през януари 2017 г. Биткойн продължи своя възход до $20,000 до края на същата година.

Въпреки това, подобно на предишния исторически връх на Биткойн от $1,000, актива не успя да се задържи дълго на тази стойност като загуби повече от 60% от стойността си за няколко месеца.

2018: Първата сериозна крипто зима

2018 г. придоби названието “крипто зима”, тъй като пазарът на Биткойн продължи да се свива като през декември 2018 г. BTC достигна дъно от около $3,200.

Мечите настроения доминираха на крипто пазара до 2020 г.,

2021: Рекордна година за Биткойн

През 2021 г. Биткойн не само се върна до нивото от $20,000, но и достигна нов връх от над $63,000 през април 2021 г. 

Въпреки че 2021 г. се превърна в една от най-големите години за Биткойн, след като криптовалутата премина пазарна капитализация от $1 трилион, Биткойн премина през много трудности.

Малко след като достигна нови исторически върхове в средата на април, Биткойн леко се отдръпна, като в крайна сметка цената му спадна до едва $29,000 за три месеца.

“Мини” мечият пазар от 2021 г. дойде на фона на популяризирания от медиите сценарии, който предполага, че добивът на Биткойн има проблем, свързан с екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG).

Мечият пазар не продължи дълго, въпреки че Китай започна сериозни репресии срещу местните ферми за добив. Бичият тренд се завърна към края на юли, като в крайна сметка Биткойн се покачи до историческия си връх от $68,000 – достигнат през ноември 2021 г.

Биткойн не успя да пробие $70,000 и започна да спада в края на 2021 г. От ноември 2021 г. криптовалутата навлезе в мечи пазар като през 2022 г. регистрира един от най-големите си исторически сривове.

През юни криптовалутата се срина под $20,000 за първи път от 2020 г. насам, което подхрани изключителен страх на пазара.

2021: Биткойн става законно платежно средство в Салвадор

Салвадор става първата държава, която приема Биткойн като законно платежно средство, след като Законодателното събрание гласува с мнозинство, за да приеме законопроект, представен от президента Найиб Букеле, класифициращ криптовалутата като такава.

През август 2021 г. Куба последва примера с Резолюция 215 за признаване и регулиране на криптовалути като Биткойн.

През септември 2021 г. правителството на Китай обяви всички транзакции с криптовалута за незаконни. С това завърши репресията срещу криптовалутите, която преди това забрани работата на посредници и миньори в Китай.

На 15 септември 2022 г. втората по големина криптовалута в света по това време, Етериум, смени своя консенсусен механизъм от доказателство за работа (PoW) на доказателство за залог (PoS) в процес на надграждане, известен още като “Сливането”. Идеята на тази миграция е, че потреблението на енергия в мрежата на Етериум и емисиите на въглероден диоксид ще спаднат с 99.9%.

Биткойн и началото на новото финансово статукво

Биткойн (BTC) е вид дигитални пари, който може да бъде съхраняван, обменян и използван за разплащания. 

Криптовалутата е изобретена през 2008 г. от анонимно лице или група от хора, подвизаващ(и) се под псевдонима Сатоши Накамото. Валутата стартира през 2009 г. като софтуер с отворен код.

Това, което прави Биткойн различен от националните валути като еврото, щатския долар или японската йена, се крие в децентрализираната му структура и модела, на който оперира.

При централизираните “фиатни пари” валутата се емитира от централни банки, а гражданите трябва да използват парите на своята държава. С изключение на парите в брой, транзакциите се извършват чрез посредници като банки и платежни процесори.

Транзакциите с валутата се проверяват от мрежовите възли чрез криптография и се записват в разпределена публична счетоводна книга, наречена блокчейн. 

Блокчейнът е свързан масив от данни, съставен от единици, наречени блокове. Те съдържат информация за всяка транзакция, включваща детайли като купувач и продавач, час и дата, обща стойност и уникален идентификационен код за всеки трансфер. 

Записите са свързани в хронологична последователност, като образуват цифрова верига от блокове. Когато даден блок бъде качен в блокчейна, той става достъпен за всеки, който го разглежда, като по този начин действа като публичен запис на Биткойн транзакциите.

Какво представлява алткойнът и каква е неговата функция?

Алткойните са всички криптовалути, различни от Биткойн.

По-голямата част от алткойните са разклонения (или форк) на Биткойн в повечето случаи с минимални промени.

Много хора предпочитат термина “шиткойн” (shitcoin), за да разграничат ясно всички тези алткойни от Биткойн. Този термин дори беше използван в Конгреса на САЩ през 2019 г.

Алткойните се опитват да подобрят възприетите ограничения на криптовалутата и блокчейна, от които са разклонени или с които се конкурират. 

Първият алткойн, както вече споменахме, е Лайткойн (LTC), който се разклонява от блокчейна на Биткойн през 2011 г. 

Етериум е друг алткойн, който обаче не се е разклонил от мрежата на Биткойн. Той е разработен, за да поддържа най-голямата в света мащабируема виртуална машина, базирана на блокчейн. 

Видове алткойни

Тъй като алткойните попадат в различни категории, ето кратко обобщение на някои от видовете и какво е тяхното предназначение. 

Токен за плащане

Както подсказва името, платежните токени са предназначени да се използват като валута за обмен на стойност между страните. Биткойн е основният пример за платежен токен.

Стабилни монети

Търговията и използването на криптовалути са белязани от волатилност от момента на стартирането им. Стабилните монети имат за цел да намалят тази обща волатилност като обвържат стойността си с кошница от стоки, например фиатни валути, благородни метали или други криптовалути. Кошницата има за цел да действа като резерв ако криптовалутата се провали или се сблъска с проблеми. Ценовите колебания при стабилните монети не трябва да надхвърлят много тесен диапазон.

Сред известните стабилни монети са Tether (USDT), MakerDAO (DAI), Binance USD (BUSD) и USD Coin (USDC). 

Секюрити токени

Секюрити токените са токенизирани активи, предлагани на фондовите пазари. Токенизацията представлява прехвърляне на стойност от актив в токен, който след това се предоставя на инвеститорите. Всеки актив може да бъде токенизиран, например недвижими имоти или акции. Токените, които се третират и функционират като ценни книжа, се регулират от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC).

През 2021 г. фирмата Exodus успешно завърши квалифицирано от SEC предлагане на токени, което позволи 75 милиона обикновени акции да бъдат конвертирани в токени в блокчейна на Algorand.

Това беше историческо събитие, тъй като представлява първия дигитален актив, базиран на ценна книга, която предлага акции на емитент, базиран в Съединените щати.

Функционални (ютилити) токени

Ютилити токените се използват за предоставяне на услуги в рамките на дадена мрежа. Например те могат да се използват за закупуване на услуги, за плащане на мрежови такси или за осребряване на награди. Filecoin (FIL), който се използва за закупуване на пространство за съхранение в мрежата и за защита на информацията, е пример за такъв токен.

Етериум (ETH) също попада в тази категория. Той е предназначен да се използва в блокчейна и виртуалната машина на Етериум за плащане на транзакции. 

Ютилити токените могат да се купуват на борси и да се държат, но те са предназначени да се използват в блокчейн мрежата, за да поддържат нейното функциониране.

Меме токени

Както подсказва името им, меме токените са създадени първоначално като подигравка с класическите криптовалути. Обикновено те набират популярност за кратък период от време с помощтта на известни инфлуенсъри или инвеститори, които се опитват да се възползват от краткосрочни печалби.

Мнозина наричат рязкото поскъпване на този тип алткойни през април и май 2021 г. “сезон на меме токените” като стотици от тези криптовалути отбелязаха огромни процентни печалби въз основа на чисти спекулации.

Примери за меме токени са Dogecoin (DOGE) и Шиба Ину (SHIB).

Токени за управление

Токените за управление позволяват на притежателите си определени права в рамките на блокчейн като например да гласуват за промени в протоколите или да имат право на глас при вземането на решения на децентрализирана автономна организация (DAO). Тъй като обикновено са присъщи на частен блокчейн и се използват за целите на мрежата, те са токени за комунални услуги, но поради предназначението си са приети като отделен вид.

Как се определя цената на дадена криптовалута?

Криптовалутите са търгуем актив, подобно на акциите, стоките, ценните книжа и т.н. Тяхната цена се определя от това колко голям е интересът на пазара към закупуването им – това се нарича търсене – и какво количество е налично за закупуване – това е предлагане. Връзката между тях определя цената.

Ако има значително търсене на дадена монета, но наличното в момента предлагане е ограничено, тогава цената се увеличава. Търсенето на монети понякога се повишава независимо от истинската стойност на валутата – това се нарича свръхпокупка. Алтернативно, ако значително количество от дадена монета се продава без основателна причина, тя се описва като свръхпродадена.

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ЦЕНАТА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ

 • Цената се определя от връзката между търсенето и предлагането.
 • Общото количество на повечето криптовалути е ограничено от максималното предлагане.
 • Свръхкупените монети са с високо търсене и обикновено са скъпи.
 • Свръхпродадените монети са с високо предлагане и обикновено са на занижени цени.


Търсене и предлагане на криптовалути

Законът за търсенето и предлагането е икономическа теория, която определя връзката между предлагането на определена стока или услуга и търсенето ѝ, за да се види какъв ефект има това върху цената ѝ. Теорията описва колебанията в цената на всичко, което може да се обменя на пазара.

Ако дадена монета е в недостиг или ако търсенето ѝ е голямо, ситуацията води до повишаване на цената. Желаещите да я купят са готови да се конкурират като предлагат все по-високи цени. И обратното, ако дадена криптовалута е в изобилие и ако търсенето ѝ е ниско, цените падат.

Като цяло законът за търсенето и предлагането предвижда, че ако търсенето на нещо се повиши, доставчиците ще произвеждат повече от него. Производителите са готови да разширят производството си, за да продават по-големи количества, с намерението да спечелят от повече продажби. Но това е невъзможно, когато става въпрос за повечето криптовалути, поради две прости причини: те са ограничени от максималното предлагане и са разпределени.

Максималното предлагане определя общото количество от всяка конкретна криптовалута, което някога ще съществува. Когато става въпрос за Биткойн (BTC), актива е ограничен до 21 милиона монети. Но не може ли някой просто да промени протокола, за да пусне повече монети в обращение? Отговорът е “не”. В една разпределена мрежа човек, който иска да злоупотреби със системата, като изразходва двойно повече монети, просто не би могъл да го направи, освен ако не е готов да похарчи много повече пари, отколкото би спечелил.

По какво се разбира дали дадена криптовалута е добра инвестиция?

Тъй като на пазара за изброени над 20,000 криптовалути, човек би се замислил кой от въпросните проекти е легитимен и кой може да се окаже измама? Все пак пространството не е регулирано до такава степен, че средствата на инвеститорите да са защитени – за разлика от фондовия пазар.

Единствената сигурност, която инвеститора получава, е тази от надлежната проверка на проекта, към който проявява интерес.

Винаги този, който има задълбочени познания за някоя криптовалута, има по-голям шанс да спечели от нейната търговия. На първо място, всеки трябва да си зададе следните въпроси, преди да се ангажира с инвестиция:

 •  Как проекта планира да реши дадения проблем?
 • Кой стои зад проекта? Има ли нужните познания и опит, за да реши проблема ефективно?
 • Сигурна ли е технологията зад проекта?

Тези въпроси могат да дадат първоначални насоки за всеки незапознат с пространството и да му помогнат в избора на инвестиция. Това, което определя дали даден проект си заслужава вниманието, е:

Екип

Опитът и доверието, което вдъхва екипа, който стои зад даден проект, могат да изиграят значителна роля за неговия успех или неуспех. 

Ако екипът не е открит с процесите на работа, това е сериозен повод за притеснение (Биткойн е изключение). Ще искате да разгледате и предишния опит на екипа на в крипто пространството и други проекти, по които са работили. Например, ще искате да знаете дали това е първият им проект или имат солидна история в разработването на успешни крипто проекти. Освен това разгледайте ръководителите на екипа. Проектите с реномирани ръководители или партньорства с утвърдени фирми също са положителен знак.

Бяла книга и пътна карта

Kритичен компонент за оценка на дългосрочната стойност на дадена монета или токен за всеки инвеститор е бялата книга и пътната карта на проекта. Един стабилен крипто проект ще има силна и добре дефинирана бяла книга и пътна карта. Бялата книга е документ, изготвен и публикуван от крипто проект, който ви дава техническа информация за неговата концепция, за да ви помогне да определите дали тя има някакви достойнства, докато пътната карта помага да се определят очакванията за това как крипто проектът планира да расте и да се развива с надеждата за успех и приемане. 

В пътната карта искате да видите общ график, предоставящ подробности за развитието на проекта. Ако проектът няма ясна визия с бяла книга и пътна карта, трябва да поставите под въпрос бъдещия му успех и стойност.

Големите инвеститори

Установете дали проектът вече има инвеститори и ако да, кои са те. Добър знак е, ако в проекта вече са инвестирали известни инвестиционни дружества или големи инвеститори. Това означава, че те са извършили своята надлежна проверка и вярват в дългосрочната жизнеспособност на проекта. 

Активност на разработчиците

Нарастващата потребителска база не е единственото нещо, което увеличава стойността на дадена мрежа: активността на разработчиците също е важна. И тъй като криптопроектите са с отворен код, нивото на активност на разработчиците може да се види по броя на новите “ангажименти” (или commits) за код към даден проект в GitHub.

Социална ангажираност

Проверете уебсайта на крипто проекта и каналите му в социалните медии, за да получите представа и за това колко социално активен e проекта, какъв е екипа, който стои зад него и разбира се неговата общност. Уебсайтът на проекта трябва да бъде лесен за навигация, функционален и да споделя открито подробности за проекта, екипа, който стои зад него, както и за неговата бяла книга и пътна карта. 

Изградена и активна общност

Обикновено общността, която подкрепя проекта, може да направи така, че да се развали потенциалът на дадена криптовалута. Ентусиазмът и размерът на общността играят голяма роля за първоначалния и продължаващия успех, въпреки че трябва да сте внимателни с този фактор, когато оценявате дадена монета. 

Понякога шумотевицата може да надхвърли и дори да прикрие действителната полезност или стойност на проекта, поради което не трябва да инвестирате в дадена монета или токен единствено въз основа на хайп – напротив, трябва да отделите време да се запознаете с всички горепосочени фактори, преди да заложите твърде много на нейната общност. 

Макар и субективна, вашата цел е да достигнете до мнение дали активът е надценен или подценен. Като имате предвид тези неща, ще се ръководите от избора си на потенциални монети, в които да инвестирате. След като сте се ориентирали в основите, можете да използвате по-технически показатели и метрики като допълнение, за да взимате информирани инвестиционни решения.

Цени и графики на криптовалутите

Едно от основните умения, които всеки търгуващ с криптовалути трябва да придобие, е да разчита графики на крипто токени.

Има много методи, които можете да използвате, за да проучите даден актив, който ви интересува за търговия. Но две от основните стратегии, които инвеститорите използват, се наричат технически анализ (ТА) и фундаментален анализ (ФА). 

Като за начало техническият анализ се фокусира върху историческото пазарно представяне на даден актив като изследвате цената с течение на времето и обема на търговия. Така можете да получите представа за това как пазарът вижда актива. Дали той се покачва или спада? Хората влагат ли пари в него или ги изтеглят? Търгува ли се в големи количества? Това са въпросите, на които може да отговори техническият анализ.  

Фундаменталният анализ, от друга страна, включва разглеждане на “основите” на актива – това е по-скоро подход с по-широка перспектива. Той включва информация като финансите на криптовалутата, потребителската общност и потенциалните приложения в реалния свят.

Въпреки че на първо четене техническият анализ може да ви се стори сложна материям, не се плашете от този термин. Както вече споменахме, ТА използва информация, която се определя от пазара, както и други пазарни технически показатели, за да информира търговеца за най-добрите налични възможности за търговия с даден актив. 

В секция “Криптовалути” можете да видите ценова графика за всички основни криптовалути, както и подробна информация за актива.

Тук можете да видите постоянно актуализираща се ценова графика за всяка конкретна търговска двойка. Най-често търговската двойка е зададена по подразбиране като USD/криптовалутата, която разглеждате. 

Информацията, предоставена във въпросната графика, показва ключовите точки от данни, които служат за основа на многобройните индикатори, които можете да използвате за търговия с криптовалути.

Индикаторите, на които трябва да обърнете внимание, са:

 • Търговска двойка: Това показва базовата валута и валутата на котировката, които се използват на този конкретен пазар.
 • Текуща цена: Тази част показва преобладаващата цена на базовата валута, която се купува или продава в замяна на валутата на котировката. Има и индикатори, които показват с колко се е повишила цената в сравнение с преди 24 часа. Тези показатели се променят бързо в зависимост от това колко активен е даден пазар.
 • Връх и Дъно (High/Low): Тези цифри показват най-високата и най-ниската цена на даден актив за период от 24 часа. 
 • 24-часов обем: Този индикатор показва колко от определен актив е бил търгуван през последните 24 часа. Този обем е изразен под формата на валутата на котировката.
 • Единица време: Можете да изберете времевите интервали, които искате да се отразят в пазара за търговия. Приращенията могат да варират от една минута до един месец. 
 • Графика на цените: Тази графика визуализира покачването и спадането на цената на валутата за определен период от време. На пазарите на криптовалути движението на цената за отделна единица време обикновено се показва чрез свещ. Асортиментът от свещи в графиката би показал цялостната неотдавнашна ценова тенденция за даден актив. Можете да зададете времева рамка от 24 часа до месеци и години.
 • Обем на търговията: Под основната графика, където е показано движението на цените, има по-малка графика на обема на търговията, като отделните ленти показват обема на търговията на даден актив, съответстващ на показаната свещ. По-дългите “барове” показват по-големи обеми на търговия в сравнение с други времеви периоди. Обикновено зеленият бар показва увеличение на цената, а червената свещ – намаление на цената, въпреки че можете да редактирате този цвят според предпочитанията си.

Но може би най-важната част от тази графика е свещите, които съставляват ценовата графика.  

Свещта е основният индикатор за цената в повечето графики на криптовалути. Всяка свещ представя ценовата активност в рамките на една единица във времето (напр. 30 минути).

Свещта се състои от две основни ленти: тяло (по-дебелата част), което показва цените на отваряне и затваряне на даден актив, и фитил (по-тънката част), който показва най-високите и най-ниските ценови точки. 

На повечето графики на криптовалути зелената свещ показва повишение на цената, докато червената свещ показва понижение на цената.

Рискове от търговия с криптовалути

Разбира се, търговията с криптовалути носи своите рискове поради силно волатилния характер на пазара. Преди инвеститора да се впусне в пространството, той трябва да е напълно запознат с рисковете, както на проекта, към който се е насочил, така и на цялото пространство.

Волатилност: неочаквани промени в пазарните нагласи могат да доведат до резки и внезапни движения на цените. Не е необичайно стойността на криптовалутите бързо да спадне със стотици, ако не и с хиляди долари.

Липса на регулация: понастоящем криптовалутите не се регулират както от правителствата, така и от централните банки. Напоследък обаче те започнаха да привличат повече внимание. Например има въпроси дали да бъдат класифицирани като стока или като виртуална валута.

Загуба на ключове: Криптовалутите може и да нямат рисковете, свързани с използването на централни посредници, но това не означава, че са напълно свободни от проблеми със сигурността. Като собственик на криптовалута може да загубите частния ключ, който ви позволява да получите достъп до монетите си, а заедно с това и до всичките си средства. Също така имате хакерски атаки, фишинг измами и всички други опити за придобиване на контрол чрез злонамерени средства. Това е нещо, за което опитните инвеститори внимават, но по-новите инвеститори е по-вероятно да бъдат уязвими към този вид капани.

Такси при търговия с криптовалути

Има три важни фактора, които търговците трябва да вземат предвид, когато мислят за покупка или продажба на криптовалути от борса:

 • Графици на таксите: Възможно е да се сблъскате с такси за превод (за прехвърляне на средства от и към банковата ви сметка), такси за добив, такси за поддръжка на сметка, спот такси и многостепенни такси за транзакции
 • Местоположение: Много борси не са регулирани, а някои са достъпни само за тези, които живеят в определени географски райони
 • Наличност: Не всички криптовалути са налични на всяка борса

Най-популярната схема за таксуване, използвана от борсите за криптовалути, използва стъпаловидния модел на “маркет мейкъри” и “маркет тейкъри”. Тя използва обема на търговията за създаване на нива и начислява “мейкър” и “тейкър” такси въз основа на вашия обем на търговия.

Маркет мейкърът е страна, която създава пазар на борсата, като продава криптовалута, а маркет тейкъра е страна, която я сваля от пазара, като я купува. Всяка от страните заплаща такси за транзакцията, но мейкърите обикновено плащат по-малко.

Тарифите за таксите на борсите за криптовалути са разработени така, че да насърчават честата търговия с големи суми по трансакции на стойност хиляди долари. Таксите често намаляват с увеличаването на 30-дневния кумулативен обем на сделките на даден търговец.

Заключение

Криптовалутите стават все по-популярни и за да може човек да е в крак с тенденциите, той трябва ежедневно да следи пространството. Независимо дали става въпрос за основни новини или цените на криптовалутите – всичко може да бъде намерено в сайта на CryptoDnes.

Тук можете да намерите цялата информация, от която се нуждаете, преди да започнете да търгувате с криптовалути. Всеки инвеститор може да се възползва от данните за цените на криптовалутите, обемите на търговия, подробна информация за токените, обем на търговия, общо предлагане на пазара и ценови графики. Всичко това е достъпно за абсолютно всеки, напълно безплатно.

Ние предлагаме достъп до информация в реално време, която е лесно смилаема, както и възможно най-удобното потребителско изживяване. Потопете се в дигиталното пространство с платформата на CryptoDnes и започнете вашето пътуване в света на криптовалутите.