Solana

Solana SOL

Ранк 5
Ранк 5
Solana цена в USD:

$134.695

Пазарна капитализация
$62,214,742,315.758
461,894,871 SOL
24ч Обем
$2,524,911,484
18,745,455SOL
Крипто в циркулация
461,894,870.799 SOL
Макс : 578461602.34983

Какво е Solana

Solana е блокчейн платформа, предназначена за децентрализирани, мащабируеми приложения. Основанa от Анатолий Яковенко през 2020 г., Solana е проект с отворен код, който понастоящем се управлява от базирана в Женева фондация, а самия блокчейн е изграден от Solana Labs.

Solana се води за един от най-бързите блокчейни в света и най-бързо разрастващата се екосистема в областта на криптовалутите, с хиляди проекти, обхващащи DeFi, NFT, Web3 и други.

Самата мрежа се управлява от консенсусен механизъм за доказателство за залог (PoS), както и от механизъм за доказателство за история (PoH). Мрежата Solana се концентрира върху висока пропускателна способност на трансакциите и кратко време за обработка – мрежата предполагаемо може да обработва около 50,000 трансакции в секунда.

“Убиецът на Етериум”

Solana е бързо развиваща се блокчейн верига с поразителни прилики с Етериум – често наричана “убиец на Етериум”.

Подобно на Етериум, токенът SOL може да бъде закупен на повечето големи борси. Истинската стойност на токена е в извършването на транзакции в мрежата Solana, която има уникални предимства.

Блокчейнът на Solana използва консенсусен механизъм за доказателство за история (PoH). Този алгоритъм използва времеви маркери, за да определи следващия блок във веригата на Solana.

Повечето ранни криптовалути, като Биткойн и Лайткойн, използват алгоритъм за доказателство за работа, за да определят блоковете в своите вериги. Доказателството за работа използва механизъм за консенсус, който разчита на миньорите да определят какъв ще бъде следващият блок.

Тази система за доказателство за работата обаче е бавна и ресурсоемка, което води до използването на огромни количества енергия. Това е една от причините поради, които Етериум мигрира към PoS.

Задвижвана от уникалната си комбинация от доказателство за история и така наречените делегирани алгоритми за доказателство за залог DPoS, основният проблем, който Solana се опитваше да реши, бяха проблемите с мащабируемостта на Етериум. Делегираното доказателство за залог е разновидност на по-традиционния алгоритъм. За тези, които се нуждаят от опресняване, механизмът за доказателство за залог е процес на транзакции за създаване на нови блокове в блокчейн с помощта на система от валидатори.

Какви проблеми решава Solana?

По същество Solana решава два от трите проблема, посочени от съоснователя на Етериум Виталик Бутерин в неговата блокчейн трилема за мащабируемост, сигурност и децентрализация.

Въпреки че първоначално Бутерин твърдеше, че Етериум ще адресира и трите аспекта на тази трилема, повечето експерти смятат, че мрежата адресира само два фактора: сигурността и децентрализацията. Solana обаче е проектирана да адресира две части на трилемата: сигурност и мащабируемост. Алгоритъмът за доказателство за история на Solana осигурява уникална сигурност за мрежата. Докато скоростта, с която платформата Solana извършва изчисления, позволява повишена мащабируемост.

Подобно на повечето от най-големите световни криптовалути, токените SOL могат да се търгуват на произволен брой платформи. Това включва централизирани борси като Binance.US, Coinbase и Kraken, за да назовем само няколко. В някои градове по света токените SOL са налични дори в криптовалутните автомати (криптомати).

След като закупят токени SOL, инвеститорите ще искат да съхранят токените SOL в крипто портфейл след закупуването им. За разлика от наименованието, крипто портфейлите не са мястото, където се съхраняват самите криптовалути. По-скоро те са мястото, където собствениците съхраняват ключовете за своите криптовалути. Тези портфейли могат да се съхраняват или онлайн, или офлайн. (Най-безопасният вариант за съхранение е офлайн със студен портфейл.)

Предишният професионален опит на Яковенко е бил в областта на проектирането на разпределени системи с водещи технологични компании като Qualcomm Incorporated (QCOM). Този опит го е накарал да осъзнае, че надеждният часовник опростява мрежовата синхронизация, а когато това се случи, получената мрежа ще бъде експоненциално по-бърза, като единственото ограничение ще бъде нейната честотна лента. 

Иновативната идея на Яковенко

Яковенко предположи, че използването на доказателство за история ще ускори изключително много блокчейна в сравнение с блокчейн системите без часовници, като например Биткойн и Етериум, които се борят да надхвърлят 15 транзакции в секунда (TPS) в световен мащаб, което е малка част от пропускателната способност, обработвана от централизираните платежни системи, като например Visa Inc. (V), които достигат пикове от 65,000 TPS.

Първоначалната реализация на Яковенко започва в частна база данни и на езика за програмиране С. По нареждане на бившия си колега от Qualcomm Грег Фицджералд, Яковенко впоследствие прехвърля цялата кодова база на езика за програмиране Rust. 

През февруари 2018 г. Фицджералд започна създаването на прототипа на първата реализация с отворен код на бялата книга на Яковенко и впоследствие направи първото издание на проекта, демонстрирайки, че 10,000 подписани трансакции могат да бъдат проверени и обработени за малко повече от половин секунда. Скоро след това Стивън Акридж – друг колега на Яковенко от Qualcomm – демонстрира, че производителността може да се подобри значително чрез прехвърляне на проверката на подписите върху графични процесори.

Как да купя Solana?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Solana е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Solana (SOL), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Solana?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Solana Новини

Тези две криптовалути може да са първите, които да достигнат нови рекордни стойности

Водещ анализатор прогнозира, че през 2024 г. алткойните, които успеят да устоят на настоящия спад, ще бъдат първите, които ще достигнат нови върхове.

20.06.2024 7:30 1 мин. четене

Solana доближи ключово ниво – време ли е за покупка?

Вчера Али Мартинез, познат крипто анализатор, заяви, че Solana наскоро е спаднала до основното ниво на подкрепа близо до границата от $14, което може да е сигнал за покупка според индикатора TD Sequential.

16.06.2024 19:05 1 мин. четене

Преломен момент за Solana – накъде се насочва цената?

Крипто анализатор, познат като Credible Crypto сподели мнението си, че ако Solana (SOL) не успее да задържи $140 като подкрепа, може да се срине.

13.06.2024 21:00 1 мин. четене

Ето коя криптовалута може да задмине Solana (SOL) този бичи пазар

Артър Хейс, съосновател на борсата BitMEX, направи амбициозна прогноза относно популярен конкурент на Етериум (ETH).

12.06.2024 6:30 2 мин. четене