Solana

Solana SOL

Ранк 16
Ранк 16
Solana цена в USD:

$13.474

Пазарна капитализация
$4,900,794,057.569
363,711,475 SOL
24ч Обем
$217,447,355
16,137,813SOL
Крипто в циркулация
363,711,475.065 SOL
Макс : 535005838.51866

Какво е Solana

 

Solana е блокчейн платформа, предназначена за децентрализирани, мащабируеми приложения. Основанa от Анатолий Яковенко през 2020 г., Solana е проект с отворен код, който понастоящем се управлява от базирана в Женева фондация, а самия блокчейн е изграден от Solana Labs.

 

Solana се води за един от най-бързите блокчейни в света и най-бързо разрастващата се екосистема в областта на криптовалутите, с хиляди проекти, обхващащи DeFi, NFT, Web3 и други.

 

Самата мрежа се управлява от консенсусен механизъм за доказателство за залог (PoS), както и от механизъм за доказателство за история (PoH). Мрежата Solana се концентрира върху висока пропускателна способност на трансакциите и кратко време за обработка – мрежата предполагаемо може да обработва около 50,000 трансакции в секунда.

 


„Убиецът на Етериум“

 

Solana е бързо развиваща се блокчейн верига с поразителни прилики с Етериум – често наричана „убиец на Етериум“.

 

Подобно на Етериум, токенът SOL може да бъде закупен на повечето големи борси. Истинската стойност на токена е в извършването на транзакции в мрежата Solana, която има уникални предимства.

 

Блокчейнът на Solana използва консенсусен механизъм за доказателство за история (PoH). Този алгоритъм използва времеви маркери, за да определи следващия блок във веригата на Solana.

 

Повечето ранни криптовалути, като Биткойн и Лайткойн, използват алгоритъм за доказателство за работа, за да определят блоковете в своите вериги. Доказателството за работа използва механизъм за консенсус, който разчита на миньорите да определят какъв ще бъде следващият блок.

 

Тази система за доказателство за работата обаче е бавна и ресурсоемка, което води до използването на огромни количества енергия. Това е една от причините поради, които Етериум мигрира към PoS.

 

Задвижвана от уникалната си комбинация от доказателство за история и така наречените делегирани алгоритми за доказателство за залог DPoS, основният проблем, който Solana се опитваше да реши, бяха проблемите с мащабируемостта на Етериум. Делегираното доказателство за залог е разновидност на по-традиционния алгоритъм. За тези, които се нуждаят от опресняване, механизмът за доказателство за залог е процес на транзакции за създаване на нови блокове в блокчейн с помощта на система от валидатори.


Какви проблеми решава Solana?

 

По същество Solana решава два от трите проблема, посочени от съоснователя на Етериум Виталик Бутерин в неговата блокчейн трилема за мащабируемост, сигурност и децентрализация.

 

Въпреки че първоначално Бутерин твърдеше, че Етериум ще адресира и трите аспекта на тази трилема, повечето експерти смятат, че мрежата адресира само два фактора: сигурността и децентрализацията. Solana обаче е проектирана да адресира две части на трилемата: сигурност и мащабируемост. Алгоритъмът за доказателство за история на Solana осигурява уникална сигурност за мрежата. Докато скоростта, с която платформата Solana извършва изчисления, позволява повишена мащабируемост.

 

Подобно на повечето от най-големите световни криптовалути, токените SOL могат да се търгуват на произволен брой платформи. Това включва централизирани борси като Binance.US, Coinbase и Kraken, за да назовем само няколко. В някои градове по света токените SOL са налични дори в криптовалутните автомати (криптомати).

 

След като закупят токени SOL, инвеститорите ще искат да съхранят токените SOL в крипто портфейл след закупуването им. За разлика от наименованието, крипто портфейлите не са мястото, където се съхраняват самите криптовалути. По-скоро те са мястото, където собствениците съхраняват ключовете за своите криптовалути. Тези портфейли могат да се съхраняват или онлайн, или офлайн. (Най-безопасният вариант за съхранение е офлайн със студен портфейл.)

 

Предишният професионален опит на Яковенко е бил в областта на проектирането на разпределени системи с водещи технологични компании като Qualcomm Incorporated (QCOM). Този опит го е накарал да осъзнае, че надеждният часовник опростява мрежовата синхронизация, а когато това се случи, получената мрежа ще бъде експоненциално по-бърза, като единственото ограничение ще бъде нейната честотна лента. 

 


Иновативната идея на Яковенко

 

Яковенко предположи, че използването на доказателство за история ще ускори изключително много блокчейна в сравнение с блокчейн системите без часовници, като например Биткойн и Етериум, които се борят да надхвърлят 15 транзакции в секунда (TPS) в световен мащаб, което е малка част от пропускателната способност, обработвана от централизираните платежни системи, като например Visa Inc. (V), които достигат пикове от 65,000 TPS.

 

Първоначалната реализация на Яковенко започва в частна база данни и на езика за програмиране С. По нареждане на бившия си колега от Qualcomm Грег Фицджералд, Яковенко впоследствие прехвърля цялата кодова база на езика за програмиране Rust. 

 

През февруари 2018 г. Фицджералд започна създаването на прототипа на първата реализация с отворен код на бялата книга на Яковенко и впоследствие направи първото издание на проекта, демонстрирайки, че 10,000 подписани трансакции могат да бъдат проверени и обработени за малко повече от половин секунда. Скоро след това Стивън Акридж – друг колега на Яковенко от Qualcomm – демонстрира, че производителността може да се подобри значително чрез прехвърляне на проверката на подписите върху графични процесори.

Как да купя Solana?

1. Изберете крипто борса

Не можете да закупите криптовалута чрез банка или онлайн брокерска къща като Fidelity или Vanguard, така че ще трябва да използвате платформа за търговия с криптовалута. Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Етериум е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase, FTX и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Solana (SOL), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Solana?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Solana Новини

Цена на Solana: Панически разпродажби или краят на криптовалутата?

Цената на Solana беше една от най-засегнатите от срива на крипто борсата FTX. Пазарната стойност на токена изпита внезапен спад от $37.2 до $13 в началото на ноември. След този спад актива се търгуваше в диапазон, разкривайки бичи модел.

декември 1, 2022 13:24 1 мин. четене

Solana (SOL): Ще се възстанови ли екосистемата на проекта?

Екосистемата на Solana пострада доста повече от голяма част от крипто проектите по време на срива на FTX. Инвеститорите изглежда се отдръпнаха от актива след като станахме свидетели на масови разпродажби на SOL, криптовалутата на мрежата.

ноември 16, 2022 13:28 1 мин. четене

Solana (SOL): Какво може да предстои за актива?

По-голямата част от пазара на криптовалути се бори да задържи скорошната си възходяща инерция, като Solana (SOL) не е изключение. 

ноември 7, 2022 16:10 1 мин. четене

Google Cloud става валидатор в мрежата на Solana

Google Cloud обяви новаторско партньорство със Solana. Един от най-големите доставчици на облачни услуги в света ще стане неразделна част от мрежата на Solana и ще включи блокчейна в своя широк набор от продукти и услуги.

ноември 6, 2022 10:33 1 мин. четене