USD Coin

USD Coin USDC

Ранк 5
Ранк 5
USD Coin цена в USD:

$1

Пазарна капитализация
$43,090,236,442.97
43,082,943,165 USDC
24ч Обем
$2,767,645,110
2,767,176,670USDC
Крипто в циркулация
43,082,943,165.173 USDC
Макс : 43082943165.173

Какво е USD Coin

USD Coin се управлява от Centre – консорциум, съоснован от борсата за криптовалути Coinbase (COIN) и Circle – технологична компания за peer-to-peer плащания, основана от Джереми Алер и Шон Невил през октомври 2013 г. Centre има за цел да промени глобалния финансов пейзаж, като свърже всяко лице, търговец, финансова услуга и валута по света.

USD Coin (USDC) е дигитална валута, която е изцяло обезпечена с щатски долари.

Стабилните монети обикновено са обезпечени с резервни активи като долари или евро, за да се постигне ценова стабилност.

Ценовата стабилност на USDC рязко контрастира с прословутите ценови колебания на други криптовалути като Биткойн и Етериум.

Въпреки името си е важно да се отбележи, че USDC не е емитирана или подкрепена от правителството на САЩ. USDC е проект с отворен код, което означава, че всеки може да преглежда и да допринася за кода на проекта.

Разбиране на USD Coin

USD Coin (USDC) е дигитална валута, която е изцяло обезпечена с щатски долари или деноминирани в щатски долари, като например ценни книжа на Министерството на финансите на САЩ. Резервните активи на USDC се съхраняват в обособени сметки в регулирани американски финансови институции. Счетоводната фирма Grant Thornton наблюдава тези обособени сметки и предоставя месечни доклади за атестация.

Може би се чудите как USDC поддържа обвързаност с щатския долар в съотношение 1:1. Ако инициирате транзакция за закупуване на една USD Coin, като използвате фиатна валута, тази фиатна валута се депозира и съхранява като един щатски долар и се изсича нов USDC. Ако продадете една USD Coin в замяна на фиатна валута, тогава USDC се изгаря, когато фиатните пари се прехвърлят обратно в банковата ви сметка.

USDC е съвместима с няколко блокчейна, включително:

 • Етериум
 • Algorand
 • Solana
 • Stellar
 • TRON

Случаи на използване на USD Coin

Като дигитален актив със стабилна цена USDC може да се използва по няколко начина:

 • Хеджиране срещу волатилност: Инвеститорите с експозиция към други криптовалути могат да намалят волатилността на портфейлите си, като стратегически закупят стабилна монета като USDC. Притежаването на USDC по време на периоди на значителна пазарна волатилност може да помогне за стабилизиране на стойността на портфейла.
 • Ценообразуване във фиатни пари: Дигиталните активи, регистрирани на борси за криптовалути, могат да бъдат оценени във фиатни пари чрез стабилни монети като USDC.
 • Стабилно ценово обвързване: Стабилността на цената на USDC позволява на стабилните монети да представляват дялово участие или инвестиции във фондове. USDC може да се използва и за представяне на задължения или дълг.
 • Парични преводи: USDC може да се използва за трансгранично изпращане на средства. Получателите могат да съхраняват USDC, без да използват банкова сметка или да се притесняват от волатилността на цените.
 • Експозиция в щатски долари: Инвеститори извън САЩ, които желаят да получат експозиция в щатски долари, могат да добавят USDC към своите инвестиционни портфолиа от криптовалути.
 • Хеджиране срещу инфлация: Инвеститорите извън САЩ, които се притесняват от инфлацията на местната си валута, могат да държат стабилни монети като USDC, за да защитят стойността на парите си.
 • Глобално групово финансиране: Стартиращи компании и организации с нестопанска цел могат да набират средства от инвеститори и дарители по целия свят, като набират дигитална валута. Набирането на средства под формата на стабилна монета като USDC гарантира, че стойността на набраните пари не се променя с течение на времето.
 • Взаимосвързаност на блокчейн: Тъй като USDC е съвместим с няколко автономни блокчейна, използването на USDC може да бъде начин за интегриране на платежни системи и приложения в различни блокчейни.

Как да купя USDC?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като USDC е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase, FTX и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате USD Coin (USDC), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата. 

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя USDC?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

USD Coin Новини

Ето какво подкрепя Circle (USDC)

Според последния доклад за резервите на Circle около 75% от всички резерви на USDC Coin (USDC) се държат под формата на американски държавни ценни книжа.

януари 9, 2023 13:20 2 мин. четене

Интересът към този алткойн е значителен от страна на големите инвеститори

Една монета попадна в списъка на най-купуваните токени от 5,000-те най-големи ETH китове според WhaleStats. 

декември 12, 2022 18:43 2 мин. четене

Circle се отказаха от публично предлагане

Компанията Circle, която стои зад стабилната монета USDC е прекратила плановете си за излизане на борсата, след като е отменила сделката си за дружество със специална цел (SPAC) с Concord Acquisition Corp.

декември 6, 2022 14:57 2 мин. четене

Robinhood добави USD Coin (USDC) към платформата си

Американската борса Robinhood добави стабилната монета USD Coin (USDC) към списъка си с поддържани цифрови активи.

септември 22, 2022 11:11 1 мин. четене