НАЧАЛО Други

Ето кои крипто компании обявиха фалити през 2022 г.

ноември 30, 2022 9:23 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кои крипто компании обявиха фалити през 2022 г.

Както последиците от срива на Terra през май предизвикаха фалита на някои от най-големите криптокомпании през последните шест месеца, така и крахът на FTX може да даде началото на нова вълна от молби за обявяване в несъстоятелност, като BlockFi е сред първите.

Ето един поглед назад към някои от най-големите фирми, които бяха принудени да търсят защита от кредиторите по време на този мечи пазар – и някои от основните събития, които се случиха след това.

Three Arrows Capital, 1 юли

Хедж фондът за криптовалути Three Arrows Capital имаше значителни инвестиции в Terra (LUNA), който през май се срина почти до нула.

Фирмата подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 15, която обикновено е запазена за компании, управлявани извън САЩ, в съд в Ню Йорк. Преди това съдът на Британските Вирджински острови назначи консултантската фирма Teneo за неин ликвидатор.

Документите показват, че фирмата дължи $3.5 милиарда на своите кредитори, като най-големият от тях е Genesis Asia Pacific.

 Voyager Digital, 5 юли

Дни след като спря тегленията, криптоброкерът Voyager Digital подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11 в съд в Ню Йорк. Фирмата беше издала известие за неизпълнение срещу Three Arrows Capital, след като не успя да изплати заем от над $650 милиона.

По-късно FTX заяви, че ще изкупи активите на Voyager за около $1.4 милиарда като тогавашният главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд беше похвален, че се е притекъл на помощ на закъсали криптофирми. Всичко изглеждаше наред като Voyager призова кредиторите да гласуват “за” одобрената от съда продажба на FTX през октомври. Това, разбира се, беше така, докато самата борса не се срина.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Binance прехвърли над $2 милиарда към неизвестен портфейл


Оттогава Voyager възобнови процеса на наддаване за активите си, а главният изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао заяви пред Bloomberg, че Binance.US планира да наддава, след като в миналото е направил оферта от $50 милиона, която е загубила от FTX.

Celsius, 13 юли

Криптозаемодателят Celsius – още една в списъка на компаниите, за които се съобщава, че Банкман-Фрийд обмисля да купи – подаде документите си за несъстоятелност на 13 юли, около месец след като първоначално замрази тегленията, трансферите и суаповете на клиенти.

Компанията дължи над $5.5 милиарда на своите кредитори и по-рано този месец подаде молба за удължаване на периода на изключителност преди представянето на плана си за реорганизация, като заяви, че се нуждае от допълнително време поради сложния ѝ характер. Сред длъжниците ѝ е Three Arrows Capital, която е взела заем от $75 милиона.

Компанията заяви, че е изложена на риск както от FTX, така и от Alameda Research, като на първата са отпуснати около 3.5 милиона предимно блокирани токени Serum, а на втората – заем от около $13 милиона, който не е достатъчно обезпечен.

Compute North, 22 септември

Изправен пред трудни икономически условия за добив, доставчикът на хостинг услуги Compute North подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11 през септември. Сред основните му клиенти е Биткойн майнинг гиганта Marathon, който заяви, че операциите му ще останат предимно незасегнати.

Междувременно Compute North продаде редица свои активи, включително две съоръжения за добив на стойност $5 милиона на бивш кредитор, контейнери на стойност $1.55 милиона на Crusoe и два други обекта на Foundry Digital на DCG.

FTX Group, Alameda Research и много други, 11 ноември

FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност заедно с над 100 свързани корпоративни структури, като Alameda Research и FTX US.

Наред с други неща, в документите се твърди, че Банкман-Фрийд няма представа колко FTX.US дължи на потребителите и че често изпраща работни съобщения, които се изтриват автоматично.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Икономиката е в най-големия балон в историята – Р. Кийосаки


FTX дължи повече от $3 милиарда на 50-те си най-големи кредитори, а общо може да има над един милион кредитори.

Криптофирмата Genesis Global Capital заяви, че е блокирала $175 милиона в платформата FTX, което предизвика вливане на капитал в размер на $140 милиона от компанията майка DCG. Тъй като Genesis се бори да набере свеж капитал, тя предупреди, че може да се наложи да прибегне и до фалит. DCG пое дълга, който Three Arrows Capital не успя да изплати на Genesis и който се оценяваше на над $1 милиард.

FTX Digital Markets, 15 ноември

FTX Digital Markets – базираното на Бахамските острови дъщерно дружество на FTX Trading – подаде отделно молба за обявяване в несъстоятелност по Глава 15 в Ню Йорк като в молбата адвокатите на FTX нарекоха този ход “явен опит да се избегне надзора на този съд и да се запази FTX DM изолирана от управлението на останалите длъжници”.

FTX заяви, че разполага с “достоверни доказателства, че бахамското правителство е отговорно за насочването на неоторизиран достъп до системите на длъжниците” в заявление, в което призоваваше едно от съществуващите дела за несъстоятелност на FTX в Делауеър да бъде прехвърлено в Ню Йорк, за което назначените от съда ликвидатори на FTX на Бахамите се съгласиха миналата седмица.

Напрежението между властите на Бахамските острови и новото ръководство на FTX нараства като тази седмица Комисията по ценни книжа на Бахамските острови (SCB) заяви, че новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей е направил “непремерени и неточни твърдения” за нейното отношение към FTX.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken стартира нова услуга за търговия с акции

Съобщава се, че през 2024 г. борсата за криптовалути Kraken ще представи нова услуга за търговия с акции.

септември 28, 2023 13:00 2 мин. четене

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.