НАЧАЛО Биткойн

Възходи и падения на Биткойн: Поглед към движението на цените и пазарните тенденции

април 1, 2023 8:00 8 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Възходи и падения на Биткойн: Поглед към движението на цените и пазарните тенденции

По време на тазгодишната банкова криза цената на Биткойн се покачи над $25,000 - праг, който не е достиган от юни 2022 г. насам.

Някои привърженици на Биткойн твърдяха, че банковите фалити са накарали инвеститорите да се насочат към дигиталните валути и дори стигнаха до предположението, че това бележи края на щатския долар.

Повишаването на цената на Биткойн не се дължи непременно на срива на големи имена в банковата индустрия. Има много фактори, които биха могли да допринесат за скока на цените и повишения интерес.

Като цяло, хората не са толкова позитивно настроени за бъдещето на щатския долар – и за това има основателна причина.

Анализаторите твърдят, че неотдавнашното увеличение на цената на Биткойн вероятно се дължи на различни финансови тенденции, а не на някаква философска промяна към дигиталните валути.

Възможността Фед да направи пауза в повишаването на лихвените проценти е един от факторите, които биха могли да окажат значително влияние. Освен това ниската ликвидност на пазара затрудни покупката и продажбата на Биткойн, без това да се отрази на цената му, което доведе до повишена волатилност.

Скорошно движение на цените

Биткойн достигна връхна точка от $29,380 на 24 март, преди да изпита отново натиск от продажби. Сега, една седмица по-късно, биковете отново показват своята сила.

Анализатори и ентусиасти очакват в близко бъдеще BTC да преодолее бариерата от $30,000.

Към момента на писане на статията водещата криптовалута се търгува на ниво от $28,580 след повишение от почти 4% на дневната графика при 24-часов обем на търговията от почти $16.9 милиарда.

При разглеждане на текущата позиция на Биткойн изглежда, че натискът за продажба е повлиял на представянето му. Възходящият импулс на Биткойн наскоро достигна възходящата линия на съпротива и се отдръпна.

Етос на Биткойн

Биткойн се появи след финансовата криза от 2008 г., която създаде широко разпространено недоверие в банковата система. Първите му популяризатори го изтъкнаха като по-сигурна и надеждна алтернатива на традиционните валути и финансови институции.

Тази първоначална визия обаче не се осъществи. Вместо това през последното десетилетие и половина Биткойн се използва предимно като средство за спекулативни инвестиции, а в някои случаи и за улесняване на незаконни дейности като пране на пари.

Въпреки това, неотдавнашният срив на Silicon Valley Bank и предизвиканата от него по-широка криза подкрепиха първоначалната теза за Биткойн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Може да видим значителни загуби – Б. Коуен


По-подробен поглед към фундаментите на Биткойн

Според Glassnode се наблюдава увеличение на количеството Биткойн, което се държи в дългосрочен план, но напоследък се наблюдава и нарастване на натиска за продажба. Изходящият поток от борсата на веригата достигна $1.1 милиарда дневно, докато входящият поток беше по-нисък и възлезе на $921 милиона.

Пазарът може да претърпи спад, ако има достатъчно продавачи, но ако купувачите преобладават, стойността на Биткойн може да се повиши до над $30,000, пробивайки нивото на съпротива.

Въз основа на данните през последните 24 часа се наблюдава значително намаляване както на входящите, така и на изходящите потоци. Въпреки това изходящите потоци от борсата леко надвишават входящите потоци – 22,178 BTC спрямо 20,548 BTC към момента на изготвяне на статията.

Инвеститорите трябва да отбележат, че откритият интерес към Биткойн на пазара на деривати в момента е на най-високата си точка от два месеца насам, което предполага силно търсене на BTC. Освен това, оцененият коефициент на ливъридж показва нарастване на търсенето на ливъридж.

Нивата на социалния обем и социалната доминация достигнаха връх, невиждан от една година, което предполага, че сред масите има нарастващ ентусиазъм. Обикновено това сигнализира за потенциален локален връх на хоризонта.

Метриката “Спящо обращение на BTC (5 г.)” измерва количеството монети, които са били неактивни през последните 5 години и наскоро отново са станали активни.

Започвайки от средата на март, се наблюдават два значителни скока между 2,800 – 3,000 BTC, които са дългосрочни (5 години).

Дали това е резултат от неотдавнашната репресия срещу криптовалутите или от делото CTFC срещу Binance, остава неясно.

Независимо от това голям крипто притежател може да изпита известно безпокойство по отношение на настоящата ситуация.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Binance листва нов DeFi алткойн


Количеството на адресите с 10 или повече BTC наскоро достигна тригодишен връх от 156,129, надминавайки предишния връх от 156,118, който беше регистриран на 15 март 2023 г.

Седемдневната пълзяща средна стойност на обема на транзакциите с BTC се повиши до четиримесечен връх от 44,974,327 BTC, надминавайки предишния връх от 44,867,517 BTC, който беше отбелязан на 24 март 2023 г.

Santiment съобщи, че най-големите китови транзакции с Биткойн са се случили през месец март. Една от забележителните транзакции беше на стойност 40,141 BTC и е извършена на 15 март.

Популярни прогнози за Биткойн

Според Кати Ууд, главен изпълнителен директор на ARK Invest, Биткойн има потенциал за значителен растеж в случай на загуба на доверие в настоящата финансова система.

Тя посочи, че предлагането на Биткойн е ограничено до 21 милиона единици, a инфлацията е 1.8% годишно въз основа на текущата скорост на добив. С изчерпването на общото предлагане на BTC процентът на инфлация ще се намали наполовина до по-малко от 1%.

При налични само 19 милиона единици, неотдавнашното рали на Биткойн по време на банковата криза и икономическата несигурност показва потенциала му като средство за съхранение на стойност.

Ууд смята, че този успех е причината за неотдавнашното увеличение на цената на Биткойн от $19,000 до почти $29,000. Тя прогнозира, че в дългосрочен план BTC ще достигне $1 милион за монета.

Според “Observer” Тим Дрейпър, милиардер и рисков капиталист с опит в успешни инвестиции в компании като Coinbase, Hotmail, Skype, Tesla и Twitter, е споделил оптимистичната си прогноза за цената на Биткойн.

Дрейпър прогнозира, че в близко бъдеще топ криптовалутата ще нарасне до зашеметяващите $250,000, позовавайки се на параболичното рали, което едва сега започва.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто китовете купуват големи количества от алткойн, базиран на Етериум


Той уточни още, че това рали ще доведе до печалби, надхвърлящи 900% за по-малко от две години.

Според препоръките на Дрейпър компаниите трябва да поддържат резерв от краткосрочни парични средства в две отделни банки, една местна и една глобална, в размер, достатъчен за минимум шест месеца.

Освен това се предлага да държат част от средствата си в Биткойн или други криптовалути, равняващи се на поне две заплати.

Дрейпър смята, че инвестирането в Биткойн служи като защитна мярка срещу риска от “ефект на доминото” в банковия сектор, както и срещу негативното въздействие на прекомерното държавно регулиране.

Стив Возняк, известният съосновател на Apple, сподели своите виждания за потенциалната бъдеща стойност на Биткойн. Като се има предвид нарастващата популярност на криптовалутите и неговата интуиция, Возняк прогнозира, че цената на Биткойн може да достигне впечатляващите $100,000.

Според него Биткойн се отличава от другите валути, тъй като е създаден със силна математическа основа. За разлика от традиционните валути, Биткойн не се контролира от нито едно физическо лице, компания или известен създател. Вместо това функционирането му се основава единствено на математически принципи.

Текущо състояние на Биткойн

Цената на Биткойн се повиши с около 40% след срива на Silicon Valley Bank през март, нараствайки от $20,000 на $28,000. Това обаче все още е значително по-ниско от върховата стойност на актива от почти $70,000 през ноември 2021 г.

Повишението се дължи отчасти на проблеми в други области на криптовалутната индустрия. Circle, един от най-големите емитенти на стабилни монети, изложи на риск милиарди долари по време на банковата криза, което предизвика паника сред инвеститорите.

Крипто търговците, които държаха дигиталните си спестявания в стабилни монети, сега търсят други възможности. Банковите масиви също предизвикаха вълнение сред крипто инвеститорите, тъй като някои се надяваха, че Федералният резерв ще забави повишаването на лихвените проценти, за да успокои паниката.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Законът RESTRICT: Заплаха за крипто, Tik Tok и други технологии


Според известен крипто критик цената на Биткойн започна да се увеличава, когато правителството обяви, че ще подкрепи Silicon Valley Bank. Съобщението на Федералния резерв за поредното увеличение на лихвения процент не оказа голямо влияние върху цената на Биткойн, която се установи на равнище около $28,000.

Това обаче не възпря Биткойн ентусиастите да търсят нови привърженици.

Някои хора вярват, че Биткойн ще се превърне в световна резервна валута, а това е най-добрият момент за маркетинга и приемането на токена в неговата история.

Цената на Биткойн през годините

Биткойн извървя дълъг път и от възникването си досега, донасяйки на притежателите си повече печалби, отколкото някой би могъл да си представи преди 15 години. Тези, които са от най-много време в пространството, са тези, които се възползваха най-много, но ако погледнете историческите данни – може би не е твърде късно да се включите.

Разгледайте историята на цените на Биткойн:

  • Преди 9 години – $457
  • преди 8 години – $244
  • преди 7 години – $417
  • преди 6 години – $1,072
  • преди 5 години – $6,974
  • преди 4 години – $4,105
  • преди 3 години – $6,439
  • преди 2 години – $58,919
  • преди 1 година – $45,539
  • Днес – $28,580

Очевидно е, че Биткойн доказва своята стойност като инвестиционно средство, не само като инструмент за реализиране на печалби, но и като актив, който може да се нарече сигурно убежище.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ралито на Биткойн може да е краткотрайно: Експерт прогнозира значителен спад


Заключение

Приемането на Биткойн може да се забележи в целия свят. Хората започват да признават стойността на BTC – гиганти като Fidelity, BlackRock, BNY Mellon искат да получат парче от баницата.

Най-вероятно все още сме в ранните етапи на тази дигитална революция и ни предстои да видим още много. Въпреки че в момента съществуват над 20,000 криптовалути, много от тях нямат абсолютно никаква реална стойност. Едно нещо обаче е сигурно – Биткойн е доказал своята устойчивост, особено в днешния финансов климат.

Независимо дали сте крипто критик или ентусиаст, не можете да дискредитирате постигнатото от Биткойн през годините.

С предстоящия халвинг, очакван през 2024 г. няма как да не се почувствате по-оптимистично относно бъдещите перспективи на флагманската криптовалута. Експертите очакват сериозен скок на цените още преди събитието да се случи.

Миналия път станахме свидетели на началото на възходящия тренд 1 година преди халвинга и на истинския бичи пазар 1 година след събитието.

Това вероятно е най-трудният момент за Биткойн, тъй като предстои финансова криза от огромен мащаб. Дигиталната валута трябва да докаже дали е един от по-добрите варианти за хеджиране срещу инфлация – както е замислено в нейната бяла книга.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто китовете раздвижват пазарите с транзакции за милиони долари

Напоследък на крипто пазара се наблюдава значително прехвърляне на средства, в което участват крипто търговци с дълбоки джобове.

юни 2, 2023 14:05 2 мин. четене

Може ли Биткойн да достигне $1,000,000 до 2025 г.?

Биткойн ентусиастите често правят оптимистични прогнози за бъдещата стойност на любимата си криптовалута. След неотдавнашния мини-бичи полет се спекулира, че Биткойн, най-голямата дигитална монета в света, потенциално може да достигне цена от $1 милиона до 2025 г.

юни 2, 2023 7:00 2 мин. четене

Изкуственият интелект предсказва прогреса на Биткойн за 2023 – Кога е следващият бичи пазар?

Изкуственият интелект (AI) представлява нова граница в областта на криптовалутните инвестиции, и много се очаква от неговата способност да предсказва трендовете на пазара на Биткойн.

юни 1, 2023 19:33 5 мин. четене

AI и Биткойн: Как може изкуственият интелект да повлияе на крипто

AI предизвика сериозно вълнение с потенциала си за експоненциален растеж и си струва да се проучи влиянието му върху различни области, включително върху Биткойн.

юни 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.