НАЧАЛО Регулации

Законът RESTRICT: Заплаха за крипто, Tik Tok и други технологии

март 31, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Законът RESTRICT: Заплаха за крипто, Tik Tok и други технологии

В Сената на САЩ беше представен нов двупартиен законопроект, официално наречен "Закон за ограничаване на появата на заплахи за сигурността, които излагат на риск информационните и комуникационните технологии" (RESTRICT), неофициално известен като забраната на TikTok.

Ако бъде приет, законопроектът може да има широкообхватни и неочаквани последици за различни технологии, включително крипто. Coin Center предупреди, че RESTRICT ще даде на Министерството на търговията нови правомощия, които биха могли да се използват за преглед и предотвратяване на транзакции, за които се счита, че представляват риск за националната сигурност.

Законопроектът е подобен на Закона за международните извънредни икономически правомощия, който упълномощава Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите да блокира американците да извършват транзакции със страни, на които са наложени санкции.

Потенциална злоупотреба със Закона RESTRICT

Coin Center предупреди, че RESTRICT създава всеобхватни правомощия с малко проверки и следователно може да бъде използван неправомерно за забрана на почти всичко, свързано с чуждестранен противник.

Законът ще бъде по-лесен за прилагане и по-труден за оспорване от Закона за международните извънредни икономически правомощия, което поражда опасения относно потенциалните му последици за крипто пространството. Според законопроекта за чуждестранни противници на САЩ се смятат Китай, Куба, Иран, Северна Корея, Русия и режима на Мадуро във Венецуела. Законопроектът предвижда наказания от сорта на лишаване от свобода за срок от 20 години и глоби в размер на $250,000 или повече.

Опасения за крипто пространството

Coin Center изрази загриженост относно потенциалните последици от законопроекта за крипто. Аналитичният център посочи санкционирането от OFAC на неизменните смарт договори на Tornado Cash като злоупотреба със закона за забрана на клас технологии. Със своя широк обхват RESTRICT може да доведе до подобни последици.

Водещият автор на законопроекта, демократът Марк Уорнър смята, че САЩ се нуждаят от всеобхватен, основан на риска подход за справяне с източниците на потенциално опасни технологии, преди те да се установят в Америка.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Защо XRP скочи с над 25% за 7 дни?


Други потенциални заплахи за технологиите

Макар че законът е внесен на фона на подозренията, че притежаваната от китайци компания зад TikTok събира данни за потребителите от името на китайското правителство, потенциалните му последици могат да се разпространят и извън приложението.

Правни експерти подчертаха, че неясната формулировка на RESTRICT може да се използва за ограничаване на различни технологии, включително виртуални частни мрежи (VPN). Сред вносителите на законопроекта е Кирстен Джилибранд, съавтор на Закона за отговорни финансови иновации заедно със Синтия Лумис.

Ако бъде приет, законопроекта може да има значително и непредвидими последици за различни технологии. Макар да има за цел да се справи с продължаващата заплаха, която представляват технологиите от страна на чуждестранни противници, неясният му език и липсата на проверки могат да доведат до злоупотреби и непредвидени последици. Потенциалното му въздействие върху крипто пространството, включително забрани за определени технологии и транзакции, е повод за безпокойство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Япония ще позволи използването на криптовалути за публично финансиране

Японското правителство одобри стартъпи, които могат да използват криптовалутни токени като алтернативно средство за публично финансиране, различно от традиционния фондов пазар.

септември 16, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.