Home

Ето всички държави, които се отказват от долара

18.05.2023 6:00 8мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето всички държави, които се отказват от долара

През последните години се появи значително глобално движение, насочено към намаляване на зависимостта от щатския долар (USD) в международната търговия.

Тази тенденция на дедоларизация, ръководена от различни държави, набра скорост, променяйки глобалния икономически пейзаж.

Нека сега разгледаме държавите, които се отказват от щатския долар в полза на други национални валути.

argentina Аржентина

Аржентина обяви решението си да използва юана вместо щатски долари, за да плаща за вноса от Китай. Този стратегически ход има за цел да запази намаляващите американски валутни резерви на страната.

По време на среща в Буенос Айрес с китайския посланик Джоу Сяоли, министърът на икономиката Серхио Маса разкри, че Аржентина успешно е договорила споразумения с множество компании.

В резултат на това през април те ще уредят в юани китайски внос на стойност над $1 милиарда, а тази тенденция ще продължи и през следващия месец с допълнителен внос на стойност между $790 милиона и $1 милиард.

brazil Бразилия

През март Бразилия и Китай се споразумяха да търгуват, използвайки китайския юан вместо щатския долар. Тази нова договореност дава възможност за директен обмен на юани и реали, като отпада необходимостта от конвертиране на валути.

Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (ApexBrasil) заяви, че това споразумение се очаква да намали разходите и да засили двустранната търговия и инвестиции.

Понастоящем Китай е основният търговски партньор на Бразилия, като съставлява над 20% от вноса, а САЩ го следват. Освен това Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, който представлява над една трета от целия износ.

venezuela Венецуела

Във вторник президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му ще продължи напред и ще се откаже от щатския долар в икономическите транзакции.

Южноамериканската държава е последната, която публично сподели плановете си да се откаже от американската валута, след като Аржентина се съгласи да започне да плаща за внос в китайски юан.

Пред местни медии Мадуро заяви: “Това е пътят на Венецуела и на свободната икономика, където валутите не се използват за наказване на държави и налагане на санкции.”

china Китай

Китай активно популяризира юана като жизнеспособна алтернатива на щатския долар в международната търговия. Тези усилия включват стратегически инициативи в рамките на БРИКС, ШОС и ОПЕК.

Китай стратегически набляга на юана, за да балансира доминиращата роля на американската валута в световните финансови дела. Напрежението между двата икономически гиганта ескалира на различни фронтове – от търговията и Тайван до TikTok и полупроводниковите технологии.

Забележително е, че неотдавнашното използване на китайската валута в отговор на санкциите срещу Русия подчертава потенциала на юана. Това развитие беше по-въздействащо за популяризирането на юана през последната година, отколкото усилията на правителството на Си Дзинпин през предходното десетилетие.

india Индия

Според съобщения от различни руски и индийски медии Индия и Бангладеш наскоро са постигнали споразумение относно двустранната си търговия. Като част от сделката част от търговските им транзакции ще се извършват в съответните им валути, а именно индийската рупия и бангладешката така.

Медиите отбелязват също така, че индийският износ за Бангладеш на стойност около $2 милиарда от общо около $13.69 милиарда през предходната финансова година ще се търгува в рупии, а останалата част ще се плаща в щатски долари.

От друга страна, износът на Бангладеш за Индия, който през 2022 г. възлиза на около $2 милиарда, ще се търгува изцяло в рупии и така.

Този ход следва примера на 18 други държави, сред които Русия, Германия, Великобритания, Сингапур, Шри Ланка, Малайзия, Оман и Нова Зеландия, които вече са започнали да уреждат международната си търговия с Индия, използвайки индийски рупии, както съобщава Hindustan Times.

Другите държави в списъка са Ботсвана, Фиджи, Гвиана, Израел, Кения, Мавриций, Мианмар, Сейшелските острови, Танзания и Уганда.

В същото време Бангладеш реши да плати на Русия за атомна електроцентрала в китайски юани, вместо в долари.

indonesia Индонезия

Индонезия се присъедини към нарастващия брой държави, които се отказаха от използването на щатския долар в международната търговия и предпочетоха да използват собствена валута. Управителят на централната банка на страната заяви, че Индонезия върви по стъпките на страните от БРИКС в усилията им за дедоларизация.

По време на пресконференция, проведена след неотдавнашното заседание на Управителния съвет, Пери Варджийо, управител на централната банка на Индонезия, обяви въвеждането на системата за търговия с местна валута (LCT) в Индонезия.

Той подчерта, че Индонезия е предприела стъпки за диверсифициране на използването на валутата си чрез LCT, съобразявайки се с посоката, възприета от страните от БРИКС. Варджийо подчерта още, че усилията на Индонезия в това отношение са по-осезаеми и конкретни.

Индонезия вече е започнала да се ангажира с търговия без долари с различни държави, включително Тайланд, Малайзия, Китай и Япония.

Iran flag emoji - Country flags Иран

Санкционираната от Съединените щати страна наскоро реши да се откаже от използването на щатски долари в търговските си взаимодействия с Русия и Китай.

Президентът на Иран, Ебрахим Раиси, призова Централната банка на Иран да предприеме необходимите стъпки за преминаване към отказ от щатския долар при двустранните търговски разплащания. Целта е да се използва предимно иранският реал, когато това е възможно.

Централната банка на Иран вече започна да прилага тази стратегия, като по време на неотдавнашна среща на високо равнище с министъра на търговията на Оман предложи да се използват ирански реали за двустранна търговия.

Раиси също така подчерта потенциала на сирийския пазар и взаимните ползи, които биха могли да произтекат от по-задълбочена интеграция и търговско партньорство между двете държави.

Освен това Раиси наскоро потвърди намерението на Иран да се присъедини към блока БРИКС. Този ход има за цел да оспори господстващото положение на Съединените щати и други държави на световната сцена, като в крайна сметка допринесе за установяването на по-балансиран и многополюсен свят в бъдеще.

Iraq flag emoji - Country flags Ирак

В опит да се справи с проблема с променливите обменни курсове на черния пазар иракското правителство наскоро въведе забрана за използване на щатския долар при търговски сделки.
Основната цел на тази мярка е да се насърчи използването на иракския динар на валутните пазари в страната.

Правителството се стреми да преодолее разликата между официалния обменен курс и преобладаващия курс на черните пазари, като намали зависимостта от щатския долар. Този ход има за цел да укрепи местната валута на Ирак.

Според генерал Хюсеин Ал Тамими, директор на оперативната дирекция, лицата, за които се установи, че нарушават тази забрана, ще бъдат глобени с един милион иракски динара. Повторните нарушители ще бъдат изправени пред по-тежки последици, като увеличаване на глобата и една година затвор.

Като част от усилията си за намаляване на зависимостта от щатския долар Ирак обмисля и присъединяване към алианса БРИКС. Това би позволило на страната да приема валутата на алианса при трансгранични транзакции.

russia Русия

В разгара на руско-украинския конфликт Москва значително намали зависимостта си от щатския долар, избирайки алтернативна валута. Китайският юан се превърна в предпочитан избор за Русия в международната търговия, отбелязвайки забележителна промяна. Освен това Москва активно проучва възможността за въвеждане на съвместна валута на БРИКС в бъдеще.

Руската икономика намери алтернатива на западните финансови мрежи и на щатския долар, като прие китайския юан. Използването на юана за разплащане става все по-разпространено сред износителите на енергия.

Суверенният фонд на страната, предназначен за подпомагане на държавните разходи, засегнати от разходите за конфликта в Украйна, вече съхранява петролното си богатство в китайска валута.

Руските компании също вземат заеми в юани,, а частните лица избират да спестяват в тях.

Нарастващото значение на китайската валута в Русия засилва връзките между двете държави, които в миналото са се конкурирали за глобално влияние, но са се сближили поради споделеното недоволство от Запада. Освен това то е в унисон с постоянните, макар и до голяма степен неуспешни, усилия на Китай да утвърди юана като по-значим играч в световните финанси и търговия.

Освен това, заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев говори на конференция и призна, че макар криптовалутата като цяло да се разглежда като “зло“, тя може да бъде ефективна в определени ситуации, например при външнотърговски дейности.

saudi-arabia Саудитска Арабия

През януари, по време на събитие в Давос, Мохамед Ал-Джадаан, министърът на финансите на Саудитска Арабия, изненада журналистите с изявлението си за готовността на страната да участва в търговия с валута извън щатския долар. Това развитие отбеляза първия път, в който се обмисляше подобна промяна от почти пет десетилетия насам.

Въпреки че на пръв поглед тези изявления могат да изглеждат незначителни, те предполагат значителна потенциална промяна в бъдеще, като се имат предвид историческите връзки между САЩ и Саудитска Арабия. Макар че Саудитска Арабия все още не се е отказала от петродолара, неотдавнашните ѝ действия подсказват, че тя може би проучва алтернативни възможности. 

Като се има предвид, че Саудитска Арабия играе ключова роля в системата на петродолара, ако тя например започне да търгува с петрол в юани, това може да предизвика верижен ефект, който да подтикне и други членове на ОПЕК да последват примера ѝ.

Ал-Джадаан заяви:

 Отворени сме за проучване на алтернативни валути като евро или саудитски риал за уреждане на нашите търговски споразумения. Няма пречки за обсъждане на различни варианти.

Тези забележки означават засилваща се тенденция сред влиятелните държави по света, която показва целенасочена стъпка към намаляване на зависимостта от щатския долар в световната икономика.

На 29 март Саудитска Арабия направи изявление, с което обяви приемането си за “партньор в диалога” на Шанхайската организация за сътрудничество. Тази организация е най-големият регионален политически и отбранителен съюз по отношение на географския обхват и населението.

pakistan Пакистан

Според съобщенията Пакистан вече се снабдява с руски петрол на преференциални цени, като използва китайския юан като алтернативна валута. Правителствени източници потвърдиха тази промяна към използване на друга валута за международни разплащания, както разкриха местните медии.

Самата транзакция се очаква да бъде улеснена от Банката на Китай, а първоначалната доставка от над 750,000 барела трябва да пристигне през юни. Решението на Пакистан да използва юана за закупуване на руски петрол бележи значителна стъпка в продължаващите усилия на БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар в световната търговия.

Въпреки че точният обем на закупения от Пакистан петрол и конкретният начин на плащане остават несигурни, съобщенията сочат, че страната се е съгласила да плаща приблизително $50-$52 за барел.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

БРИКС: Русия отправя предупреждение за крипто добивa

БРИКС и по-специално Русия изразиха загриженост относно въздействието на добива на криптовалути върху енергийната инфраструктура, като подчертаха необходимостта от по-строги правила.

18.07.2024 6:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

11 Отговори на “Ето всички държави, които се отказват от долара”
  • Симо,

   Ако имаш повече долари ми ги дай аз ги събирам за колекция.. Купи си йоани и рубли..

 1. Като гледам списъка на страните все видни демокрации и огромни икономики. От долар на юан, от трън та на глог, че по-висок.

  • Багаин,

   Скоро и други държави ще се присъединят към отказа от долар. Краят на САЩ като глобална сила наближава. Доларът отдавна е хартийка без покритие и много държави вече го осъзнават.

 2. Чочу,

  Всички цигански държави дето генерират мигранти щели да се откажат от долара. Уя ми ще ядат.

 3. Долар Центов,

  Е ще видиме 😉. Освен ако САЩ отново не започнат някоя миротворна и опазваща демокрацията война!!! Както в Сърбия например…. или Ирак, а да в Сирия, или…Афганистан също. Съветът помни!!!

 4. Мдааааа,

  Лека полека издърпват килимчето под краката на Чичо Сам. Неизбежен процес и много справедлив. То затова е този бяс и истерия в Краватия по отношение на Укропия… Не им пука за укрите, а губят позиции под натиска и влиянието на руската мечка. Въпреки всеобщия западняшки заговор. Факт!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.