НАЧАЛО Други

Още една държава бяга от долара и се насочва към юана

май 8, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава бяга от долара и се насочва към юана

Американският долар постепенно губи своята доминация и това стана още по-реално, след като Бангладеш реши да плати на Русия за атомна електроцентрала в китайски юани.

Поради санкциите срещу Русия, наложени от САЩ и европейските държави, Бангладеш се затрудняваше при търсенето на начини за погасяване на вноски на стойност $110 милиона за строящата се в южноазиатската страна електроцентрала “Rooppur”.

Дака, столицата на Бангладеш изгражда атомните електроцентрали в сътрудничество с руската държавна атомна компания “Rosatom” в рамките на проект на стойност $12.65 милиарда. От общата стойност 90% се финансират чрез руски заем, който ще се изплаща в рамките на 28 години с 10-годишен гратисен период.

Секретарят на Отдела за икономически отношения (ERD) към министерството на Бангладеш, Утам Кумар Кармакер, заяви, че поради санкциите срещу руските банки, Дака не е в състояние да обработва плащания в щатски долари.

Кармакер зави:

“Русия ни помоли да уреждаме плащанията в тяхната валута, рубли, но това не беше възможно. Затова избрахме юани”

Решението за уреждане на спрените плащания към Русия за атомната електроцентрала в юани е взето от делегация на високо равнище от Русия и Министерството на финансите на Бангладеш.

Това се случи на фона на нарастващите усилия в посока дедоларизация от страна на няколко държави, включително Русия, Китай, Бразилия и Индия и призивите на държавите от БРИКС за обща валута на алианса.

Според информацията Бангладеш ще уреди висящите плащания с Русия чрез китайска банка. Дака вероятно ще изчисти спрените плащания от собствените си резерви от юани.

Русия ще получи плащането чрез китайската Система за трансгранични междубанкови плащания (CIPS), която е алтернатива на доминираната от долара система SWIFT.

Решението на Запада да блокира достъпа на някои руски банки до SWIFT обаче изглежда даде възможност на Китай да популяризира своята алтернатива.

По време на двустранната си среща на върха през март 2023 г. китайският президент, Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин заявиха:

“Ние сме за използването на китайския юан за разплащания между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка”.

От 2017 г. централната банка на Бангладеш увеличава дяла на юана в своите валутни резерви. Това се случи скоро след включването на юана във валутната кошница на МВФ за специалните права на тираж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.