НАЧАЛО Други

БРИКС: Какво ще се случи ако Саудитска Арабия се присъедини?

май 7, 2023 19:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво ще се случи ако Саудитска Арабия се присъедини?

Според Ашок Суейн, професор по изследване на мира и конфликтите в университета в Упсала, Швеция, включването на Саудитска Арабия в БРИКС може да засили използването на китайския юан като търговска валута.

Професор Суейн, който е и председател на ЮНЕСКО по въпросите на международното сътрудничество в областта на водите, изрази тази гледна точка в неотдавнашно интервю за Al-Monitor.

Той отбеляза, че участието на Саудитска Арабия в Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) и БРИКС, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, несъмнено ще ускори двустранната търговия с използване на юана като търговска валута.

През март Саудитска Арабия стана партньор в диалога с доминираната от Китай SCO, като същевременно изрази интерес да се присъедини към алианса БРИКС.

Дискусиите за петролни договори в юани между Саудитска Арабия и Китай се водят от шест години, а последните доклади сочат, че преговорите са се засилили.

Нарастващата тенденция страните да се отказват от щатския долар при търговските разплащания е очевидна, тъй като китайският юан надмина щатския долар като най-търгуваната валута в Русия и набира популярност при трансграничните плащания в Китай.

Тази промяна накара страните от БРИКС да работят по създаването на нова валута, която да намали зависимостта им от щатския долар.

Няколко икономисти прогнозират, че тези усилия, заедно с нарастващото влияние на юана и еврото, ще оспорят господстващото положение на щатския долар и евентуално ще доведат до създаването на триполюсен свят на резервните валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

5 Отговори на “БРИКС: Какво ще се случи ако Саудитска Арабия се присъедини?”
    • Майнич,

      САЩ ще изсъхнат като лозичка без водичка,е това ще стане. Основният им донор,който използваха за да манипулират световните цени на петрола ги отряза. Така ,че страните от Брикс занапред ще определят и цените на петрола и всичко останало.Включително и каквото става за пиене и ядене.Многополюсният свят е на ход.За САЩ идват нерадостни дни. Не случайно са в паника и опитват да променят нещо с поредната война която ръководят.Свърши тяхната доминация в света и охолно съществуване чрез ограбване на останалия свят. Само едни тъпи българи се намериха да им изсипят купища долари за едни стари самолети. Последните будали на света сме ние,а продажните управници се възползваха от това.Със сигурност са лапнали и премии за сделката! Чакай за пенсии и събирай капачки за болни деца,а парите и златото на България заминават на Запад.Прост народ,това е!

  1. Румпел щилтсхем,

    Ако се присъедини черното злато шше стане много мноу евтино.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.