НАЧАЛО Други

И Аржентина обърна гръб на долара – ето какви действия предприе

април 28, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
И Аржентина обърна гръб на долара – ето какви действия предприе

В последно време доларът е обект на много "атаки". Според мнозина през 2023 г. щатският долар ще се сблъска не само с нарастващото движение срещу него, оглавено от групата БРИКС, а и с нарастващият интерес към златото.

Една от последните новини за дедоларизацията е, че според информация от Reuters, правителството на Аржентина ще започне да плаща за китайския внос в китайски юани, а не в долари.

Министърът на икономиката на Аржентина, Серхио Маса, заяви по време на събитие след среща с китайския посланик Джоу Сяоли, на което присъстваха и компании от различни сектори, че решението има за цел да облекчи отлива на долари.

Той заяви:

Аржентина има валутен обмен с Китай, който работи не само като инструмент за укрепване на нейните (международни) резерви, но и като финансов и търговски инструмент.

Твърди се, че Аржентина се бори с критичните нива на доларовия си резерв. Това се случва след рязък спад в износа на селскостопански продукти, причинен от голяма суша.

По време на срещата Маса сподели:

Поради най-тежката суша в историята Аржентина трябва да запази стабилни (валутните) си резерви.

През април страната възнамерява да плати китайски внос на стойност около $1 милиард, в юани вместо в долари. Освен това около $790 милиона от месечния внос ще се плащат под формата на китайски юани.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: МВФ прогнозира мрачно бъдеще за Обединеното кралство


Дедоларизация

Наскоро Илон Мъск коментира спада в търсенето на долари в доста страни след като САЩ изпозлва валутата под формата на финансови санкции срещу страни като Русия и Китай, по-специално чрез замразяване на доларовите им резерви или действията, свързани с изключването им от SWIFT системата.

Също така неотдавна Робърт Кийосаки сподели, че ако държавите от БРИКС успеят с начинанията си в посока на дедоларизацията, САЩ със сигурност ще се сблъскат с множество кризи. Авторът на бестселъра “Богат татко, беден татко” предположи, че страната може да се сблъска с хиперинфлация, война и глад, ако доларът изгуби доминацията си в глобалната икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “И Аржентина обърна гръб на долара – ето какви действия предприе”
  1. Американски картоВ,

    Ах,а дано стане това последното,но на тяхна територия – гражданска хух

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.