НАЧАЛО Регулации

ЕС установи новаторски правила за криптовалутите

май 16, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС установи новаторски правила за криптовалутите

Държавите-членки на Европейския съюз, одобриха окончателно цялостен набор от правила за криптоактивите, оказвайки натиск върху държави като САЩ и Великобритания да наваксат.

В Брюксел финансовите министри на ЕС одобриха правилата, договорени с Европейския парламент, който даде съгласието си през април. Прилагането на тези правила е планирано да започне през 2024 г.

Сривът на крипто борсата FTX засили неотложността на регулаторните органи да установят насоки за регулиране на криптовалутите. Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която понастоящем председателства ЕС, заяви:

Последните събития подчертаха незабавната необходимост от регулации, които да защитят европейските инвеститори и да предотвратят използването на крипто индустрията за пране на пари и финансиране на тероризма.

Съгласно новите правила субектите, които възнамеряват да емитират, търгуват и обезпечават криптоактиви, токенизирани активи и стабилни монети в рамките на 27-те държави-членки на ЕС, трябва да придобият лиценз.

Бяха предприети и мерки за справяне с укриването на данъци и използването на трансфери на криптоактиви за пране на пари чрез подобряване на проследимостта на транзакциите.

От януари 2026 г. доставчиците на услуги трябва да получават имената на изпращачите и бенефициерите, участващи в транзакции с криптоактиви, независимо от сумата на превода, за да се борят с незаконните дейности.

Освен това бяха постигнати споразумения за изменение на регламентите за сътрудничество в областта на данъчното облагане между държавите членки, за да се обхванат транзакциите, включващи криптоактиви. Беше включен и обменът на информация относно предварителните данъчни становища за лица с високо материално състояние.

Компаниите, занимаващи се с криптовалути, се застъпват за регулаторна сигурност, подтиквайки държавите да подражават на разпоредбите на ЕС и настояват регулаторите да установят глобални стандарти за трансгранични операции.

Въпреки че Великобритания очерта поетапен подход, първоначално насочен към стабилните монети, а впоследствие разширен към необезпечените криптоактиви, не е определен конкретен график.

В Съединените щати съществуващите регулации за ценните книжа са използвани предимно за мерки за правоприлагане в крипто сектора, докато решенията относно въвеждането на индивидуални регулации и отговорните органи все още се обсъждат.

Хестър Пиърс, комисар в американския регулатор на деривати CFTC, наскоро призна, че различните федерални и щатски органи полагат усилия да определят надзорните си роли в крипто сектора, като заяви:

В момента се движим по неизследвана територия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Рамката за пазарите на криптоактиви (MiCA) официално стана закон

След като получиха окончателно одобрение от министрите на финансите, длъжностните лица на ЕС официално приеха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

юни 1, 2023 10:00 1 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.