НАЧАЛО Други

Държавите от БРИКС планират да въведат нова валута, за да спрат доминацията на долара и еврото

април 3, 2023 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Държавите от БРИКС планират да въведат нова валута, за да спрат доминацията на долара и еврото

Според неотдавнашен доклад група от икономически обединени държави планира да въведе нова валута, която потенциално би могла да намали зависимостта на света от щатския долар и еврото.

Колективът на развиващите се икономики, известен като БРИКС, в момента проучва потенциалната структура на тази нова валута, както съобщава руската държавна информационна агенция Sputnik.

Според заместник-председателя на Държавната дума Александър Бабаков предложената алтернатива на долара може да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи.

Той смята, че първоначалната стъпка ще бъде преминаването към разплащания в национални валути, а следващият етап ще бъде пускането в обращение на нова форма на дигитална валута в близко бъдеще. Бабаков изрази увереност, че този проект ще бъде обявен по време на предстоящата среща на върха на БРИКС.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Топ 5 криптовалути, които да наблюдаваме през април


Според Reuters новината идва, след като Китай осъществи първата си търговия с втечнен природен газ (LNG) с юани вместо с долари.

БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като няколко други държави, сред които Саудитска Арабия, Аржентина, Иран, Индонезия, Турция и Египет, изразяват интерес да се присъединят към алианса.

Следващата среща на върха на БРИКС е насрочена за 22 август в Южна Африка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Държавите от БРИКС планират да въведат нова валута, за да спрат доминацията на долара и еврото”
  1. Мирслав тодоров,

    Ако е контролирана от съвестни почтени и добронамерени личности нямам нищо против ❗ Даже ще се измести валутата на заробването ❗💪♥️

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.