НАЧАЛО Други

Още една държава ще плаща за руски петрол с юани

май 12, 2023 16:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава ще плаща за руски петрол с юани

Съюзът БРИКС полага усилия да намали зависимостта от щатския долар в международната търговия. Неотдавна Пакистан съобщи за покупка на руски петрол с отстъпка, използвайки китайския юан като начин на плащане.

Използването на юана от страна на Пакистан за международни разплащания бележи още едно значително развитие в продължаващите усилия на БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар.

Точното количество на закупения петрол и начинът на плащане остават неясни, но източници потвърждават, че страната се е съгласила да плати между $50 и $52 за барел, което е под цената от $60 за барел на руския петрол, определена от Г-7.

Санкциите, наложени на Русия от ЕС, Г-7 и техните съюзници след нахлуването ѝ в Украйна и усилията ѝ да изолира страната от Запада, доведоха до забрана на износа на петрол по море и до гореспоменатия ценови таван.

Тъй като страните от БРИКС се стремят да създадат нова валута, използването на китайския юан заема централно място в тази сделка.

Обсъждането на новата валута се очаква да се случи по време на предстоящата годишна среща на върха на БРИКС. Друга важна тема най-вероятно ще бъде разширяването на коалицията.

Що се отнася до закупуването на петрол, страните от БРИКС са сред най-големите потребители на суров петрол и петролни продукти в света.

В това си качество те оказват значително въздействие върху световния пазар на петрол и се наблюдават отблизо от други големи държави, произвеждащи петрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.