НАЧАЛО Други

Ирак забрани долара – иска да се присъедини към БРИКС

май 17, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ирак забрани долара – иска да се присъедини към БРИКС

Министерството на вътрешните работи на Ирак въведе забрана за транзакции с щатски долари в цялата страна.

Ирак е сред 24-те държави, които проявяват интерес към присъединяване към алианса БРИКС и приемане на нова световна търговска валута. Неотдавна иракското правителство забрани използването на щатския долар за бизнес транзакции в опит да се справи с постоянния проблем с колебанията на обменните курсове на черния пазар.

Тази инициатива има за цел и да засили използването на иракския динар на валутните пазари в страната. Министерството се стреми да намали разликата между официалния обменен курс, предоставян от правителството, и преобладаващия курс на черните пазари. Чрез намаляване на зависимостта от щатския долар Ирак възнамерява да укрепи местната си валута.

Според изявление на министерството “динарът е националната валута на Ирак. Извършвайки транзакции в динар, а не в чуждестранна валута, вие допринасяте за суверенитета и икономиката на страната”.

Министерството също така подчертава, че неспазването на тази директива ще се счита за криминално престъпление, което подлежи на правни последствия. Законът има за цел да подведе под отговорност лицата, които се опитват да подкопаят иракския динар и икономиката на страната.

Генерал Хюсеин Ал Тамими, ръководител на оперативната дирекция, поясни, че нарушителите ще бъдат заплашени от глоба в размер на един милион иракски динара. Повторните нарушители ще бъдат подложени на по-тежки наказания, включително удвоена глоба и присъда от една година затвор.

Ирак възнамерява да се присъедини към алианса БРИКС, тъй като се стреми да намали зависимостта си от щатския долар. Страната е готова да приеме новата валута за трансгранични транзакции. В същото време около 19 държави са изразили официален и неофициален интерес към присъединяване към алианса. Следващата среща на върха на БРИКС е планирана да се проведе в Кейптаун, Южна Африка, през август 2023 г.

Разширяването на БРИКС+ с допълнителни държави би подкопало още повече перспективите на щатския долар. Освен това, ако предстоящата валута на БРИКС набере сила, тя потенциално би могла да представлява значителна заплаха за стабилността на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Ирак забрани долара – иска да се присъедини към БРИКС”
  1. По бързо да махнат тоалетната хартия без златно покритие наречена долар и великите сащ да се осерът тотално .
    Отвратителни са с тяхното подмолно освинване на света с финансови кризи,войни,кемтрейлс отровата , ГМО боклука и налагането и натрапването на кирлясалия им печатан долар .
    Дано по бързо да се задействат от БРИКС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.