НАЧАЛО Други

Silicon Valley Bank са губили по $1 милион на секунда

май 17, 2023 15:06 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Silicon Valley Bank са губили по $1 милион на секунда

Silicon Valley Bank е изправена пред опустошителен срив, като по време на неотдавнашно изслушване в банковата комисия на Сената на САЩ бяха направени шокиращи разкрития.

Грег Бекер, бивш главен изпълнителен директор на SVB Financial Group, представи информация за срива на банката. Според Бекер за катастрофата е допринесла комбинация от фактори, включително бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и негативните настроения в социалните медии.

Бекер подчерта, че уверенията на Федералния резерв за ниски лихвени проценти и временна инфлация са накарали банките да инвестират значителна сума, приблизително $2.3 трилиона, в нискодоходни ценни книжа в периода 2020-2021 г.

Фалитът на Silvergate Capital Corp. наля допълнително масло в огъня. Медийните сравнения между SVB и Silvergate създадоха слухове и погрешни схващания, които бързо се разпространиха онлайн, което доведе до безпрецедентно масово изтегляне на банкови активи.

Само за 10 часа на 9 март от SVB бяха изтеглени зашеметяващите $42 милиарда в депозити, което се равнява на $1 милион, изчезващи всяка секунда.

Силната концентрация на Silicon Valley Bank в технологичния сектор и портфейлът ѝ от дългосрочни облигации, които се обезцениха с повишаването на лихвените проценти, я направиха уязвима за масово изтегляне на депозити.

Това предизвика последващи масови изтегляния на банкови активи, довели до изземването на Signature Bank и до окончателния срив на First Republic Bank.

Бекер призна загрижеността на одиторите и регулаторите, а ръководството на SVB активно се занимава с нея.

Усилията включваха разширяване на екипа за управление на финансите на банката, за да се подобри управлението на риска, както и консултации със Съвета за федерален резерв за наемане на главен директор по риска с опит в управлението на големи финансови институции.

Размишлявайки върху катастрофалните събития, Бекер изрази дълбока скръб за въздействието върху служителите, клиентите и акционерите на SVB.

Той вярва, че ръководният екип е взел решенията добросъвестно и в най-добрия интерес на SVB. Бекер изрази надеждата си да предостави информация, която да помогне на Комитета и на обществеността да разберат ситуацията.

Банковата комисия на Сената продължава да проучва ръководителите на фалиралите банки, като пред комисията свидетелстват и фигури като Скот Шей, съосновател и бивш председател на Signature Bank.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.