НАЧАЛО Други

Още една държава последва БРИКС и зарязва долара

май 1, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава последва БРИКС и зарязва долара

Индонезия се присъедини към нарастващия списък на страните, които се отказаха от уреждането на външната търговия в щатски долари и вместо това започнаха да използват местната си валута.

Доларът постепенно губи своята доминация на световните пазари и в момента една от най-горещите теми в икономическия свят е БРИКС, и опитите на алианса да се отдели от американската валута.

Страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – увеличават усилията си за дедоларизация, за да използват местни валути при уреждането на международната търговия и да намалят зависимостта си от щатския долар. Те работят и по създаването на нова валута, която да улесни търговията в чужбина.

Понастоящем алиансът се състои от гореизброените пет държави, но деветнадесет други държави са проявили интерес да се присъединят към него.

Усилията на Индонезия за дедоларизация

Според управителя на централната банка на страната Индонезия следва примера на страните от БРИКС в процеса на дедоларизация и се отказва от щатския долар при търговските разплащания и финансовите транзакции. Страните от БРИКС работят по създаването на обща валута, за да намалят зависимостта си от щатския долар.

В изказване на пресконференция след заседанието на Управителния съвет този месец, ръководителят на централната банка потвърди, че Индонезия е въвела системата за търговия с местна валута (LCT).


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: БРИКС: Кога пускат новата валута?


Той обясни, че индонезийската система за LCT е значително по-конкретна от подхода на БРИКС за дедоларизация, като се има предвид, че Индонезия вече е приложила метода за диверсификация на валутата с няколко държави, включително Тайланд, Малайзия, Китай и Япония. Освен това в началото на май индонезийското правителство планира да подпише споразумение с Южна Корея относно транзакциите в местна валута, отбеляза той.

Тъй като САЩ продължават да въоръжават долара, държавите търсят алтернативи – от създаването на нови общи валути до използването на местни валути. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън наскоро призна, че икономическите санкции, използвани от САЩ срещу държави, излагат на риск господстващото положение на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

10 Отговори на “Още една държава последва БРИКС и зарязва долара”
 1. Мариян,

  Иска ви се да победите високотехнологичните държави ама …..!
  Кой измисли интернет?
  Кой измисли клетъчните телефон?
  Кой прави най-добрите автомобили?
  Отговорете си сами!Страните от G7!!!

  • Това да не ти е състезание бе идиот, ти като не си изобретил нищо към кои се причисляваш….на сапун ли да те правят?

  • Тоя па смешник! Кой измисли хартията, барута, компаса, Менделеевата таблица, кирилицата и т.н. И т.н…. Г7 без брикс ще духа супата мощно

 2. Анонимен,

  Айде по спокойно , образовай се повече и тогава се изхвърляй.Доста ти е гладък мозъка от западна пропаганда.

 3. Тоя па смешник! Кой измисли хартията, барута, компаса, Менделеевата таблица, кирилицата и т.н. И т.н…. Г7 без брикс ще духа супата мощно

 4. Каков брикс… Какви пет лева… Пак СЪНУВАТЕ и бленувате интернационална, бе ей разбухххани комунистически мекеретааааа… БОЛНИ ГЛАВИИИИ…. Марш веднага тръгвате да живеете у брикс… Грухххливи прасета!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.