Home

Поредна държава се отказва от долара

17.05.2023 11:08 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредна държава се отказва от долара

В последно време доста държави изразиха нагласата си да се дистанцират от щатският долар, следвайки стъпките на алианса БРИКС.

Във вторник президентът на Венецуела, Николас Мадуро направи изявление, с което разкри намерението на страната си да се дистанцира от щатския долар при икономическите транзакции.

Това решение последва съгласието на Аржентина да започне да плаща за внос с китайски юан. Мадуро изрази гледната си точка пред местните медии, заявявайки:

Това [действие] показва ангажимента на Венецуела към свободна икономика, в която валутите не се използват като инструменти за наказание или налагане на санкции.

Нарастващата инфлация в Съединените щати накара няколко държави по света да преразгледат зависимостта си от щатския долар. Алиансът БРИКС например публично изрази интереса си към разширяване и проучване на възможността за въвеждане на нова валута като алтернатива на щатския долар.

Това мнение се споделя от много държави, дори в Южна Америка. Тези страни активно проучват алтернативи, като например нова валута на БРИКС, китайски юан или укрепване на родните си валути.

Това нарастващо движение отразява желанието да се намали господстващото положение на щатския долар в световен мащаб.

Тъй като стойността на щатския долар продължава бързо да намалява, ситуацията може да се влоши. Все повече държави, които преди са разчитали на него, предпочитат да се дистанцират от валутата.

Ако и други южноамерикански държави последват стъпките на Аржентина, Бразилия и Венецуела и се откажат от щатския долар, е възможно тази тенденция да се разпространи из целия континент, което ще доведе до ефекта на доминото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис е готова за президентската надпревара: Какъв е планът ѝ?

Камала Харис може да се кандидатира за президент на Демократическата партия и да замени Джо Байдън. Тази промяна повдига въпроси относно нейните икономически политики и тяхното въздействие върху САЩ.

23.07.2024 21:00 2мин. четене

Доналд Тръмп отрече слуховете, че министър на финансите ще бъде директора на JPMorgan или BlackRock

Неотдавна в социалните мрежи се появиха слухове, че Доналд Тръмп иска да назначи Джейми Даймън от JPMorgan или Лари Финк от BlackRock за министър на финансите.

23.07.2024 19:45 1мин. четене

Глобиха най-големият копач на Биткойн (BTC) със $139 милиона

Marathon Digital Holdings, най-големият копач на Биткойн (BTC), листнат на NASDAQ, беше глобен със $139 милиона за нарушаване на споразумение.

23.07.2024 19:30 1мин. четене

Алткойн сезонът идва според експерт от екипа на Shiba Inu

Експертът по маркетинг в социалните медии на екипа на Shiba Inu (SHIB), известен на общността като “Lucie”, наскоро публикува туит, в който отправи оптимистично послание към поддръжниците на Shiba Inu.

23.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.