НАЧАЛО Други

Поредна държава се отказва от долара

май 17, 2023 11:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредна държава се отказва от долара

В последно време доста държави изразиха нагласата си да се дистанцират от щатският долар, следвайки стъпките на алианса БРИКС.

Във вторник президентът на Венецуела, Николас Мадуро направи изявление, с което разкри намерението на страната си да се дистанцира от щатския долар при икономическите транзакции.

Това решение последва съгласието на Аржентина да започне да плаща за внос с китайски юан. Мадуро изрази гледната си точка пред местните медии, заявявайки:

Това [действие] показва ангажимента на Венецуела към свободна икономика, в която валутите не се използват като инструменти за наказание или налагане на санкции.

Нарастващата инфлация в Съединените щати накара няколко държави по света да преразгледат зависимостта си от щатския долар. Алиансът БРИКС например публично изрази интереса си към разширяване и проучване на възможността за въвеждане на нова валута като алтернатива на щатския долар.

Това мнение се споделя от много държави, дори в Южна Америка. Тези страни активно проучват алтернативи, като например нова валута на БРИКС, китайски юан или укрепване на родните си валути.

Това нарастващо движение отразява желанието да се намали господстващото положение на щатския долар в световен мащаб.

Тъй като стойността на щатския долар продължава бързо да намалява, ситуацията може да се влоши. Все повече държави, които преди са разчитали на него, предпочитат да се дистанцират от валутата.

Ако и други южноамерикански държави последват стъпките на Аржентина, Бразилия и Венецуела и се откажат от щатския долар, е възможно тази тенденция да се разпространи из целия континент, което ще доведе до ефекта на доминото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Terra е обвинен във финансиране на опозиционна партия в Черна гора

До Куон, основател на Terraform Labs, е подложен на проверка заради предполагаеми връзки с черногорски политик.

юни 10, 2023 18:00 1 мин. четене

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.