НАЧАЛО Други

Как БРИКС ще повлияе на петролния пазар

24.05.2023 15:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как БРИКС ще повлияе на петролния пазар

Световните пазари са разтърсени от появата на пет развиващи се икономики, които са на път да се откъснат от настоящия световен ред.

През август, по време на годишната среща на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), могат да бъдат взети важни решения с далечни последици за петролните и енергийните пазари, включително отказ от петродолара.

Страните от БРИКС привлякоха вниманието миналата година, когато обмисляха да поканят нови членове. Съюзът допълнително привлече внимание след създаването на Новата банка за развитие – алтернативна финансова институция за развиващите се страни, предложена от Китай, която оспорва господството на западните/глобалните финансови институции като Световната банка.

През 2023 г. интересът на Саудитска Арабия към присъединяване към БРИКС стана очевиден, обусловен от обтегнатите отношения със САЩ и засилените връзки с Китай и Русия. Забележително е, че през март Кралството поднови официалните си дипломатически отношения с Иран с посредничеството на Китай, сигнализирайки за присъединяването си към орбитата на БРИКС.

В средата на март МВФ съобщи, че общият БВП на петте държави от БРИКС надхвърля този на Г-7. Тази забележителна промяна в световната икономическа мощ обаче получи ограничено внимание в европейските и американските медии.

През април БРИКС отново влезе в заглавията на медиите, като 19 държави изразиха интерес да се присъединят към групата. До средата на май броят на кандидатите за членство в БРИКС нарасна до 25, а още пет държави проявиха интерес към използването на планувата от БРИКС дигитална валута за международна търговия, включително с петрол и стоки, свързани с петрола.

Решенията, взети преди и по време на годишната среща на БРИКС през август, ще имат значителни глобални последици, като могат да засилят вече значителното геополитическо влияние на групата.

Влияние върху петролния пазар

Нарастващата икономическа мощ и геополитическото влияние на страните от БРИКС имат пряко отражение върху енергийния сектор. Например, техните стабилни търговски отношения позволиха на Русия да устои на западните санкции, наложени в отговор на конфликта в Украйна. По-специално Индия се превърна в най-големия купувач на суров петрол “Уралс”, като през март на нея се паднаха близо 50% от целия такъв износ. Продажбите на Русия за Индия са се увеличили многократно след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Освен това както Индия, така и Китай внасят руски суров петрол на цени, надвишаващи наложения от САЩ/ЕС ценови таван от 60 долара за барел, което води до рекордно високи потоци към Китай.

Включването на Саудитска Арабия в БРИКС би засилило още повече тяхното влияние, тъй като тогава групата ще включва два от трите най-големи производители на петрол в света. Освен това съществуващите търговски и инвестиционни отношения на Саудитска Арабия с членовете на БРИКС, особено с Китай и Индия, правят включването ѝ още по-логично. Например, Китай и Индия са най-големите вносители на саудитски суров петрол и петролни продукти, а Saudi Aramco е направила значителни инвестиции в проекти в двете страни.

Нов световен ред

Администрацията на Байдън, отчитайки намаляването на влиянието си в Близкия изток поради обтегнатите си отношения със Саудитска Арабия, наскоро увеличи военното си присъствие на Арабския полуостров. Това усилие обаче може да се окаже недостатъчно, за да се възвърне загубеното влияние.

Важно е да се отбележи, че освен Саудитска Арабия и други държави от Близкия изток, включително ОАЕ и Иран, са изразили интерес към присъединяване към БРИКС. Тези държави са членове на ОПЕК+ и са големи производители на петрол със значителни търговски връзки с Индия и Китай.

Освен това няколко страни производителки на петрол като Алжир, Казахстан, Нигерия и Венецуела също изразиха интерес да се присъединят към БРИКС. Ако всички тези държави бъдат приети, алиансът БРИКС+ ще включва по-голямата част от производството на ОПЕК+.

Струва си да се отбележи, че лидерите на много от тези държави изразиха готовност да извършват международни сделки, включително с петрол, във валута, различна от щатския долар. Потенциалната загуба на дългогодишния статут на щатския долар като доминираща валута за търговия с петрол и други стоки може да има значителни икономически последици за САЩ и техните съюзници.

Водена от Китай и в по-малка степен от Индия, групата БРИКС се позиционира като потенциална заплаха за установения световен ред в областта на петрола и международната търговия. Решенията, взети от членовете на БРИКС по време на срещата им в Южна Африка през август, могат да ускорят установяването на нов световен търговски ред или отклонение от съществуващия. Последиците от тези решения са значителни и мащабни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как БРИКС помага на Русия и Китай да се опълчат на Запада

Докато Русия и Китай са подложени на натиск в Европа и САЩ, те намират доста по-положителен прием на Азиатска територия. 

21.06.2024 20:00 1 мин. четене

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа в размер на $40 милиарда, според Financial Times.

21.06.2024 19:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

21.06.2024 18:15 2 мин. четене

Nvidia загуби мястото си на най-ценната компания – ще продължат ли да падат акциите?

Компанията Nvidia започна тази седмица с голям успех, като стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация, изпреварвайки Apple и Microsoft.

21.06.2024 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.