НАЧАЛО Други

БРИКС: 30 държави готови да приемат нова валута

май 14, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 30 държави готови да приемат нова валута

Все повече държави проявяват интерес да се присъединят към алианса БРИКС и да приемат новата валута.

БРИКС може скоро да се превърне в БРИКС+, тъй като посланикът на Южна Африка Анил Сооклал намекна, че алиансът може да се разшири тази година. Решението за допускане на други държави до блока може да бъде взето на следващата среща на върха през август в Южна Африка. Сооклал потвърди, че повече от десетина държави са подали официални и неофициални заявления за присъединяване към БРИКС, според агенция Bloomberg.

Алиансът ще стане по-силен след разширяването си, тъй като техните БВП ще се надпреварват да изпреварват САЩ и други западни сили. Това би могло да постави долара и еврото на заден план, тъй като развиващите се страни може да спрат да разчитат на щатския долар. Следователно БРИКС е в по-добра позиция да въведе нов световен финансов ред, отколкото когато и да било преди.

Според последния доклад 25 държави са готови да се присъединят към БРИКС и да приемат новата валута за международна търговия. Страните, които са проявили интерес да се присъединят към алианса БРИКС, са Афганистан, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Обединените арабски емирства, Тайланд, Тунис, Турция, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

БРИКС се състои от пет държави: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Следователно сега общо 30 държави участват в инициативата за сваляне на щатския долар от световния му резервен статут.

Ако тези много държави се откажат от долара и започнат трансгранични транзакции с нова валута, това може да засегне настоящата световна резервна валута. Доларът може да отслабне в световен мащаб и да не намери средства за финансиране на дефицита си.

Страните, които имат интерес да се присъединят към БРИКС, също са богати на петрол държави. Следователно алиансът може да принуди европейските държави да плащат за петрол с новата валута, а не с долара.

Въпреки това, доларът не случайно се използва от целия свят и идеята за нова валута на страните членки на БРИКС, която да се използва глобално, изглежда далечен блян – поне на този етап.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: 30 държави готови да приемат нова валута”
  1. Иванов,

    Разбира се няколко диктаторски режими ще приемат Брикс валутата плюс останалите държави от Африка егати съюза 30 държави срещу 150-200 пак сте малцинство

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.