НАЧАЛО Други

БРИКС: Обемът на търговията между Китай и Русия нараства с над 40%

май 15, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Обемът на търговията между Китай и Русия нараства с над 40%

Скорошните търговски данни, публикувани от Генералната митническа администрация на Китай показват, че икономическите отношения между Китай и Русия бързо се развиват, като износът на стоки между двете страни значително се е увеличил.

Обемът на търговията между Русия и Китай от януари до април 2023 г. достигна $73.15 милиарда, което представлява ръст от 41.3% в сравнение със същия период на предходната година.

Данните разкриват, че вносът на Китай в Русия се е увеличил с 67.2% през първите четири месеца на 2023 г., достигайки $33.69 милиарда, докато износът на Русия за Китай също се е увеличил с 24.8% до $39.46 милиарда.

През април двете страни са разменили стоки на стойност $19.23 милиарда, като Русия е изнесла стоки за Китай на стойност $9.61 милиарда. Тези данни показват, че двустранните икономически връзки между двете страни се задълбочават и разширяват в различни сектори.

Според информацията обемът на търговията между Русия и Китай нараства стабилно през последните години.

През 2022 г. обемът на търговията между двете страни се е увеличил с 29.3% и е достигнал рекордните $190.27 милиарда, което показва, че икономическото партньорство между двете държави придобива все по-голямо значение.

Разрастването на търговските и икономическите връзки между Русия и Китай се улеснява от нарастващото търсене на енергийни и природни ресурси от Китай, както и от увеличаващото се предлагане на високотехнологични продукти от Русия.

Двете страни също така проучват нови области на сътрудничество в областта на технологиите, инфраструктурата и финансите. Китайският президент Си Дзинпин постави нова цел за увеличаване на търговията между двете страни до $250 милиарда годишно.

Това показва, че Китай възприема Русия като важен партньор в усилията си да разшири влиянието си в световната икономика.

Китайското правителство активно насърчава инициативата “Пояс и път” – мащабен инфраструктурен проект, който има за цел да свърже Китай с Европа и други части на Азия чрез мрежа от пътища, железопътни линии, пристанища и други инфраструктурни проекти.

Географското положение на Русия и огромните ѝ ресурси я превръщат в ключов партньор на Китай за постигането на тази амбициозна цел.

В заключение, неотдавнашният скок в търговията между Китай и Русия показва нарастващите икономически връзки между двете страни. Очаква се разширяването на икономическото сътрудничество между Китай и Русия да окаже положително въздействие върху световната икономика и да допринесе за развитието на участващите региони и държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Terra е обвинен във финансиране на опозиционна партия в Черна гора

До Куон, основател на Terraform Labs, е подложен на проверка заради предполагаеми връзки с черногорски политик.

юни 10, 2023 18:00 1 мин. четене

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.