НАЧАЛО Други

БРИКС: Още 19 държави влизат в борбата срещу долара

април 27, 2023 14:19 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още 19 държави влизат в борбата срещу долара

В последно време нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят. То е оглавено от групата БРИКС, която планира да създаде нова валута за уреждане на световната търговия, която може да бъде подкрепена от златото.

Изглежда идеята се харесва на някои от развиващи се страни, тъй като според информацията 19 държави са проявили интерес към присъединяване към БРИКС и са изпратили молби за членство.

Към момента участващите в алианса са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като страните ще се срещнат в Кейптаун, Южна Африка, в началото на юни, за да обсъдят евентуалното присъединяване на някой от желаещите.

Според Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в групата, Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят. Други държави, които са проявали интерес за присъединяване са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които той не посочи.

Той заяви:

Това, което ще се обсъжда, е разширяването на БРИКС и условията, по които това ще се случи.

 Тринадесет държави официално поискаха да се присъединят, а други шест поискаха неофициално. Всеки ден получаваме заявления за присъединяване.

Сооклал добави, че всички външни министри от петте държави членки са потвърдили, че ще присъстват на разговорите, които ще се състоят през юни.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Цената може да повтори бичия пазар от 2015 г.


Наскоро стана ясно, че президентът на Русия, Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, са провели телефонен разговор, в който са обсъдили споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на производството на петрол.

Смята се, че присъединяването на богатата на петрол Саудитска Арабия към БРИКС може допълнително да увеличи тежестта върху щатският долар, тъй като страната, може да накара европейските страни да плащат за “течното злато” в новата валута на БРИКС.

Освен това правителството на Аржентина сподели, че ще започне да плаща за китайския внос в китайски юани, а не в долари.

Според Робърт Кийосаки, ако държавите от БРИКС успеят с начинанията си в посока на дедоларизацията, САЩ със сигурност ще се сблъскат с множество кризи, включително хиперинфлация, война и глад.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.