НАЧАЛО Други

Как ще повлияе включването в БРИКС на икономиката на Саудитска Арабия?

май 23, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как ще повлияе включването в БРИКС на икономиката на Саудитска Арабия?

Тъй като Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към БРИКС, трябва внимателно да се разгледат икономическите последици за страната. 

Макар че някои може да го възприемат като обикновена геополитическа маневра, този ход може да има значителни икономически последици не само за региона, но и за световната икономика като цяло.

Един от важните аспекти, които трябва да се разберат, е икономическата мощ на страните от БРИКС, на които се падат общо 40% от населението на света и 25% от световния БВП. 

Ако Саудитска Арабия стане част от тази група, това не само ще увеличи значително размера и влиянието на блока, но и ще предостави на страната достъп до внушителна мрежа от икономически партньори.

Непосредствено предимство на присъединяването на Саудитска Арабия към БРИКС би било разширяването на възможностите за търговия. Предвид богатите си запаси от нефт и природен газ Саудитска Арабия би могла да се превърне в значителен участник в търговията с енергия в рамките на блока, който вече заема доминираща позиция в световното потребление на нефт и газ, съответно с 30% и 22% от световния дял. 

Освен това членството в БРИКС би позволило на Саудитска Арабия да диверсифицира търговските си взаимоотношения извън традиционните си западни партньори, отваряйки врати към нови пазари и потенциално укрепвайки икономическата стабилност.

Като най-голям износител на петрол в света, присъединяването на Саудитска Арабия към страните от БРИКС би променило геополитическия пейзаж в енергийния сектор и вероятно би оспорило господството на западните петролни пазари. 

Тъй като страните от БРИКС заедно формират значителен дял от световното потребление на петрол, включването на Саудитска Арабия би затвърдило статута на блока като основен играч на енергийния пазар. 

Друга икономическа полза от присъединяването към БРИКС биха били увеличените възможности за инвестиции. Блокът вече създаде “Нова банка за развитие” с капитал от $100 милиарда, чиято цел е да съперничи на Международния валутен фонд.

 Включването на Саудитска Арабия би допринесло със значителни средства за тази инициатива. Освен това стратегическото местоположение на страната и индустриалният ѝ растеж я правят привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции в рамките на блока.

Достъпът до Китай и Индия, два от най-големите пазари в света, би улеснил увеличаването на износа и икономическите партньорства за Саудитска Арабия. Използването на технологичните иновации и производствените възможности на членовете на БРИКС, особено на Китай, би могло да ускори растежа на Саудитска Арабия в тези сектори.

Освен това туристическата индустрия на Саудитска Арабия, която се захранва от богатото си културно наследство и природни ресурси, ще се възползва от членството в БРИКС, като привлече повече посетители.

От културна гледна точка Саудитска Арабия споделя консервативни социални, културни и религиозни ценности с държавите от БРИКС, като по този начин осигурява солидна основа за по-силни отношения и сътрудничество в рамките на блока. Освен това историческите търговски връзки на страната с Китай и Индия допълнително укрепват връзките ѝ с БРИКС, като насърчават взаимодействието между хората и културния обмен.

Присъединяването към БРИКС обаче е свързано и с потенциални рискове и предизвикателства. Едно от тези предизвикателства е потенциалът за засилване на геополитическата конкуренция между западните сили и източния блок, воден от БРИКС. 

Тъй като световната икономика става все по-разделена, Саудитска Арабия потенциално би могла да играе ключова роля в преодоляването на различията между тези блокове като неутрален посредник.

Като цяло, бъдещото включване на Саудитска Арабия в БРИКС представлява възможност, от която печелят всички. То има потенциала да ускори икономическата диверсификация и развитието на страната, като намали зависимостта ѝ от западните блокове.

Също така се смята, че неотдавнашното решение на Саудитска Арабия да укрепи отношенията си с Иран, улеснено от Китай, означава значителни промени в Близкия изток. Присъединяването към БРИКС може да допринесе допълнително за мира и просперитета в региона и извън него.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.