Home

Защо доминацията на долара в Близкия изток се изпарява

23.05.2023 14:07 6мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо доминацията на долара в Близкия изток се изпарява

Наскоро Ирак приложи изненадваща мярка, като забрани личните и бизнес транзакции в щатски долари, което имаше значителни последици за гражданите.

Традиционно иракчаните разчитат на щатския долар за големи покупки, като например автомобили или къщи, поради обезценяването на собствената им валута – динара. Неотдавнашната забрана обаче наруши тази практика, като постави хората в затруднено положение.

Доминацията на щатския долар в Близкия изток е дългогодишна тенденция, особено за тези, които нямат достатъчно местни валути като дирхами, динари, риали или лири. Въпреки това има признаци, че тази доминация може да претърпи промяна в региона.

По-специално, високопоставени политици от различни държави от Близкия изток направиха изявления, които предполагат потенциално намаляване на влиянието на долара.

Един от факторите, допринесли за решението на Ирак, е нарастващата трудност за придобиване на щатски долари в страната. Американските власти затегнаха контрола, тъй като се опасяваха от контрабанда на американски парични средства към съседен Иран, който е подложен на санкции, но получава скрита подкрепа от някои иракски политици. Недостигът на долари доведе до нестабилност в стойността на иракския динар, който е обвързан с американската валута.

Тази неотдавнашна нестабилност и недостиг на валута предизвикаха забраната, въведена миналия уикенд. През февруари Ирак вече сигнализира за промяна в подхода си, като обяви намерението си да осъществява бизнес с Китай, използвайки юана вместо щатския долар, отчасти повлиян от продължаващия недостиг на американска валута.

Страните от Близкия изток проучват алтернативи

В последно време държавите от Близкия изток изразиха интереса си да проучат алтернативни валути и съюзи. Финансовият министър на Саудитска Арабия обяви по-рано тази година, че страната е отворена за продажба на петрол, използвайки валути, различни от щатския долар, като например еврото и китайския юан. 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също заявиха намерението си да си сътрудничат с Индия, използвайки индийската рупия. Освен това Египет разкри плановете си да емитира облигации в китайски юани, след като преди това емитира облигации в японски йени.

Освен това няколко държави от Близкия изток, сред които Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и Бахрейн, изразиха желание да се присъединят към геополитическия съюз, известен като БРИКС, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Русия вече обяви, че алиансът ще обсъди създаването на нова валута за трансгранична търговия по време на предстояща среща през юни.

ОАЕ също така участва в пилотен проект, ръководен от Банката за международни разплащания, базирана в Швейцария. Този проект е насочен към проучване на дигиталните трансгранични плащания, които потенциално биха могли да заобиколят щатския долар. Други участници в проекта са Тайланд, Хонконг и Китай.

Губи ли щатският долар домининантното си положение?

Появата на тези алтернативи породи опасения относно бъдещото господство на щатския долар, което доведе до заглавия, спекулиращи с неговия упадък. Експертите обаче твърдят, че отдръпването от долара се случва с по-бавни темпове, отколкото предполагат последните медийни публикации, особено в Близкия изток.

В региона на Персийския залив щатският долар продължава да играе значителна роля. От 70-те години на ХХ в. държавите от Персийския залив, които добиват петрол, поддържат партньорство със САЩ, при което САЩ осигуряват сигурност, а държави като Саудитска Арабия и ОАЕ изнасят петрол. Повечето държави от Персийския залив, с изключение на Кувейт, са обвързали валутите си с щатския долар.

Експертите подчертават, че същественото отдалечаване от долара би означавало отпадане на обвързаността на тези валути, което все още не се наблюдава. Ето защо, въпреки че лидерите на Близкия изток направиха изявления за потенциални алтернативи, остава несигурно дали тези твърдения са сигнал за края на щатския долар в региона.

Мотивирана ли е ситуацията от украинския конфликт?

Експертите са единодушни по отношение на два основни фактора, които допринасят за заплахите на страните от Близкия изток да преминат към алтернативни валути.

На първо място, те предполагат, че продължаващата война в Украйна с участието на Русия играе значителна роля.

Според Даниел Макдауъл, професор по политически науки в Университета Сиракуза в Ню Йорк, санкциите са важен аспект от тази дискусия. 

В последната си книга, озаглавена “Bucking the Buck: US Financial Sanctions and the International Backlash Against the Dollar“, той твърди, че “тъй като САЩ използват долара като оръжие на външната политика, техните противници са все по-склонни да прехвърлят международните си икономически дейности към други валути“.

Ако обаче ограниченията, наложени на Русия бъдат допълнително засилени, което може да доведе до вторични санкции, тези държави ще срещнат по-големи трудности при избягването им. Вторичните санкции също така санкционират трети страни – държави или предприятия – които взаимодействат със санкционирания субект.

Всяко образувание, което иска да извършва стопанска дейност със САЩ или Европейския съюз, ще се сблъска със значителни трудности при заобикалянето на вторичните санкции.

Ето защо правителствата, загрижени за санкциите на САЩ, все по-често обмислят как да изпреварят кривата, дори ако все още не са подготвени или заинтересовани от драстична промяна на курса на долара“, аргументира се Макдауъл.

Заплаха за петролната индустрия

Хасан Алхасан, научен сътрудник по близкоизточната политика в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, посочи втора причина, поради която някои държави от Близкия изток биха желали да се дистанцират от долара. 

“Смятам, че съществува усещането, че САЩ се опитват да предефинират правилата на световния петролен пазар – да насочат вниманието си към руските интереси – и това представлява стратегическа заплаха за Саудитска Арабия”, твърди той.

През март министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди, че ако някоя държава наложи ценови таван на износа на саудитски петрол, подобно на това, което беше направено с Русия, страната му ще прекрати търговията си с тази държава. На следващия ден министърът на енергетиката на Алжир, загрижен за създаването на опасен прецедент, повтори това изявление.

Ето защо отдръпването от щатския долар изглежда е трайна тенденция, поне докато траят санкциите – заяви Мария Демерцис, професор по икономическа политика в Европейския университетски институт във Флоренция, Италия и старши сътрудник в Bruegel, икономически мозъчен тръст.

Този преход обаче няма да се случи за една нощ. Дори някои държави да изразят желание да заобиколят щатския долар като валута, ще бъде предизвикателство да се замени инфраструктурата за разплащане, осигурена от системата, основана на долара – подчерта Демерцис.

Използването на банковите системи като стратегически инструмент

Когато държавите участват в международната търговия, изборът на валута играе съществена роля. Да вземем сценария, при който Индия възнамерява да продаде стоки на Чили – сделката често се извършва в щатски долари. Това предпочитание се дължи не само на удобството при ценообразуването на продуктите в долари, но и на разчитането на установената инфраструктура в щатски долари за уреждане на транзакциите. Разплащането, както е описано от Демерцис, включва законосъобразното прехвърляне на средства от една сметка в друга.

Това разчитане на надеждна инфраструктура, която Съединените щати предоставят от дълъг период от време, има значителни правни и управленски последици. Демерцис подчерта сложността, която възниква, когато се разглежда въпросът дали Чили признава правната рамка на Индия. Установяването на двустранно споразумение за сетълмент между две централни банки е дълъг и труден процес.

Друг аспект, който буди безпокойство, според Демерцис е неотдавнашното замразяване на резервни активи на руската централна банка от страна на САЩ и Европа. Този акт не само е въоръжил централните банки, но и потенциално е нанесъл вреди на световната финансова система.

В контекста на потенциалните конфликти с Русия, това превръщане на международната търговия и финансите в оръжие от страна на САЩ и дори на ЕС предизвиква истински опасения в Близкия изток. 

Алхасан подчерта, че тази тревога е накарала страните от Близкия изток да се подготвят за един по-многополюсен световен ред. Те се стремят да се позиционират стратегически както в рамките на доларизираните зони, така и извън тях.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Meta и Apple спират AI разработките в ЕС поради регулаторни опасения

Meta, следвайки примера на Apple, реши да спре пускането на нови функции с изкуствен интелект (AI) в Европейския съюз (ЕС) заради регулаторна несигурност.

19.07.2024 9:00 1мин. четене

BlockFi започва да връща средства на клиенти чрез Coinbase

Изпадналият в несъстоятелност крипто заемодател BlockFi се подготвя да върне средствата на своите клиенти този месец, като Coinbase ще се заеме с разпределението.

19.07.2024 8:00 2мин. четене

САЩ трябва да изчакат по-дълго преди да редуцират лихвените проценти – МВФ

На 18 юли Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните си лихвени проценти непроменени, с което даде знак за пауза, насочена към преодоляване на продължаващите опасения за инфлацията.

19.07.2024 6:30 2мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън предполагаемо се оттегля от президентската надпревара

Президентската битка в САЩ между Джо Байдън и Доналд Тръмп може би върви към своя край.

19.07.2024 1:45 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.