НАЧАЛО Биткойн

Списък на всички компании, подали заявления за Биткойн ETF

септември 9, 2023 14:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Списък на всички компании, подали заявления за Биткойн ETF

Стремежът към създаването на първия борсово търгуван фонд за Биткойн в САЩ привлече големи играчи от финансовата индустрия, включително BlackRock, Fidelity и VanEck.

Въпреки че Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) първоначално даде зелена светлина на ETF, свързан с Биткойн фючърси, през октомври 2021 г., настоящите усилия са насочени към спот Биткойн ETF. След неотдавнашния правен триумф на Grayscale в битката ѝ срещу оценката на SEC на нейното предложение за спот Биткойн ETF, нараства оптимизмът за одобрението на тези инвестиционни фондове.

BlackRock, най-големият мениджър на активи в света с активи на обща стойност над $8 трилиона, предизвика подновен интерес сред други институции да подадат отново своите заявления за спот Биткойн ETF.

Много от тези управители на активи трябваше или да оттеглят своите заявления за спот Биткойн ETF, или да се изправят пред отказ поради опасенията на SEC от подобни инвестиционни продукти. Ето списък на ключовите играчи, които официално са подали заявления за спот Биткойн ETF:

BlackRock

На 15 юни BlackRock подаде предложение за спот Биткойн ETF, като привлече Coinbase като крипт попечител и доставчик на данни за спот пазара, и BNY Mellon като попечител на парични средства.

Подаването на документите изненада както крипто, така и традиционния финансов сектор, особено като се има предвид по-ранното описание на BTC от главния изпълнителен директор Лари Финк като “индекс за пране на пари”. На 15 юли SEC официално прие за разглеждане заявлението на BlackRock за спот Биткойн ETF.

WisdomTree

Този базиран в Ню Йорк мениджър на активи първоначално подаде заявление за спот Биткойн ETF в САЩ на 8 декември 2021 г., но се сблъска с отхвърлянето му от SEC през 2022 г., позовавайки се на опасения относно защитата на инвеститорите.

Въпреки това, с навлизането на BlackRock в конкуренцията на спот Биткойн ETF, WisdomTree подаде отново заявлението си на 19 юли.

Valkyrie Investments

Компанията за управление на активи Valkyrie подаде първото си заявление за спот Биткойн ETF през януари 2021 г., но подобно на много други, то срещна отхвърляне от SEC.

С подновения ентусиазъм около дъгоочаквания инструмент за инвестиции в крипто пространството, Valkyrie поднови заявлението си на 21 юни. Този ETF ще се базира на референтната цена на Чикагската дериватна борса (CME) за Биткойн и ще се търгува на NYSE Arca, а Xapo ще бъде попечителя на криптовалути.

ARK Invest

ARK подаде заявление за своя ARK 21Shares Bitcoin ETF през юни 2021 г. Тя си партнира с базирания в Швейцария доставчик на ETF 21Shares, за да пусне фонда, който ще се търгува на борсата Чикагската фондова борса (CBOE BZX) под символа ARKB, ако бъде одобрен.

VanEck

VanEck беше сред първите кандидати за Биткойн ETF, като подаде първата си заявка през 2018 г. Мениджърът на активи оттегли заявлението си през септември 2019 г. и направи втори опит пред SEC през декември 2020 г. Акциите на тръста трябва да се търгуват на борсата Cboe BZX. Фирмата подаде ново заявление през юли 2023 г.

Fidelity

Fidelity Investments започна да се стреми към спот Биткойн ETF през 2021 г. и подаде повторно заявление за своя Wise Origin Bitcoin Trust на 19 юли 2023 г. Wise Origin Bitcoin Trust включва Fidelity Service Company като администратор, а Fidelity Digital Assets действа като попечител на BTC.

Invesco Galaxy Bitcoin ETF

Invesco първоначално подаде заявление за своя Invesco Galaxy Bitcoin ETF в партньорство с Galaxy Digital на 22 септември 2021 г. Съвместното предприятие подаде отново заявлението си през юли. Този съвместен Биткойн ETF е “физически обезпечен” с Биткойн, а спонсор е Invesco Capital Management.

Bitwise

Bitwise първоначално подаде заявление за спот Биткойн ETF през октомври 2021 г., но срещна отказ от SEC. Мениджърът на активи подаде отново заявлението си през август 2023 г.

GlobalX

Мениджърът на фондове GlobalX се включи в надпреварата за ETF през 2021 г., заедно с няколко други финансови гиганта, като подаде заявление за спот Биткойн ETF. GlobalX подаде отново заявлението си през август 2023 г. и стана деветият заявител. Фирмата избра Coinbase за свой партньор за споделяне на надзора.

В светлината на неотдавнашната правна победа на Grayscale и рязкото увеличение на подновените заявления ETF анализаторите на Bloomberg повишиха очакваните си шансове за одобрение на спот Биткойн ETF от 65% на 75%.

Както се очакваше, Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) отложи вземането на решение по всички седем заявления. Анализаторите прогнозираха, че SEC може да не стигне до решение за ETF до началото на 2024 г., тъй като крайните срокове наближават

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

MicroStrategy продава собствените си акции за да купи Биткойн за близо $150 милиона

Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy, наскоро обяви придобиването на 5,445 Биткойн (BTC) токена на средна цена от $27,053.

септември 26, 2023 6:00 2 мин. четене

Събужда ли се Биткойн и ще започне ли бичи пазар?

През последните няколко дни Биткойн остана в тесен търговски диапазон, въпреки че S&P 500 отбеляза четиридневен спад.

септември 25, 2023 14:00 2 мин. четене

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене

Ето кой е най-големият притежател на Биткойн в света

Coinbase, виден играч във финансовата индустрия, се откроява като една от водещите структури, участващи в операции с криптовалути.

септември 25, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.