НАЧАЛО Други

5 неща, които може да направим преди рецесията според Уорън Бъфет

септември 8, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 неща, които може да направим преди рецесията според Уорън Бъфет

Коментарите за предстояща рецесия се чуват вече повече от година и не изглежда, че скоро ще изчезнат. Въпреки устойчивата икономика и ниската безработица, неотдавнашна колонка във Forbes все пак прогнозира "лека рецесия" в края на 2023 или 2024 г.

Това, което не искате да правите по време на рецесия, е да седите и да се опитвате да прогнозирате кога икономиката и фондовият пазар ще се възстановят, защото дори експерти като милиардерът Уорън Бъфет не могат да го направят.

Имайки предвид, че мисълта за рецесия не е напълно погребана, ето пет неща, които Бъфет препоръчва да се направят в очакването ѝ.

Натрупайте ликвидност

Както съобщи Motley Fool, по-рано през 2023 г. Бъфет казаа пред Беки Куик от CNBC, че стратегията му преди рецесия е да “държи много пари в брой, така че хората да продължат да вземат интелигентни решения, а не такива, които са им наложени“. Въпреки че не можете да натрупате милиарди в брой като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, можете да предприемете стъпки, като например да избягвате активи, които биха могли да обвържат парите ви.

Вложете парите си в доказани компании

По време на икономически спадове и сривове на фондовите пазари акциите на “сините чипове” страдат като всичко останало, така че може да се опасявате да инвестирате в компания, която е отбелязала забавяне на бизнеса и спад в цената на акциите си. Но както посочи Бъфет, това обикновено е само временна засечка.

Придържайте се към обичайния план за действие

Бъфет заяви пред CNBC, че вярва, че преди рецесия трябва да се възприеме подходът “бизнес както обикновено“.” Не искате внезапно да спрете да инвестирате, но не искате и да прекалявате с инвестициите, като изкупувате куп акции, които иначе не бихте придобили.

Избягвайте да влагате всичките си пари в активи без растеж

Изкушаващо е да потърсите сигурно финансово убежище преди рецесия, като държите всичките си пари или по-голямата част от тях в безрискови разплащателни и спестовни сметки, където те вероятно ще имат малък или никакъв потенциал за растеж. Но както Бъфет смята, акциите “почти сигурно ще надминат парите в брой през следващото десетилетие, вероятно в значителна степен”.

Поддържайте дългосрочна перспектива

Някои рецесии продължават по-дълго от други, но всички са временни. За разлика от тях пазарът на акции има десетилетна тенденция на нарастване във времето. Такъв е случаят след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, икономическия спад и нарастващата инфлация през 70-те и началото на 80-те години, Голямата рецесия през 2007-2009 г. и Ковид пандемията в началото на това десетилетие.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.