НАЧАЛО Биткойн

BlackRock се бори за първия спот Биткойн ETF в САЩ

юни 16, 2023 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
BlackRock се бори за първия спот Биткойн ETF в САЩ

Една от водещите компании за управление на активи в света се стреми да постигне това, което много от нейните конкуренти са опитвали, но не са успели: да въведе спот продукт за Биткойн в САЩ.

BlackRock, която към март управлява активи на стойност $9.1 трилиона, очерта плановете си за iShares Bitcoin Trust в подадена в четвъртък заявка до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

В очакване на одобрението на SEC, Coinbase ще действа като попечител на Биткойн активите на тръста. Струва си обаче да се отбележи, че SEC наскоро заведе дело срещу Coinbase, обвинявайки борсата, че работи като нерегистрирана борса. Coinbase отхвърли тези обвинения.

BlackRock обедини усилията си с Coinbase през август миналата година, като свърза инвестиционната платформа Aladdin с Coinbase Prime. Това партньорство имаше за цел да предостави на клиентите на BlackRock достъп до крипто търговия, попечителство и услуги за отчитане.

Предложеният продукт ще използва референтен курс на Биткойн от CF Benchmarks, дъщерно дружество на Kraken, което обобщава данни за цените от различни борси, за да осигури последователно проследяване на спот цените.

В продължение на няколко години многобройни емитенти на фондове се опитваха безуспешно да пуснат спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ. Макар че регулаторните органи в други държави одобриха продукти, инвестиращи директно в Биткойн (BTC), Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) посочи опасенията за манипулиране на пазара като причина за блокирането на такива ETF-и.

Въпреки това регулаторът разреши навлизането на пазара на ETF-и, инвестиращи във Биткойн фючърсни договори.

Компанията Grayscale Investments, която миналата година заведе дело срещу SEC, след като опитът ѝ да превърне своя водещ фонд GBTC в ETF беше блокиран, твърди, че отказът на SEC за спот Биткойн ETF изглежда “произволен и капризен” в светлината на тези одобрения.

Дейвид Хирш, ръководител на отдела за криптоактиви и кибернетични технологии в рамките на отдела за правоприлагане на SEC, изрази скептицизъм по отношение на потенциалните емитенти на спот Биткойн ETF по време на конференция в сряда. Той подчерта, че те не са демонстрирали “адекватна система за наблюдение“, сравнима с търговията на регистрирана борса.

Преди да си партнира с Coinbase, BlackRock представи своя iShares and Blockchain Tech ETF (IBLC) през април 2022 г. Въпреки ръста на фонда от 75% от началото на годината, активите му под управление остават сравнително ниски – $7 милиона след повече от година на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.