НАЧАЛО Други

Европа на ръба на рецесия – икономическите данни не изглеждат добре

ноември 1, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа на ръба на рецесия – икономическите данни не изглеждат добре

Икономическите перспективи на еврозоната са застрашени от рецесия по-късно тази година, тъй като последните официални данни сочат леко свиване на производството през третото тримесечие.

Според първоначалните оценки на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, брутният вътрешен продукт на 20-те държави от еврозоната е намалял с 0,1% от юли до септември в сравнение с предходните три месеца.

Този спад следва слабото нарастване от 0.2% през периода април-юни, което подчертава крехкия баланс между свиването и разширяването в еврозоната. През последното тримесечие на 2022 г. и през началното тримесечие на тази година БВП остана статичен.

Джак Алън-Рейнолдс, заместник главен икономист за еврозоната в Capital Economics, посочи, че по-широката перспектива разкрива борбата на еврозоната, като растежът е ограничен до едва 0.1% през последната година. Той отбеляза, че последните бизнес проучвания последователно показват спад на активността в началото на четвъртото тримесечие.

Независимо от това дали еврозоната ще навлезе в техническа рецесия (дефинирана като две последователни тримесечия на спад на БВП), се очаква икономиката да се задържи във вяло състояние. Положително е, че отделни данни сочат продължаващо забавяне на инфлацията, която за първи път от повече от две години спада под 3%. През октомври потребителските цени в еврозоната се повишават с 2,9% спрямо предходната година, което е спад спрямо отчетения през септември темп от 4.3%.

Този спад се дължи главно на липсата на повторение на значителното поскъпване на енергията и храните, наблюдавано през октомври 2022 г. Базисната инфлация, изключваща променливите цени на храните и енергията, също се понижи до 4.2% от септемврийските 4.5%. Последните проучвания показват низходяща траектория на активността в производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната, като се очаква по-нататъшно отслабване на търсенето на стоки и услуги.

Дори при липса на рецесия икономистите твърдят, че значимо възстановяване остава далечна перспектива. Икономиката на еврозоната е на път да премине във фаза на икономически застой, като Германия и Франция, двете водещи икономики в Европа, отразяват тази тенденция в официалните си данни за БВП. През третото тримесечие БВП на Франция нарасна със скромните 0.1%, което е значителен спад в сравнение с разширяването с 0.6%, което надхвърли очакванията на икономистите през предходното тримесечие. Същевременно Германия отбеляза леко свиване през третото тримесечие.

Макар че икономиката на Испания продължи да нараства, това ставаше с по-бавни темпове в сравнение с предходното тримесечие, а Италия остана в застой. БВП на Ирландия отбеляза забележителен спад от 1.8%, допринасяйки за общото свиване в еврозоната. В противен случай регионът можеше да избегне отрицателния показател на БВП.

Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в холандската банка ING, отбеляза, че в момента икономическата среда отслабва, въпреки че рязка рецесия все още не е неизбежна. Все пак продължаващата икономическа и геополитическа несигурност, съчетана с въздействието на по-високите лихвени проценти, се очаква да окаже натиск върху икономическата активност през следващите тримесечия.

Неотдавнашното намаляване на инфлацията ще бъде облекчение за Европейската централна банка, която в продължение на повече от година повишаваше лихвените проценти, за да ограничи рязкото покачване на цените. Миналата седмица ЕЦБ предпочете да запази лихвените проценти без промяна, с което приключи серията от 10 последователни повишения, тъй като инфлацията продължава да спада, а икономиката е изправена пред спад.

Икономиката на еврозоната се бори да възстанови инерцията си след значителния скок на цените на енергията, предизвикан от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Германия, като най-голямата икономика в региона, понесе основната тежест на това въздействие поради обширния си производствен сектор и зависимостта си от руския газ по това време. Последвалите повишения на лихвените проценти, целящи укротяване на инфлацията, допълнително намалиха разходите както на потребителите, така и на предприятията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.