НАЧАЛО Други

БРИКС: Сърбия може да обърне гръб на Европа и да се насочи към Китай

08.05.2024 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Сърбия може да обърне гръб на Европа и да се насочи към Китай

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград на 7 май се случва на фона на съпротивата на президента на Сърбия Александър Вучич да се присъедини към Запада, особено към ЕС.

Вучич подчерта, че Китай е оптималният партньор на Сърбия за постигане на националните цели, като сигнализира за желанието си да издигне двустранните отношения до стратегическо партньорство.

Китайското влияние в Сърбия рязко нарасна през последното десетилетие, като в периода 2014-2023 г. инвестициите ще надхвърлят €5.1 милиарда. Посещението на Си съвпада с 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград от страна на НАТО – момент, заложен в антизападния разказ на Китай.

В икономическо отношение Пекин се превърна във втория по големина търговски партньор на Белград, като до 2021 г. китайският внос ще достигне €3.6 милиарда. Инвестициите са съсредоточени в ключови сектори като автомобилостроенето и миннодобивната промишленост, включително придобиването на медни и златни мини в района на Бор и стоманодобивния завод в Смедерево.

Очакваните съобщения по време на посещението на Си включват договори за строителството на белградското метро и за международното изложение през 2027 г. Миналата година Вучич подписа споразумение за свободна търговия с Китай, което обхваща различни продукти до присъединяването на Сърбия към ЕС.

Критики се отправят към споразуменията, освобождаващи китайските компании от тръжни процедури, като се изразяват опасения относно прозрачността на договорите и въздействието върху околната среда.

Политическата реторика на Китай намира отклик в Сърбия, особено по отношение на териториалната цялост в контекста на спора за Косово. В неотдавнашно интервю за китайска медия Вучич потвърди позицията на Сърбия по отношение на Тайван.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

29.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.