НАЧАЛО Други

Федералният резерв с добри новини за инфлацията в САЩ

16.05.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв с добри новини за инфлацията в САЩ

Политиците от Федералния резерв, които очакват по-съществен напредък по отношение на инфлацията, преди да намалят разходите по заемите, получиха някои положителни новини в сряда.

Правителствен доклад посочи леко отслабване на инфлацията за април. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се повиши с 3.4% спрямо предходната година и с 0.3% спрямо март, което показва, че Фед все още има да извърви известен път, за да постигне целта си за инфлация от 2%.

Въпреки това докладът прекъсна тримесечната тенденция на по-високи от очакваното показания за инфлацията, която подкопаваше увереността на политиците на Фед в постепенното намаляване на ценовия натиск. Напоследък все повече политици предполагат, че може да се наложи лихвените проценти да останат високи за по-дълъг период от време.

Анализаторите намират за особено окуражаващо лекото отслабване на инфлацията в доклада от сряда, тъй като политиците отдавна очакваха това, но наблюдаваха бавен напредък. Цените на наемите се повишиха с 0.35% спрямо предходния месец, което е най-бавният темп от 2021 г. насам.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на енергията и храните и се счита за по-точен измерител на основния ценови натиск, нарасна с 3.6%, което е най-бавният темп от три години насам. Анализаторите смятат, че тези данни предполагат, че предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) – също вероятно е отслабнал през април. Главният икономист на JP Morgan Майкъл Фероли оцени, че основният PCE индекс се е увеличил с 2.7% на годишна база през април, което е спад спрямо 2.8% през март.

Макар че показателите за инфлацията все още са над целта на Фед, те се движат в правилната посока след месеци на разочароващи данни – отбеляза Фероли. Освен това инвестиционните разходи в сектори като зелената енергия, енергийната сигурност и подобряването на околната среда могат да окажат влияние върху бъдещите инфлационни тенденции.

Друг правителствен доклад показа, че продажбите на дребно, които бързо нарастваха, са останали непроменени през април спрямо март. След оповестяването на данните трейдърите увеличиха залозите си за намаляване на лихвените проценти на Фед през септември и декември, като договорите за лихвени фючърси сочеха лихвена политика в края на годината в диапазона 4.75%-5%, което е по-малко от сегашния диапазон 5.25%-5.5%. Въпреки това ранното начало на понижаването на лихвените проценти остава малко вероятно, като договорите за лихвени фючърси показват само малък шанс за понижение на лихвите през юли.

Председателят на Фед Джером Пауъл наскоро посочи, че намаляването на лихвите може да бъде отложено за по-късно през годината, за да се гарантира, че инфлацията ще се движи към целта на Фед от 2%. Той също така спомена, че повишение на лихвените проценти на този етап е малко вероятно. Джейсън Прайс, ръководител на отдела за инвестиционна стратегия и изследвания в Glenmede, коментира, че макар последните данни да облекчават някои опасения относно възможността да не се стигне до намаляване на лихвите, те не поставят Фед на пътя към незабавно започване на понижаване на лихвите. Ще са необходими още данни, за да може Фед да придобие увереност при вземането на такива решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.