НАЧАЛО Други

Още една държава е в рецесия за четвърто поредно тримесечие

29.04.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава е в рецесия за четвърто поредно тримесечие

Икономическите резултати на Швеция отбелязаха спад за четвърто поредно тримесечие, като очакваното намаляване на лихвените проценти с цел стимулиране на активността все още не се е осъществило.

Според първоначалната оценка, публикувана от Статистическия институт на Швеция в понеделник, сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0.1% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с предходното тримесечие. Тази цифра контрастира с осреднената прогноза на икономистите, анкетирани от агенция Bloomberg, които очакваха ръст от 0.2%. Освен това в мартенския си доклад за паричната политика централната банка не беше предвидила промяна.

Въздействието на нарастващите разходи по заемите засегна икономиката на Швеция по-силно от много от европейските ѝ партньори. Това се дължи преди всичко на значителната дългова тежест на домакинствата, чиито лихвени проценти са фиксирани на краткосрочна основа. Вследствие на това намалените потребителски разходи съвпадат с резкия спад в жилищното строителство, допринасяйки за продължаващото свиване, започнало през второто тримесечие на предходната година.

На хоризонта се очертава оптимизъм, тъй като централната банка намеква за предстоящо намаляване на основния си лихвен процент, който понастоящем е 4%. Този очакван ход, съчетан с умерените темпове на инфлация, леко повиши доверието на потребителите, за което свидетелства покачването на индекса на потребителското доверие до най-високото му равнище от февруари 2022 г. насам. Въпреки това данните на статистическата агенция за продажбите на дребно разкриха спад от 0.4% през март в сравнение с предходния месец.

Според информацията една икономика е в рецесия при две или повече поредни тримесечия на понижение на брутния вътрешен продукт, след период на икономически растеж. Поне това е дефиницията за т.нар. техническа рецесия, но както виждаме по-горе може да има различни определения, според различните институции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.