НАЧАЛО Други

С какво сривът на FTX се различава от други подобни случаи в индустрията?

16.05.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
С какво сривът на FTX се различава от други подобни случаи в индустрията?

Процедурата по несъстоятелност на FTX е към своя край, почти две години след началото на процеса. Това се случва само няколко месеца след като основателят на компанията Сам Банкман-Фрийд получи присъда от 25 години затвор.

Бившата крипто борса е сред няколкото крипто компании, които подадоха молба за обявяване в несъстоятелност през 2022 г. С плана за изплащане на кредиторите, оповестен миналата седмица, FTX изглежда се приближава към финалните етапи, изравнявайки се с други крипто банкрути като този на Celsius.

Celsius излезе от фалит през януари, като върна на кредиторите около $3 милиарда. Одобреният план за несъстоятелност имаше за цел да възстанови на кредиторите между 67% и 85%, като същевременно създаде отделна компания за добив на Биткойн на име Ionic Digital.

Стремежите на FTX да възобнови дейността си като борса бяха осуетени по-рано тази година, когато представителите на борсата, отговарящи за имуществото ѝ, не успяха да осигурят купувач.

През октомври миналата година BlockFi също излезе от фалит, като миналата седмица обяви, че избрани кредитори ще могат да изтеглят средства чрез Coinbase. Забележително е, че през март FTX и BlockFi постигнаха предварително споразумение за уреждане на съдебните спорове и разногласията между двете дружества.

Според априлския доклад за състоянието от Voyager имуществото на FTX е постигнало споразумение с бившия си кредитор. През май предходната година Voyager прогнозира 35% възвръщаемост на клиентите.

Въпреки това фалитът на FTX се различава значително от другите фалити през 2022 г. Джонатан Грот, съдружник в DGIM Law, характеризира FTX като „специален случай“, посочвайки съществените парични активи, открити от масата на несъстоятелността, които варират между $14.5 и $16.3 милиарда, в сравнение с $11 милиарда, дължими на кредиторите.

Ерин Бродерик, водещ адвокат на клиентите на FTX.com и партньор в Eversheds Sutherland, изтъкна няколко фактора, отличаващи FTX от други фалирали крипто компании. Тя наблегна на стойността в потребителската база и активите на FTX, както и на уникалните перспективи за възстановяване, улеснени от лихвените плащания след подаване на молбата.

Освен това възходящата тенденция на крипто пазара от началото на годината допринесе за подобряване на усилията за възстановяване, като увеличените стойности на активите и договорените споразумения повишават компенсациите на кредиторите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.