НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Илон Мъск, Китай и регулации - лоши или добри новини за крипто?

ЮНИ. 10, 2021 15:18 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Илон Мъск, Китай и регулации - лоши или добри новини за крипто?

В последно време пазарът на криптовалути претърпя сериозни турбуленции - от туитовете на Мъск до репресиите и забраните в Китай - нещата не изглеждат особено оптимистично. Но дали тези настроения са основателни и дали не е твърде лесно да забравим и позитивните развития?

Изпълнителният директор на Tesla беше обект на критика за неговия подход към пазарите на криптовалути.

 

Илон Мъск беше критикуван за това, че упражнява безотговорно влиянието си върху крипто пазара. 

 

Той редовно влиза в Twitter, за да публикува мемета, мнения и криптични емоджита за различни криптовалути през по-голямата част от 2021 г. 

 

Освен нелепите си коментари за Биткойн и рекламирането на криптовалутата меме Dogecoin Мъск скоро добави още една монета към този списък - CumRocket (CUMMIES). CumRocket е описан като “революционен дефлационен токен”, предназначен да бъде използван от хората във филмовата индустрия за възрастни.

 

В петък Мъск публикува загадъчен туит с три думи: Канада, САЩ, Мексико. Наблюдателите интерпретираха това като Мъск завоалирано изписване на думата ‘CUM’  (Canada, USA, Mexico) и в рамките на часове цената на малко известен токен с нишова полезност, наречен CumRocket, се удвои повече от два пъти. Това би могло да се окаже проблем за дългосрочните случаи на употреба на проекта, което изглежда няма значение за Мъск.

 


Няма и ден по-късно, ексцентричният милиардер публикува поредица от емотикони, които разумно могат да бъдат интерпретирани като “CumRocket to the moon” от всеки, владеещ криптичния жаргонен езика на емотиконите в Twitter.


 

Само за 10 минути цената на CumRocket скочи от $0,06 до $0,28 - увеличение от 366%. Спекулативният пъмп не продължи дълго и CUMMIES падна обратно до около $0,07 като към момента е отскочил до $0,11.

 

Един от първите оператори за обмен на Биткойн (BTC) и съосновател на Zap Protocol, Ник Спанос заяви, че според него голяма част от дейността на Мъск, която привидно движи пазара, е предназначена да прибере повече активи на по-ниска цена, отколкото би могъл иначе.

 

Мъск нарани безброй хора с по-малко късмет от него в егоистичния си шилинг и се опитва да вземе по-евтини монети”, каза Спанос.

 

Основният пример за това вероятно е съобщението на Мъск, че Tesla е закупила Биткойн на стойност 1,5 милиарда долара и че автомобилната компания ще приема BTC за плащане. По-малко от няколко седмици по-късно Мъск осъществи бързо обръщане на настроенията към Биткойн, цитирайки въздействието на добива върху околната среда, и го премахна като опция за плащане на уебсайта на Tesla.

 

Неговите туитове до над 50 милиона последователи представляват безразсъдна злоупотреба с доверие, казва Спанос.

 

Хората вярват в Биткойн, защото това е път към паричната независимост от централните банки и той атакува доверието им с безразсъдни туитове и злоупотреба с влияние. Вместо да бъде модел за подражание, той разкрива по-неблагоприятни първични характеристики.

 

Спанос каза, че арогантността и алчността на Мъск ще му струват скъпо, независимо дали ще плати на SEC, или на анонимни хакерски групи - като Anonymous. Важно е да се подчертае, че оттогава Anonymous отрече отговорността за видеото, адресирано до Илон Мъск.

 

Високомерието и алчността не могат да го предпазят от последствия. Ако SEC няма да го санкционира за манипулиране на пазари, както преди, може би активистите ще го направят”, каза Спанос.

 

Не е трудно да си представим сценарий, при който хората, които се доверяват [напълно] на неговата технология, биха могли да видят инциденти, при които това доверие може би завършва катастрофално”, добави той.

 

Спанос вярва, че времето на Мъск би било по-добре прекарано в реално използване и внедряване на блокчейн технологии и измисляне на начини хората да достигнат ниво на икономическа свобода.

 

Репутацията на Мъск пое удар покрай тези изпълнения. Както отразихме, според данни на компанията Awario, положителните и отрицателните настроения в туитове за Мъск достигнаха нов минимум през май, като паднаха значително по същото време, когато цените на криптовалутите спаднаха. Това стана след като Мъск започна да критикува Биткойн и обяви, че Tesla ще спре да го приема като начин на плащане.

 

Междувременно китайската централна банка промени своята позиция по отношение на транзакциите с криптовалути, забранявайки на банките и онлайн платежните канали да предлагат услуги, свързани с крипто, на своите клиенти. 

 

Това представлява отклонение от съобщението на Китайската народна банка от предходния месец, че Биткойн е “алтернатива за инвестиции”. В съвместното изявление пише:

 

Напоследък цените на криптовалутите скочиха и паднаха рязко, а спекулативната търговия с криптовалути се възстанови, което сериозно нарушава безопасността на имуществото на хората и нарушава нормалния икономически и финансов ред.

 

Правителството също така обяви, че ще “предприеме мерки срещу поведението на копаене и търговия с биткойни и решително ще предотврати прехвърлянето на индивидуални рискове към обществото.

 

Както съобщихме, резултатите от търсенето за крипто борсите Binance, Huobi и OKEx са блокирани във всички търсачки в Китай, като Baidu и Sogou. Като допълнение, популярната в държавата социална мрежа Weibo блокира профилите на известни крипто личности, цитирайки “правила и закони”.

 

Всички тези събития повлияха негативно на цената на Биткойн и на настроенията на пазара. 

 

Ясин Елманджра, анализатор на блокчейн и криптоактиви в Ark Invest, се съгласи, че неотдавнашния спад може би е предизвикан от събитие, задвижвано от новини. Тя сподели:

 

Така че по-големият въпрос е, дали новините като тези са достатъчно мощни, за да обезсилят напълно настоящия бичи пазар и мисля, че не. Мисля, че все още сме в съответствие с предишните пазарни цикли. Поглеждайки назад, вероятно ще бъде здравословна корекция, това е моята оценка за това.

 

Негативното ценово действие не спря голяма част от Биткойн общността да напомнят, че съдейки по предишни цикли, има още много място за възход. Следните две графики, съпоставящи миналите два бичи пазара с текущия, придобиха особена популярност. Те намекват, че по всяка вероятност предстои още един голям възходящ импулс преди да видим решително завръщане към мечи пазар.

 В допълнение, MicroStrategy на Майкъл Сейлър не спира да купува Биткойн, като наскоро завърши предлагане на облигации, което ще позволи на компанията да закупи още $1,6 милиарда в BTC.

 

Марк Ласри - съосновател и CEO на хедж фонда Avenue Capital Group - наскоро сподели, че съжалява, че не е купил повече Биткойн преди години. През 2018 г. Ласри сподели прогнозата си от $40,000 за Биткойн. По онова време вероятно много хора са сметнали тази ценова цел за екстравагантна.


Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле заяви, че инвеститорите няма да плащат данъци върху капиталови печалби от Биткойн, тъй като флагманската криптовалута вече се приема като законно платежно средство. Това със сигурност ще действа в полза на BTC в дългосрочен план.

 

Докато цената е в период на спадове, коментарите на Мъск и забраната в Китай действат в комбина, за да засилят развитието на Биткойн. Добивът вече не е концентриран толкова силно в ръцете на китайските миньори и е стартирана обективна и потенциално изчерпателна дискусия за въглеродния отпечатък на копаенето на Биткойн. В краткосрочен план всички тези събития имаха негативно влияние на пазара, но в дългосрочен план те могат да се разглеждат като нужни за развитието катализатори. Също така е явно, че големи играчи се възползват от този период на пазара, за да акумулират още Биткойн и други криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (2)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Какво следва за Биткойн и Етериум след новините от Китай?

В своя неотдавнашен туит, изпълнителният директор на крипто хедж фонда Galaxy Digital и бивш мениджър на активи на Goldman Sachs, Майк Новограц, заяви, че вярва, че Биткойн и Етериум ще се консолидира...
СЕП. 25, 2021 14:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Огромна благотворителна организация ще позволи Биткойн дарения чрез ново партньорство

Организацията ще работи с доставчика на благотворителни платформи RenPSG, за да позволи на своите дарители да преместват криптовалути като Биткойн (BTC) в нови фондове, препоръчани от дарители, за да ...
СЕП. 25, 2021 19:20 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн в низходящ тренд? - анализатори споделят обещаващи прогнози

Последните данни на фирмата показват, че близо 2,000,000 BTC са преминали от краткосрочни към дългосрочни притежатели от април тази година.Рафаел Шулце-Крафт от Glassnode казва, че данните ясно показв...
СЕП. 25, 2021 00:21 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Twitter пуска нова Биткойн (BTC) функционалност

Кликването върху функцията позволява на потребителите да насочват създателите към услуги на трети страни като CashApp, която се управлява от Square, платежна компания, основана от Джак Дорси. Но в опи...
СЕП. 24, 2021 09:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света