НАЧАЛО Други

БРИКС: Кои държави най-вероятно ще се присъединят?

юли 6, 2023 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Кои държави най-вероятно ще се присъединят?

Очаква се срещата на върха на БРИКС да бъде важен момент за развитието на икономическия съюз. Освен това потенциалното разширяване на групата вероятно ще бъде основна тема на обсъждане.

Следователно, при очевидната сигурност на разрастването на БРИКС, си струва да разгледаме кои държави вероятно ще се присъединят през 2023 г.

Броят на заинтересованите държави се увеличава, тъй като нововъзникващите икономики признават възможността да имат глас в групата. Въпреки това насоките на предстоящата среща на върха трябва да помогнат да се определи кои държави имат по-голям шанс да бъдат приети.

Саудитска Арабия

Сред страните, които са готови да се присъединят към предстоящото разширяване на БРИКС, Саудитска Арабия несъмнено е най-сигурната. Нейното предполагаемо влизане се дължи най-вече на икономическия ѝ потенциал, който би бил ценно допълнение към Новата банка за развитие на блока.

В предишни доклади се посочваше, че Саудитска Арабия е заинтересована да осигури финансиране за банката за развитие на БРИКС. Това би имало значителни последици за нововъзникващите икономики, които планират да влязат в блока, като по този начин ще се повиши привлекателността на икономическия съюз чрез положително въздействие върху икономическото му развитие.

Китай отдавна се разглежда като катализатор на дискусиите за валута на БРИКС. С включването на Саудитска Арабия обаче блокът може да се сдобие с още един влиятелен финансов играч. Като се има предвид позицията на Саудитска Арабия и нейното потенциално влияние, тя е очевиден избор за плановете за разширяване на блока.

Иран

Друга страна, която вероятно ще бъде включена в предстоящото разширяване на БРИКС, е Иран. Иран не само демонстрира потенциал за блока, но и има стратегическо значение в глобалния юг, което затвърждава позицията му в рамките на разрастващия се съюз.

Очаква се Иран да се ангажира с контакти с Южна Африка след предишните усилия за контакти с Индия. Тези действия вероятно ще подготвят почвата за неговото включване, тъй като общата му перспектива става очевидна.

Освен това страната изрази желанието си да намали доминацията на Запада, което съответства на перспективата на групата БРИКС. Иран е готов да приеме и да съдейства за усилията за дедоларизация, което би било от полза както за страната, така и за блока.

Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са друга целева държава за разширяване на БРИКС през 2023 г., като включването ѝ е почти гарантирано. Това изглежда като естествена прогресия, като се има предвид, че ОАЕ вече се присъединиха към Новата банка за развитие на блока през 2021 г.

Икономическите отношения между ОАЕ и страните от БРИКС са взаимноизгодни. По-специално Китай и Индия са основните експортни партньори на страната, а икономическото им въздействие вероятно ще се разпростре и върху останалите държави в колектива. Освен това ОАЕ са установили връзки с Русия, като от 2010 г. насам са направени значителни инвестиции.

Предвид широките възможности за инвестиции и взаимния интерес, този ход вероятно ще бъде улеснен и от двете страни. Включването на ОАЕ може да бъде важно за поддържане на съгласуваните интереси на БРИКС и неговата банка.

Други потенциални включвания

Въпреки че включването на трите гореспоменати държави изглежда почти сигурно, има и други страни, които имат шанс да се присъединят към блока. Сред тях са Индонезия, Бангладеш, Аржентина и Египет. Всяка от тези държави има различни ползи, които биха могли да произтекат от включването в алианса.

Това, което прави тези държави вероятни кандидати, е неотдавнашното им желание да участват в плановете на БРИКС. И четирите страни приеха усилията за дедоларизация, които блокът полагаше през годината, и изразиха желанието си да бъдат част от колектива.

В крайна сметка блокът ще се стреми да се разшири с държави, които могат да оптимизират модела му на растеж, като същевременно се съобразяват с желанието на самите държави да работят заедно с блока. Тези нации демонстрираха такова желание и могат да се окажат ценни, тъй като броят им продължава да расте.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.