НАЧАЛО Други

Присъединяването на Мексико към БРИКС може да разтърси САЩ

юли 6, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Присъединяването на Мексико към БРИКС може да разтърси САЩ

Включването на Мексико в БРИКС може да означава пълна трансформация за страната, обхващаща аспекти на националната сигурност и икономическите перспективи.

Присъединяването към този алианс може да се разглежда като ход, който може да промени правилата на играта и потенциално може да предефинира глобалния ред такъв, какъвто го познаваме. 

За да се възползва от възникналите възможности и същевременно да защити националните си интереси, Мексико трябва да бъде в готовност. Освен това, това решение ще се отрази на отношенията на Мексико с други държави. Потенциалното приемане на Мексико в БРИКС също така може да има значителни последици за националната сигурност на страната.

Сътрудничеството с тези държави, които притежават богат опит в справянето с различни заплахи за сигурността, включително тероризъм и кибервойна, ще подобри може да подобри сектора на сигурността на Мексико.

Интересът на страната към присъединяване към БРИКС се дължи отчасти на нарастващото напрежение със Съединените щати, както съобщи мексиканският вестник Daily Post. Като стане част от БРИКС, Мексико би могло да намери алтернативна платформа за своята икономика и политика, намалявайки зависимостта си от Съединените щати. 

Очаква се това развитие да окаже сериозно въздействие върху САЩ като например:

Икономическа конкуренция

Включването на Мексико в БРИКС би могло да засили икономическото сътрудничество с останалите страни членки, което може да доведе до намаляване на търговските и инвестиционните потоци от САЩ. Това би могло да окаже потенциално въздействие върху американските предприятия и отрасли, които имат значителни икономически връзки с Мексико.

Геополитическа промяна

Присъединяването на Мексико към БРИКС би засилило геополитическото влияние на алианса, създавайки алтернативен енергиен блок, който оспорва съществуващия глобален ред, доминиран от Съединените щати и техните съюзници. Това потенциално би могло да доведе до промени в дипломатическото подреждане и стратегическите партньорства в региона, намалявайки влиянието на САЩ в Латинска Америка.

Търговия и регионална интеграция

Участието на Мексико в БРИКС би могло да насърчи по-задълбочена интеграция между Латинска Америка и страните от БРИКС. Тази интеграция може да доведе до преференциални търговски споразумения, проекти за развитие на инфраструктурата и финансово сътрудничество, които изключват или маргинализират Съединените щати. САЩ биха могли да се сблъскат с предизвикателства при запазването на икономическото и политическото си господство в региона.

Загриженост за сигурността

С присъединяването на Мексико към БРИКС може да има потенциални последици за сътрудничеството в областта на сигурността между Мексико и САЩ. Двете страни имат история на сътрудничество по въпроси като трафика на наркотици, сигурността на границите и борбата с тероризма. Ако приоритетите и партньорствата на Мексико се насочат към БРИКС, това може да повлияе на съвместните усилия в областта на сигурността.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.