НАЧАЛО Други

Русия и Саудитска Арабия се борят заедно за укрепването на пазара на петрол

юли 6, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия и Саудитска Арабия се борят заедно за укрепването на пазара на петрол

По време на конференция в сряда министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман потвърди, че сътрудничеството между Русия и Саудитска Арабия в областта на петрола в рамките на алианса ОПЕК+ продължава да бъде силно. 

Той подчерта ангажимента на алианса да предприеме всички необходими мерки в подкрепа на пазара. В отговор на понижаващите се цени ОПЕК+ прилага съкращения на добива на петрол от ноември насам.

В опит да повишат цените Саудитска Арабия и Русия, най-големите износители на петрол в света, наскоро решиха да задълбочат съкращенията на доставките си на петрол. Този ход обаче имаше само краткотрайно въздействие върху пазара. В сряда фючърсите върху бенчмарка “Брент” бяха на ниво $76.30 за барел, без значителни движения, което все още е под желания диапазон от $80-$100 за барел, необходим на повечето държави от ОПЕК за поддържане на балансирани бюджети.

Целта на ОПЕК е да постигне балансиран петролен пазар, който да служи на интересите както на потребителите, така и на производителите. Организацията заяви, че няма конкретна ценова цел. Междувременно Съединените щати, основен производител на петрол извън ОПЕК+, многократно са призовавали групата да увеличи производството, за да подкрепи световната икономика. 

САЩ също така разкритикуваха сътрудничеството на Саудитска Арабия с Русия след нахлуването на последната в Украйна. Въпреки тези призиви Саудитска Арабия постоянно ги отхвърля. Принц Абдулазиз, изтъквайки неотдавнашните съвместни съкращения на добива на петрол, договорени от Русия и Саудитска Арабия заяви, че те за пореден път са доказали, че скептиците грешат.

Принц Абдулазиз обясни, че неотдавнашните действия, предприети от Саудитска Арабия и Русия, имат за цел да се справят с цинизма, който съпътства тяхното сътрудничество. 

Министърът на енергетиката изрази задоволство от резултата, заявявайки: “Доста показателно е, че в понеделник ние излязохме не само с нашето удължаване на срока (за намаляване на добива на петрол)… но и с потвърждение от руска страна.”

Той направи тези забележки по време на Международния семинар на ОПЕК, на който се събраха изпълнителни директори от петролната индустрия и министри от ОПЕК и нейните съюзници. За отбелязване е, че достъпът на медиите до семинара беше ограничен за някои новинарски агенции.

След приключването на излъчването на семинара принц Абдулазиз e потвърдил, че ОПЕК+ се ангажира да направи “всичко необходимо”, за да подкрепи пазара, според източник, присъствал на срещата. 

Международната агенция по енергетика очаква петролният пазар да се затегне през Втората половина на 2023 г., отчасти поради продължаващите съкращения, прилагани от ОПЕК+.

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухейл Ал Мазруей заяви, че допълнителните съкращения на петрола, въведени наскоро, би трябвало да са достатъчни за балансиране на петролния пазар. 

Той отбеляза, че ОАЕ няма да допринесат за по-нататъшни съкращения, тъй като сегашното им ниво на производство вече е под капацитета. Мазруей също така подчерта необходимостта от привличане на нови държави за присъединяване към алианса поради липсата на инвестиции в много държави. 

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.