НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще се присъедини ли Египет към алианса?

май 10, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще се присъедини ли Египет към алианса?

В последно време една от най-горещите теми в икономическия свят е тази за БРИКС - алиансът от 5 държави, който иска да промени международната търговия, създавайки алтернатива на щатския долар.

БРИКС е акроним на пет от водещите икономики в света: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Заедно тези държави се стремят да създадат своя собствена валута, за да намалят влиянието на САЩ на световния търговски пазар чрез дедоларизация. Нови държави вече проявяват интерес да се присъединят към организацията, включително Египет.

Интересът на Египет към алианса БРИКС нарасна през последните две години. Това отчасти се дължи на спекулациите за нова валута. Постепенното развитие на финансова система, която не е свързана с долара, е нещо, което африканската държава иска да направи.

Също така египетската икономика ще се възползва от формирането на резерви за решаване на проблемите с ликвидността. Тази формация ще се справи по-добре с глобалните кризи чрез икономиката на страните членки.

Освен това Египет се надява да установи повече търговия с национални валути. Това е нещо, което се обсъжда усилено от БРИКС и ще бъде обсъдено особено на предстоящата среща на върха през август. Въпреки влошаващата се икономика и слабата суверенна валута, Египет изглежда предпочита aлианса БРИКС като начин за решаване на паричните си проблеми.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Борбата на БРИКС срещу Г-7


През март тази година Кайро зае капиталова позиция в Новата банка за развитие (НБР), която е разработена от алианса БРИКС. Това е първата сигурна стъпка за присъединяване на една държава към БРИКС. ОАЕ, Бангладеш и Уругвай също вече направиха това.

Египет участва в срещите на върха на БРИКС през 2017 г. и 2022 г. Вероятно ще се включи и в предстоящата в Южна Африка. Макар че официалното включване на още държави в БРИКС по време на срещата на върха не е гаранция, темата за новите членове и новата валута ще бъде актуална.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.