НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия иска да финансира алианса

май 29, 2023 20:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия иска да финансира алианса

Според информацията Новата банка за развитие (NDB), известна още като "банката на БРИКС", в момента обсъжда потенциалното си партньорство със Саудитска Арабия.

Financial Times съобщи, че NDB е заявила: “В Близкия изток ние ценим високо Кралство Саудитска Арабия и в момента водим смислени дискусии с тях.”

Този ход се разглежда като начин NDB да диверсифицира възможностите си за финансиране на фона на продължаващия руско-украински конфликт.

Създадена през 2015 г., основната цел на NDB е да събира ресурси за проекти за инфраструктура и устойчиво развитие в страните от БРИКС, както и в други развиващи се икономики. Тези държави включват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Допълнителни членове като ОАЕ, Уругвай, Бангладеш и Египет бяха приети като първа вълна от нови членове.

От създаването си досега NDB е одобрила над 90 проекта и е предоставила заеми на обща стойност $32 милиарда към октомври 2022 г., както съобщи yicai.com. Експертите смятат, че потенциалното членство на Саудитска Арабия в NDB ще засили способността на страните от БРИКС да намаляват рисковете в условията на глобалната тенденция за дедоларизация.

Включването на Саудитска Арабия в NDB ще засили финансовата мощ на фонда на БРИКС и ще подобри възможностите за управление на кризи, както заяви Пан Хелин, съвместен директор на Изследователския център за дигитална икономика и финансови иновации към Международното бизнес училище към Университета в Джъдзян. Пан също така подчерта, че Саудитска Арабия притежава стабилни финансови условия с относително нисък рисков потенциал.

Modern Diplomacy съобщи, че последната доходност на облигациите на NDB е 5.1%, което е със 100 базисни пункта повече от институции като Световната банка. Очаква се потенциалното включване на Саудитска Арабия в NDB да ускори икономическата диверсификация и развитие на страната, като намали зависимостта ѝ от западните блокове.

Продължаващата криза с долара накара някои развиващи се икономики да загубят доверие в американската валута, което доведе до консенсус за дедоларизация сред тези страни. Търсейки алтернатива, Дун Дънсин, директор на Института по финанси и ценни книжа към Университета за наука и технологии в Ухан, подчерта значението на дедоларизацията сред развиващите се страни.

Медиите съобщават, че NDB има желание да разшири членството си и че съществуват благоприятни условия в различни аспекти. Съобщенията сочат, че Саудитска Арабия е изразила интерес да се присъедини към БРИКС, като обсъжданията по този въпрос са планирани по време на предстоящата среща на върха през август. Професор Джу Дзие от университета Фудан предложи Саудитска Арабия да започне с кандидатстване за членство в NDB, преди да обмисли членство в БРИКС.

По време на 14-ата среща на върха на БРИКС, проведена на 23 юни 2022 г., лидерите постигнаха значителен консенсус относно разширяването на БРИКС и изразиха подкрепа за обсъждане на стандартите и процедурите за разширяване.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай, Уан Уенбин, подчерта ангажимента на страната да работи с другите членове на БРИКС за ускоряване на процеса на разширяване и да приветства присъединяването на повече партньори към семейството на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.