НАЧАЛО Други

Може ли БРИКС да спаси икономиката на Аржентина?

май 24, 2023 6:00 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли БРИКС да спаси икономиката на Аржентина?

Десните кандидати за президент на Аржентина изтъкват своята привързаност към Запада, но тежката финансова криза може да наложи промяна.

Понастоящем Аржентина се бори с тежки икономически трудности, включително зашеметяващата инфлация от над 100% и приблизително 40% равнище на бедност. Политикът Патрисия Булрич вярва, че нейният силен “характер и решителност” потенциално биха могли да осигурят решение на проблема с дълга на страната към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на $44.5 милиарда и значителните загуби в селското стопанство, причинени от безпрецедентната суша.


source: tradingeconomics.com

Интересът на Аржентина към БРИКС

По време на сесията за въпроси и отговори на срещата на върха на AmCham 2023 в Буенос Айрес, Булрич пояснява, че нейните геополитически съюзи ще дадат приоритет на “демокрациите” на Съединените щати, Западна Европа и Израел, вместо да се стремят към членство в БРИКС – съюз, състоящ се от Русия, Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, който включва държави, възприемани като противници на Съединените щати.

Кметът на Буенос Айрес Орасио Родригес Ларета, друг водещ кандидат от дясноцентристката коалиция Juntos por el Cambio (Заедно за промяната), споделя подобни чувства по време на събитието на AmCham, като изразява готовност да участва в търговията с всяка държава, включително и с тези от БРИКС.

Предстоящите президентски избори през октомври обаче може да ограничат възможността на спечелилия кандидат да се придържа стриктно към политическите си убеждения, като се имат предвид сложните предизвикателства на един все по-многополюсен свят.

BRICS Countries

Понастоящем Аржентина е изправена пред най-тежката си икономическа криза от депресията през 1998-2002 г. насам, характеризираща се с рязко покачващо се равнище на безработица, надхвърлящо 20%, и над половината от населението, живеещо под прага на бедността. Президентът Алберто Фернандес, член на лявоцентристката коалиция Frente de Todos (Фронт на всички), вече обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Освен това вицепрезидентът му Кристина Фернандес де Кирхнер реши да не се кандидатира след спорна присъда за измама.

През юни миналата година президентът Фернандес изрази интереса на Аржентина към пълноправно членство в БРИКС по време на видеоконференция с нейни представители и държавни глави. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва също наскоро обеща подкрепа, за да облекчи финансовите затруднения на Аржентина. Все още обаче не е сигурно дали Аржентина в крайна сметка ще се присъедини към БРИКС, особено преди предстоящите избори през октомври. Освен това, дори и членството да бъде получено, въздействието му върху ситуацията в страната е несигурно. Въпреки това е очевидно, че Аржентина има сериозна нужда от помощ.

Вики Мурильо, директор на Института за латиноамерикански изследвания към Колумбийския университет, подчертава, че когато са в опозиция, политическите фигури могат свободно да изразяват мнението си. Въпреки това, независимо от това коя коалиция ще излезе победител на изборите, бъдещите правителства ще трябва внимателно да обмислят отношенията си с Бразилия и Китай поради тяхната значимост, независимо от идеологическите различия.

БРИКС и Новата банка за развитие

БРИКС, първоначално известен като БРИК, представлява някои от най-големите нововъзникващи пазари в света. Замислена като противовес на господството на страните от Г-7 в световната икономика и финансовите институции, групата проведе първата си дипломатическа среща на върха в Екатеринбург, Русия, през 2009 г. През следващата година към блока се присъедини Южна Африка, с което представителството му се увеличи до над 40% от световното население. По време на шестата годишна среща на върха във Форталеза, Бразилия, през 2014 г. блокът създаде Новата банка за развитие.

BRICS: New Development Bank

Андрес Арауз, старши научен сътрудник в Центъра за икономически и политически изследвания, обяснява, че Новата банка за развитие е създадена с цел да осигури алтернативен механизъм за финансиране, който да дава приоритет на нуждите на развиващите се страни пред по-богатите държави.

Макар че в момента банката разполага с около $12 милиарда за разпределяне между страните членки, страните от БРИКС притежават трилиони долари в резерви и значителна ликвидност, които потенциално биха могли да помогнат на Аржентина да рефинансира дълговете си.

Какво доведе до настоящото състяоние на Аржентина?

Интересът на Аржентина към укрепване на връзките с БРИКС се дължи на неотдавнашния ѝ опит с МВФ. През 2018 г., по време на дясното управление на тогавашния президент Маурисио Макри, Аржентина получи рекорден заем от МВФ в размер на $57 милиарда. Вместо обаче средствата да бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата на страната, те бяха насочени предимно към финансиране на изтичането на капитали, което е в нарушение на правилника на МВФ. В резултат на това икономиката изпадна в стагнация, инфлацията се покачи до над 50% през 2019 г., а президентството на Макри приключи след един мандат. Президентът Алберто Фернандес, наследникът на Макри, отмени последния транш от заема. Въпреки това неговата администрация се бори да спре икономическия спад.

Пандемията COVID-19, скъпоструващата война в Украйна и историческата суша допълнително засилиха изборните перспективи на кандидатите от коалицията Juntos por el Cambio, както и на Хавиер Милей от La Libertad Avanza, външен човек, предлагащ доларизация на аржентинската икономика.

Ще се присъедини ли Аржентина към БРИКС?

Хулио Гамбина, аржентински икономист и професор, смята, че БРИКС има потенциала да преосмисли отношенията на Аржентина с дълга. Инвестициите от страните от БРИКС биха могли да позволят на страната да изгради икономика, която поставя на първо място нуждите на хората и семействата, а не на транснационалните корпорации. Това обаче остава само теоретична възможност.

Едно от предизвикателствата, които възпрепятстват потенциалното влизане на Аржентина в БРИКС, е нейната история на присъединяване и последващо напускане на международни съюзи. Например Аржентина се присъединява към Движението на необвързаните страни през 1973 г., но през 1991 г. го напуска. По подобен начин тя беше член на Съюза на южноамериканските нации, преди да се оттегли през 2019 г. Хуан Габриел Токатлиан, професор по международни отношения, предупреждава, че ако Аржентина влезе в БРИКС, но по-късно излезе от него поради промяна в ориентацията на правителството, това ще й струва значително скъпо. Поради това страните от БРИКС са предпазливи и правят стратегически изчисления, преди да приемат нови членове.

В обобщение, Аржентина обмисля да се присъедини към БРИКС поради неотложните си икономически предизвикателства и желанието си да укрепи алтернативни финансови механизми. Макар че решението е несигурно и зависи от предстоящите президентски избори, подкрепата и инвестициите от страните от БРИКС потенциално биха могли да помогнат на Аржентина да преодолее икономическите си трудности и да насърчи икономика, която е в по-голяма степен ориентирана към хората.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.