НАЧАЛО Други

БРИКС: 5 държави готови да се присъединят още тази година?

май 21, 2023 13:13 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 5 държави готови да се присъединят още тази година?

Наближаващата годишна среща на върха на блока БРИКС повдигна въпроса за възможността пет нови държави да се присъединят и да приемат валутата на БРИКС през 2023 г. 

Според неотдавнашни изявления на Пурнима Ананд, председател на Международния форум на БРИКС, тези държави вече са подали своите молби за членство.

Сред съобщените държави, които обмислят присъединяване към блока, са Иран, Аржентина, Саудитска Арабия, Турция и Египет. Ананд потвърди интереса им към присъединяване и спомена за подготовката им за подаване на молби за членство.

Потенциалното разширяване на блока БРИКС е важна тема за обсъждане през последните месеци. Алиансът все още е ангажиран с усилията за дедоларизация, които дадоха положителни резултати. 

В резултат на това все повече държави се стремят да участват в подобни действия, предоставяйки алтернатива на доминираната от Запада световна икономика.

Посочените държави сега са в готовност потенциално да се присъединят и да приемат валутата на БРИКС през 2023 г. Ананд изрази оптимизъм по отношение на това развитие, като подчерта потенциала му да засили глобалното влияние на блока. 

Руски медии съобщиха, че Саудитска Арабия, Турция и Египет вече са започнали необходимите процедури за присъединяване към БРИКС. Тези държави участват активно в процеса на членство и се очаква да се присъединят в близко бъдеще.

Включването на тези три държави ще увеличи значително населението на колектива на БРИКС, с общо $220 милиона. Освен това Саудитска Арабия притежава 15% от световните петролни резерви, а Египет е ключов производител и износител на различни суровини, включително петрол.

Освен това по-големият брой членове би довел и до по-широко използване на евентуалната валута на БРИКС.

Като се има предвид разширяването на търговските позиции на държавите, валутата за вътрешни разплащания може да бъде от жизненоважно значение

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

6 Отговори на “БРИКС: 5 държави готови да се присъединят още тази година?”
 1. Да но не ми е ясно какво прави Путин с фалиралата си недъгава икономика до
  гиганта Китай Си ДЗИ Пин.е представител на Китай гигантска икономика а Путин ….???

 2. Дизел,

  Интересно какво ще определи курса на съответните валути една спрямо друга.90%от държавите членки и кандидати са или фалирали или в страхотна инфлация.Може да кажем честито на Китай ако успее да финансира сринатите финансови на слабите членки

 3. Бийдон Соурус,

  Фалират по кои стандарти?
  Те за това бягат , да не им натрисат инфлация и фалират по правилата на доларовия свят. “Bretton Woods System” . Външен дълг ,вътрешен дълг. Рейтингови компании..МВФ с неговите правила така до краен предел.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.