НАЧАЛО Други

Топ 3 рискови фактора в крипто пространството

ноември 24, 2022 8:24 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 рискови фактора в крипто пространството

Лошите новини в крипто пространството идват една след друга и целият този негативен сантимент се отразява изключително негативно на цените на повечето криптовалути.

Нека разгледаме трите основни рискови фактора, които потенциално могат да забавят развитието на пазара и да доведат до допълнителни спадове.

Последиците от евентуален фалит на Genesis

Съвсем наскоро Биткойн достигна своето годишно дъно от около $15,500 след редицата лоши новини, които създадоха каскаден ефект от масови разпродажби. Въпреки това цената отбеляза лек възход като към момента на публикуване се търгува на цена от около $16,600.

btc chart

 

Genesis Trading е една от най-големите платформи за крипто кредитиране в пространството. След като първоначално уверяваше, че няма поводи за притеснение, компанията заяви, че търси спешно финансиране в размер на $1 милиард. Binance, най-голямата борса за търговия с криптовалути по обем, отказа да окаже помощ на изпадналия в затруднение крипто гигант. Притеснителното тук е, че една от най-големите компании в пространството не може да набере нужните средства, за да остане на повърхността.

Това породи сериозен страх сред инвеститорите от евентуалния крах на платформа от такъв калибър. Последиците от евентуалния фалит на Genesis значително биха забавили развитието на пространството, което ще възпрепятства наливането на свеж капитал.

Ръководената от Бари Силбърт компания майка на Genesis – Digital Currency Group (DCG) – е една от най-влиятелните в сферата. Евентуалния ѝ фалит може да се окаже по-тежък от този на FTX, тъй като засяга Grayscale Investments – друго дъщерно дружество на DCG, което предлага индиректна експозиция към Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) чрез своите тръстове GBTC и ETHE.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Спадът ще продължи, твърдят индустриални лидери


Ако Genesis не успее да набере нужното финансиране, заемите от DCG няма да могат да бъдат изплатени, което ще доведе до това DCG също да обяви банкрут. Ако това се случи, милиарди долари ще бъдат заключени в Биткойн и Етериум тръстовете не Grayscale, което само по себе си да доведе до масови разпродажби след загубата на апетит към рискови инвестиции.

Въпреки всичко, Genesis обявиха, че на този етап нямат намерение да подават молба за обявяване в несъстоятелност.

Хакерът на FTX продава откраднатите криптовалути

Хакерът, който открадна милиони от сриналата се крипто борса FTX за момент беше един от най-големите притежатели на Етериум в световен мащаб.

Откраднатите средства възлизат на над $300 милиона в Етериум. Хакерът вчера е продал ETH на стойност $60 милиона, които е обменил за renBTC, които конвертирал в реален BTC, който е изтеглен в кеш. За трансферите са използвани 22 адреса на портфейли.

Въпросните продажби съвпаднаха със спада на цената на Етериум, който наблюдавахме в началото на седмицата.

Интересното е, че миналата година FTX купи блокчейн протокола REN. Това поражда съмнения за вътрешна измама, която ощетява всички инвеститори. Сред крипто общността дори започнаха да се разпространяват слухове, че въпросния хакер е някой от приближените на Сам Банкман-Фрийд – ако не и самия той. В крайна сметка всичко сочи към вътрешна работа, поне до доказване на противното.

Притеснителното е, че хакерите успешно успяват да изперат средствата, откраднати от клиентите на крипто борсата.

Хакерът все още разполага с над $200 милиона, които тепърва предстои да бъдат прехвърлени.

Биткойн миньорите продават натрупаните BTC

Такъв натиск от страна на продавачите не е бил наблюдаван от 2015 г. насам. Миньорите масово продават натрупаните през годините BTC, което допълнително тласка цената надолу.

Липсата на купувачи допринася към гореспоменатите проблеми на FTX и Genesis и без съмнение ограничава значително потенциала на крипто пространството.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Ще достигне ли Лайткойн (LTC) $100?


В момента $19,300 е средната цена, на която крипто копачите биха били на печалба. Това означава, че по-голямата част от миньорите е на загуба. И тук вече фермите за добив трябва да избират дали да изключат машините си или да закрият бизнесите си. Тук вече всичко се уповава на крипто копачите и тяхната възможност да издържат на настоящото напрежение.

Все пак, колкото повече копачите продават, толкова по-малко вероятно е цената да тръгне нагоре.

Ефектът на доминото, който започна с FTX, от което тепърва ще усетим пълния ефект, премина през Genesis и достигна до Digital Currency Group. Притесненията са, че провалът на тези компании и масовите разпродажби на миньорите могат допълнително да разтресат пазара и да повлекат други компании надолу.

Страхът, който се разпространява из пространството, според мнозина ще забави значително развитието на криптовалутите и ще удължи крипто зимата – въпреки че някои анализатори смятат, че сме достигнали дъното.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на блокчейн протокол изчезва безследно

На 31 май екипът на мултиверижния протокол Multichain направи съобщение, в което заяви, че среща трудности да се свърже със своя главен изпълнителен директор, който е идентифициран само като “Zhaojun”.

юни 1, 2023 9:00 2 мин. четене

Google Bard: Бъдещ ценови потенциал на XRP

Едно от последните постижения в тази област е Google Bard, който вече се използва за генериране на прогнози за движението на цените на различни криптовалути.

юни 1, 2023 7:00 2 мин. четене

Банката на Брикс емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана

Новата банка за развитие (NDB), създадена от страните от БРИКС, успешно емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана ($1.2 милиарда) на китайския междубанков пазар на облигации.

юни 1, 2023 6:00 2 мин. четене

Binance предполагаемо в процес на съкращения

Множество източници са потвърдили пред WuBlockchain, че една от най-големите крипто борси в света, Binance, е започнала съкращения на персонала, въпреки че точният процент на съкращенията остава неясен.

май 31, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.