НАЧАЛО Биткойн

Може ли Етериум да детронира Биткойн?

18.09.2022 18:12 6 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Етериум да детронира Биткойн?

Биткойн (BTC) е криптовалута номер едно, откакто през 2009 г. е добит блок на мрежата. Етериум (ETH) се присъедини към надпреварата през 2015 г. със своите смарт договори, за да положи основите на децентрализираните финанси (DeFi) и незаменяеми токени (NFT).

Някои поддръжници твърдят, че Биткойн (BTC) е единствената наистина децентрализирана криптовалута, която е предопределена да доминира на крипто пазара заради ограниченото си предлагане. Привържениците на Етериум (ETH) не са съгласни с това и смятат, че пионерът на смарт договорите ще изпревари BTC. Това хипотетично събитие е известно като “Обръщането” (The Flippening).

The Flippening се превърна в популярна тема в Reddit и Twitter през 2017 г., докато доминантността на Биткойн спадна от 95.88% през март до 51.37% през август.

Рязкото покачване на цената и популярността на Етериум изиграха основна роля за намалението на пазарната доминантност на Биткойн. На 18 юни 2017 г. ETH се приближи най-много до Обръщането, тъй като доминантността на Биткойн спадна до 40.6%, докато тази на Етериум достигна 32%, според данни от Blockchain Center.

Аргументи в полза на Етериум 

Има силни аргументи в полза на Обръщането. От една страна, екосистемата за смарт договори на алткойна е най-популярната в крипто пространството. Тя също така е основа за DeFi  с над 4,000 децентрализирани приложения (dApps) към септември 2022 г.

Етериум въведе функционалностите на смарт договорите в света на блокчейн през 2015 г. В съчетание с програмируемостта на мрежата, през 2021 г. тя приобщи около 3,920 разработчици към Web3 екосистемата, изтласквайки ETH като блокчейн мрежата с най-активни строители. Смарт договорите на Етериум позволяват на разработчиците да реализират иновации и да експериментират с креативни случаи на употреба, като например децентрализирани борси (DEX), стабилни монети и NFT.

Към момента на публикуване Етериум е водещия блокчейн по продажби на NFT с около $30 милиарда, следван от страничната верига на Етериум Ronin с $4 милиарда в продажби.

По-голямата част от пространството на децентрализираните финанси работи с най-големия алткойн или е свързана със смарт договорите на блокчейна му.

През август 2021 г. Етериум въведе механизъм за изгаряне на ETH чрез EIP-1559, който беше включен в хард форка London. Подобрението изостави модела на таксите за транзакции, основан на аукцион, в полза на определена базова такса, която по-късно се “изгаря” (елиминира се от обращение). Към септември 2022 г. мрежата е изгорила над 2.6 милиона ETH.

Развитието на Етериум се наблюдава от Фондация Етериум и се ръководи от една от най-важните фигури в крипто пространството – Виталик Бутерин. Някои критици изтъкнаха структурата, поради която Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) трябва да класифицира ETH като ценна книга.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Ще премине ли Биткойн към доказателство за залог (PoS)?


ЕTH се сблъсква със значителна конкуренция от страна на проекти, които биват наричани “убийци на Етериум”. Блокчейн мрежите Cardano, Solana и BNB Chain на Binance се опитват да вземат от пазарния дял на валутата и доминантността на DeFi пространството, като предлагат по-бързи и по-евтини транзакции.

Етериум след Сливането

Сливането (The Merge) на Етериум е актуализация, която на 15 септември прехвърли мрежата към консенсусен протокол за доказателство за залог (PoS), като се очаква 99.95% намаление на потреблението на енергия, според изследователя на Фондация Етериум Карл Бекхайзен. Сливането проправя път за подобрения на мащабируемостта като например шардинг, който ще увеличи капацитета на мрежата и пропускателната способност на транзакциите.

Събитието заменя миньорите на Етериум със стейкъри, които действат като валидатори, променяйки икономическите стимули и намалявайки натиска за продажба на криптовалутата, който преди това се подхранваше от миньорите.

Очаква се дефлационната характеристика на Етериум да се засили след актуализацията, като повече инвеститори ще заключат ETH, за да си запазят място като валидатори.

Но за разлика от Биткойн, общото предлагане на ETH е неограничено.

Аргументите за Биткойн 

Мрежата на Биткойн започна да произвежда блокове през 2009 г., което дава на блокчейна шестгодишна преднина пред Етериум.

BTC е подсигурен от над 15,000 нода (възела) и е най-популярната криптовалута сред финансовите институции и големите инвеститори. Инвестициите на крипто китовете и институциите имат значителен принос за масовото приемане на крипто.

Създателят на Биткойн, псевдонимният Сатоши Накамото, изигра ключова роля за утвърждаването на токена като остави криптовалутата в ръцете на общността.

Биткойн често се счита от инвеститорите за най-сигурното дигитално средство за съхранение на стойност, като структурата му с ограничено предлагане имитира тази на благородните метали, което му спечелва прозвището дигитално злато.

Консенсусният модел за доказателство за работа (PoW) на Биткойн е енергоемък процес, което го направи обект на критики.

Въпреки че Биткойн получи одобрението на председателя на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) Гари Генслер, институцията отхвърли всички предложения за спот Биткойн ETF, позовавайки се на опасения за манипулиране на пазара и липса на надзор.

Индустрията коментира потенциала за The Flippening

Ръководителят на отдела за проучвания и стратегии на крипто борсата AAX Бен Казелин смята, че има малък шанс Етериум да изпревари Биткойн.

Биткойн и Етериум все още са силно корелирани, което прави малко вероятно въпросното Обръщане да се случи в скоро време. Обемът на търговията с ETH е значителен, но като се има предвид корелацията и обемът на търговията с BTC, който е почти два пъти по-голям от този на ETH, бих казал, че шансовете са малки.

“Ако трябва да направя залог, бих казал, че е 5% през следващите 2 години и 40% през следващите 5 години”, добави основателят и главен изпълнителен директор на Chains.com Андерсън Маккачън.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум е на път да приключи корекцията си, твърди анализатор


Джошуа Тобкин, главен изпълнителен директор на SupraOracles, смята, че Обръщането може да се случи до 2035 г.

Мисля, че шансовете са над 70%, че платформа за смарт договори, като Етериум, ще обърне Биткойн. Но също така смятам, че може да са необходими повече от 10 години, за да се случи това. Основният атрибут, който би могъл да позволи на платформа за смарт договори като Етериум да изпревари Биткойн, е програмируемостта, която поражда повече случаи на употреба извън парите или дигиталното злато.

Валентин Плетньов, главен изпълнителен директор и основател на Quasar Finance, смята, че придвижването на Етериум към дефлационна структура може да доведе до това той временно да изпревари BTC през 2023 или 2024 г.

Почти неизбежно е да се случи Обръщането – въпросът по-скоро е дали Етериум ще остане номер едно след това. Трудно ми е да повярвам в това, предвид конкуренцията в пространството на блокчейн платформите.

Към момента на публикуване BTC се търгува около $19,800 при пазарна капитализация от $379 милиарда, докато Етериум се движи под $1,4500 с пазарна капитализация от $173 милиарда. С течение на времето и промяната на икономическия климат, Етериум, както и други криптовалути могат да се превърнат в конкуренция на флагманската криптовалута по капитализация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Дойде ли бичият пазар за алткойните?

Индикаторът за определяне на алткойн сезон (Altcoin season indicator) на Glassnode показва положителна инерция от октомври миналата година, като на 4 февруари се наблюдава забележително покачване след кратко прекъсване по време на разпродажбите, свързани с одобрението на Биткойн ETF през януари.

22.02.2024 21:00 1 мин. четене

Coinbase продължава да се разраства и Биткойн ETF играе голяма роля

Инвеститорите в Coinbase имат причина да се радват, тъй като платформата за търговия с криптовалути наскоро отчете първата си тримесечна печалба от две години насам.

22.02.2024 20:51 2 мин. четене

Ето какво мисли инвеститор, купил Етериум под $1, за Биткойн през 2024 година

Главният изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц изрази оптимизъм по отношение на траекторията на Биткойн (BTC) до края на 2024 г., като прогнозира значително увеличение на стойността му.

22.02.2024 18:00 1 мин. четене

2 криптовалути, които може да се окажат лоша инвестиция според изкуствения интелект на Илон Мъск

Grok, AI модел, разработен от xAI и оглавен от Илон Мъск през 2023 г., набра значителна популярност от създаването си, предлагайки отличителен подход в сравнение с традиционните модели, подобни на GPT.

22.02.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Може ли Етериум да детронира Биткойн?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.