НАЧАЛО Биткойн

Кой е Сатоши Накамото?

декември 15, 2018 21:19 9 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кой е Сатоши Накамото?

Кой е Сатоши Накамото?

Както повечето знаем, Биткойн е дигитален актив, който е разработен за да използва криптография, а не централна власт. През 2007 година се написва кода на първата криптовалута. На 18-ти август 2008 година е регистриран домейна Bitcoin.org, след което през ноември същата година е публикувана “бялата книга” на протокола. На 3-ти януари 2009 година се създава Биткойн мрежата, след като Сатоши Накамото, човекът стоящ зад криптовалутата копае генезисния блок (блок 0), който е съдържал 50 биткойна.

В една ера, в която информацията е широко разпространена, Сатоши Накамото успява да запази идентичността си в тайна. Ако Сатоши е една единствена личност, то това значи, че той притежава приблизително 5% от общия брой Биткойн, което го нарежда сред най-богатите хора в света. Предполага се, че Накамото притежава 980 000 биткойна.

Малко по-надолу ще видите списъка с предполагаемите хора, за които имаше съмнения, че стоят зад Биткойн протокола като негов създател.

 

Най-вероятните предположения:

 

Крег Райт

Един от главните заподозрени, за които се предполага, че стоят зад псевдонима Сатоши Накамото е именно Крег Райт. Той е австралийски академик, експерт, компютърен инженер и предприемач. През 2015 година, Gizmodo получава анонимен имейл от индивид, който твърди че не само знае, че Райт е Сатоши, но и че е работил за него. Малко след като Wired оповестяват тази новина на 9-ти декември същата година, австралийската федерална полиция прави акция в дома на Крег Райт. След време, той трие всичките си профили в онлайн пространството до май 2016 година, когато разкрива, че в действителност той е създателя на Биткойн и твърди, че има доказателства, но в крайна сметка не го представи, което го отписа като този, за който се представя.

 

Хал Фини

Tова е друг потенциален кандидат за мистериозния Сатоши Накамото. Фини е пионер криптограф още преди създаването на Биткойн и е втория човек (след Накамото), който използва този софтуер, да дава доклади за бъгове и предлага подобрения. Също така, той е първият човек получил от криптовалутата като в интервю заявява: „Аз съм първият получател на Биткойн транзакция, като Сатоши изпраща  10 токена до мен като тест“.

Спекулира се, че Фини се е занимавал със създаването на Биткойн, заради кореспонденцията му с Ник Сабо и факта, че той живее само на няколко преки разстояние от Дориан Прентис Сатоши Накамото. По времето на смъртта му, на 28-ми август 2014 година, само косвени доказателства сочат, че Хал Фини е оригиналния Сатоши Накамото.

 

Дориан Прентис Сатоши Накамото

Друга възможност е японеца, който по документи е американец, живеещ в Калифорния, наречен Дориан Прентис, с родно име Сатоши Накамото. За първи път в статията за Newsweek, през март 2014 година, Лия Макграт Гудман посочи обучението на Накамото като физик в университета Caly Poly в Помона и либертариански произход като потенциални показатели за неговата идентичност.

Най-голямото доказателство беше неговият отговор на въпрос относно Биткойн: “Вече не съм замесен в това и не мога да го обсъждам. Това е предадено на други хора. Сега те са отговорни. Вече нямам никаква връзка”.

Това доведе до дивата медийна ярост, която дори включваше автомобилно преследване. В по-късно интервю обаче, той оттегли предишната си позиция, заявявайки, че е разбрал неправилно въпроса на репортера, мислейки, че е свързан с предишната му класифицирана работа като военен изпълнител.

 

Ник Сабо

Едно от първите предположения за създател на Биткойн беше Ник Сабо, ентусиаст на децентрализирани валути, който направи публикация за “bit gold”, смятана за предшественик на първата криптовалута.

Извършвайки обратен текстов анализ, интернет изследователя Скай Грей откри десетки уникални фрази, които свързват стила на писане на Сабo с този на оригиналната бяла книга на Биткойн. Това доказателство обаче, е само обстоятелствено, а Сабо многократно отрече, че е създател на тази криптовалута.

 

Дейвид Клейман

Популярен избор във форумите, Дейвид Клейман, който е бил най-добрият приятел на Крейг Райт, ветеран от армията, параплегик и компютърен “магьосник”, който от време навреме консултира националните телевизионни мрежи за опита му в компютърната съдебна медицина и сигурността. Според едномесечно разследване на Gizmodo, публикувано през 2015 година, Клейман също може да е бил силно обвързан с Биткойн. Документите и интервютата, получени от Gizmodo и Wired в отделни разследвания, показват, че Крейг Райт, австралийски главен изпълнителен директор, в чийто дом и офис са нахлули няколко часа след публикуването на историите, многократно заявява, че той и Клейман са част от създаването на Биткойн.

 

Илон Мъск

Технологичният предприемач, стоящ зад SpaceX, отрече дългогодишния слух, след като бивш стажант от SpaceX сравнява стилът му на писане с този на Сатоши.

Инвеститорът с лека ръка можем да го сложим начело на списъка. Той е основател и главен изпълнителен директор на големи корпорации като SpaceX и Tesla. Мъск също е човекът, който иска да създаде човешка колония на Марс. Амбициозният предприемач е посочен като съвременния Бенджамин Франклин.

Както блогърът Сахил Гупта написа: “Бялата книга на Биткойн от 2008 година е написана от някой с дълбоко разбиране за икономиката и криптографията. Илън имаше опит в econ и написа софтуера за интернет на ниво производство за Zip2 и X.com / Paypal“.

Освен това, изходният код на Биткойн е написан на програмен език, познат като C ++, с който Мъск е много запознат. Всъщност, C ++ е езикът за програмиране, използван от служителите на SpaceX.

Иновативният предприемач категорично отрича да е лицето зад Биткойн и твърди, че притежава едва 0.25 Биткойн, с които се е сдобил по погрешка. Освен това, изкуствен интелект наречен EMMA, разглеждаше статии, написани от Мъск и Накамото. Все пак говорим за Илон Мъск, което означава, че нищо не е изцяло извън сферата на възможността, така че винаги има шанс той да се окаже Сатоши.

 

Шинчи Мочизуки

Мочизуки е световноизвестен математик, специализиран в теорията на числата и геометрията. Той е създател на отрасъла на модерната теория на числата, наречена анабелова геометрия.

През 2013 година, американски академик на име Тед Нелсън твърди, че вярва, че Мочизуки е Сатоши Накамото. Твърдението на Нелсън се основава до голяма степен на факта, че математикът е гений и говори английски достатъчно добре, за да напише кореспонденцията, свързана с създателя на Биткойн.

Японският математик обаче, няма документиран опит като разработчик на софтуер или някакъв очевиден мотив да иска да създаде алтернативна форма на валута. Освен това, той публично заяви, че не е Сатоши Накамото – освен това е много малка вероятността наистина той да се окаже създател на Биткойн.

 

Д-р Вили Ледонвирта

Д-р Вили Ледонвирта е финландски икономически социолог, чиито теми от интерес включват дизайна и социално-икономическите въздействия на цифровите пазари и платформи.

Той е и доцент в Института по интернет в Оксфорд. Името на Ледонвирта влиза в разговора за Сатоши, когато британски компютърен учен, на име Майкъл Клиър каза пред репортер на New Yorker, че финландският професор е човекът, отговорен за създаването на Биткойн. Преди да стане учител, той е програмист на видеоигра и изучава виртуални валути. Лекарят е също член на Electronic Frontier Finland – група, която се бори за онлайн поверителността.

По време на създаването на Биткойн, Ледонвирта няма опит в криптографията или работа със C ++. Сатоши Накамото изглежда е експерт в двете области.

 

Маргарет Рънчи

Има голяма мистерия, заобикаляща човека, познат като Маргарет Рънчи. Нейният произход, текущото местоположение и почти всичко останало е неизвестно. Освен няколко много интересни патента, няма почти никаква информация за нея.

През 2007 година, Рънчи патентова това, което е известно като “Моделът на Всичко”. Подобно на Биткойн, моделът на Маргарет има блокчейн, който позволява на активи, интелигентни договори и копачи да осигурят мрежата, за да играят ролята си в “Модела на Всичко”.

Всъщност, устройства, които звучат ужасно много като офлайн портфейли се споменават като част от концепцията.

Както всеки, който е запознат с Биткойн и блокчейн технологиите, може да види – определено има някои прилики.

Докато приликите между “Моделът на Всичко” и технологията зад Биткойн със сигурност са забележителни, това не доказва, че Рънчи всъщност е Сатоши Накамото. Освен ако не се получи повече информация за тази неуловима личност, е твърде трудно да се заключи, че тя е човекът, който стои зад Биткойн.

 

Майкъл Клиър

Майкъл Клиър е ирландски компютърен учен, който е добре запознат както с криптографията, така и с икономиката.

Джошуа Дейвис, сътрудник на New Yorker, който вярваше, че Клиър може да бъде Сатоши, така красноречиво каза: “През 2008 година той е обявен за най-големият гении, който все още не е завършил компютърни науки”.

Следващата година е нает от Allied Irish Banks, за да подобри софтуера им за търговия с валута и той е съавтор на академична книга за технологията peer-to-peer. В статията се използва британски правопис. Клиър беше добре ориентиран в икономиката, криптографията и peer-to-peer мрежите. Той програмира компютри, още от десет годишна възраст и може да кодира на различни езици, включително C ++.

Дейвис също така добави, че когато е конфронтирал Клиър за това, че той е човека зад Биткойн, той се засмива, но не отговоря. Имало е неловко мълчание.

На хартия, Клиър изглежда като човек, който би могъл да бъде индивида стоящ зад създаването на най-известната цифрова валута на планетата.

Клиър публично отрича, че е Сатоши Накамото, като казва на Дейвис: “Аз не съм Сатоши. Но дори и да бях, нямаше да ви кажа”. Ирландецът също така твърди, че смята, че д-р Вили Ледонвирта е Сатоши.

 

Други предположения:

 

ЦРУ / Национална Сигурност

Една група, наречена CIA Project, твърди, че Биткойн е творение на ЦРУ или Агенцията по Национална Сигурност. Докато групата предоставя “доказателства”, като например, че името Сатоши Накамото приблизително се превежда като “Централното разузнаване” от японски език. Ако търсите в мрежата, ще разберете, че Сатоши е обикновено име, което означава “ясно мислене, бърз ум, мъдър”, докато Накамото е японско фамилно име, което означава “централен произход” или ” живеещи в средата”, тъй като хората с това фамилно име се намират най-вече в островите Риукио, което е тясно обвързано с централизирано царство, произхождащо от островите Окинава.

Така че, съчетаването на Накамото и Сатоши може да бъде тълкувано като “Централно разузнаване”.

CIA Project също така посочват факта, че никой никога не е срещал лично Сатоши Накамото и няма убедителни доказателства, които да доведат до неговата идентификация. Като цяло това твърдение, че разузнавателните звена на САЩ са замесени в създаването на Биткойн е чисто конспиративна идея, която може би никога няма да се докаже.

 

Група от компании

Някои Биткойн потребители шеговито предложиха, че Сатоши Накамото действително може да бъде група от четири азиатски технологични компании: Samsung, Toshiba, Nakamichi и Motorola. Името може да се създаде, като се вземе “sa” от Samsung, “toshi” от Toshiba, “naka” от Nakamichi и “moto” от Motorola.

 

Заключение

До ден днешен няма никакви доказателства за това кой всъщност е създателя на Биткойн, Сатоши Накамото – има само и единствено предположения и спекулации. Всеки от горепосочените индивиди може да бъде геният зад тази нова технология, въпреки че всички отричат. Но щом до този момент не е разкрита самоличността на Сатоши е ясно, че това е с цел и добре изпипан план – казано с други думи създателя на Биткойн явно не иска да бъде намерен, а ние ще разберем само, когато той реши. До тогава можем само да гадаем.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Sony подаде патент за NFT рамка в игрите

Sony Interactive Entertainment, компанията, която стои зад PlayStation подаде заявка за патент за рамка, която позволява на потребителите да прехвърлят и използват незаменяеми токени (NFT) в множество платформи за игри.

март 26, 2023 8:00 2 мин. четене

Президентът на Ripple очаква положително решение на делото със SEC до края на 2023 г.

Моника Лонг, президент на Ripple Labs, наскоро говори пред CNBC за текущото съдебно дело, заведено от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) срещу Ripple, в което се твърди, че токенът на компанията XRP е ценна книга.

март 26, 2023 7:00 2 мин. четене

САЩ ще се опита да прекъсне достъпа до Биткойн в условията на банкова криза

Бившият главен технологичен директор на Coinbase, Баладжи Сринивасан направи серия от смели прогнози за бъдещето на Биткойн (BTC) и финансовата система на САЩ.

март 25, 2023 15:00 2 мин. четене

Имало ли е помощ при заобикалянето на KYC мерките от служители на Binance в Китай?

Binance, най-голямата крипто борса в света, е в челните редици на прозрачността и сигурността в индустрията след скандала с FTX.

март 25, 2023 12:00 2 мин. четене